PROF.UNIV.DR.ANGELA DRAGHICESCU: ARTĂ ȘI PREJUDECATĂ

Lumea muzicii clasice a fost timp de secole dominată de bărbați, iar mult talentatele muziciene, omologii lor de sex feminin, aflându-se în umbră, nu și-au găsit decât recent locul meritat în lexiconul muzicii universale. Poate mai mult decât în oricare din domeniile în care femeile au întâmpinat greutăți, lumea muzicală a manifestat o atitudine foarte dură, marginalizându-le. Astfel, majoritatea operelor compozitoarelor de secol XIX și XX au rămas necunoscute publicului meloman din cauza interzicerii publicării operelor lor și interpretării acestora timp de un secol. O societate misogină, obstructivă pentru femei.

Nici îngeri, nici demoni, doar ființe umane de excepție, aceste artiste au creat o muzică de geniu în societăți care fixau prin reguli limitele pe care femeile nu aveau voie să le încalce, prin care lecțiile de compoziție sau de muzică, mersul la operă, la universitate, erau interzise. Societăți în care creația lor nu numai că era marginalizată, dar orice performare a acesteia avea aceeași soartă nefastă. Ele au contestat aceste prejudecăți și aceste norme sociale și au reușit imposibilul, în ciuda tuturor vicisitudinilor. A fost nevoie de câteva femei curajoase, vizionare și ambițioase, care să demonstreze lumii că și femeile își pot îndeplini visul de a se manifesta ca muziciene în fața publicului larg.

Putem reflecta asupra progreselor făcute în domeniul egalității  și putem solicita schimbări atât la nivel local, cât și la nivel mondial. Putem sărbători femeile care au adus contribuții extraordinare în domeniile lor, multitudinea de compozitoare, dirijoare și muziciene.

Proiectul urmărește să ofere publicului român și internațional recitaluri de muzică de cameră care să prezinte muzica acestor mari compozitoare în premieră mondială: o literatură muzicală  de o valoare artistică deosebită. Proiectul este un elogiu adus acestor mari talente care, în epoca lor, nu au reușit să iasă din cercul de foc al prejudecăților. Soarta acestor compozitoare incredibil de talentate pot servi drept povești de avertizare împotriva prejudecăților și obstrucționării sociale a femeii.

Când permitem ca prejudecățile să ne afecteze judecata, pierdem. Când sufocăm sau inhibăm fluxul geniului feminin, devine imposibil să realizam întregul nostru potențial, iar lumea culturală  este mai săracă. Pentru fiecare compozitoare care a fost suficient de puternică pentru a trece peste aceste bariere, nu vom ști niciodata cât de multe femei tinere ar fi avut același potențial, dar care nu au reușit.

Când am citit poveștile acestor eroine, am realizat cu adevărat cât a avut de pierdut acea lume în  secolul în care lucrările lor au fost neglijate și uitate, și cât de săraci am fost cu toții timp de mulți ani în care nu am fost conștienți de existența lor. Să descoperim această muzică minunată ca pe un tezaur mult timp ascuns, pierdut, necunoscut. E o recunoaștere postumă a acestor mari compozitoare și interprete care nu și-au putut împlini visul.

Mișcarea feministă din America, începută la sfârșitul sec.al XIX-lea, a dat încredere în forța creatoare feminină, idealurile sale devenind, azi, realitate… Femeia emancipată,femeia luptătoare pe câmpul de operațiuni, femeia implicată politic, regină sau președinte de stat, femeia militantă pentru drepturi sociale, politice, culturale sau economice, femeia-artist din domeniul muzical, din pictură, sculptură, teatru, o întâlnim, azi, la tot pasul, în America și nu numai…

Proiectul  nostru aduce un prinos de recunoștință și sinceră admirație FEMEII soție,femeii mamă, femeii creatoare, femeii artist, femeii  compozitoare. Aceste personalități  extraordinare care au reușit să se înalțe peste egoismul și nimicnicia convențiilor sociale, nu trebuie uitate. Omagiem activitatea şi sacrificiul acestor personalităţi feminine pentru contribuția lor la realizarea atâtor creații nemuritoare…

Clara Schuman,

Libby Larsen,

 

Louise Farrenc,

 

Amy Beach sau

 

Agathe Backer Grøndahl.

Au crezut în puterea creației muzicale. Au dat naștere nu numai unor copii frumoși ci și unor opere nemuritoare; creația lor artistică a înfruntat prejudecățile și a învins prejudecățile contemporanilor, au devenit valori ale prezentului și viitorului pentru că ARTA A ÎNVINS PREJUDECATA !

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.