La încheierea Simpozionului național „FEMEI CELEBRE ALE ROMÂNIEI” , directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui prof. dr Ramona Maria Mocanu ne-a acordat un scurt interviu.
Irina Airinei: Acest simpozion propune un aspect inedit din istoria culturii și a științei românești. Cum ați proiectat această manifestare științifică?
Ramona Mocanu: În anul 2018 aniversam Centenarul României reîntregite cu o serie de activități care au fost dedicate sfârșitului celui de- al doilea război mondial și în mod deosebit șirului aceluia de evenimente dedicate anului 1918. Am urmărit revalorificarea personalităților care au marcat acest moment astral pentru țara noastră. Ne-am gândit ca această sărbătorire a Centenarului să continue și în 2019 și 2020 așa cum s-a stabilit la nivel național: prin diverse activități, de exemplu anul trecut ne-am axat pe Trianon. Acum doi ani tema a fost: femei celebre Acum trei ani ne-am preocupat de primul război mondial și Marea Unire.
I.A.: Ce v-ați programat și ce ați realizat de-a lungul celor trei ediții ale simpozionului?
R.M.: Ca să fie un eveniment distinct și să valorificăm altfel personalitățile acestei nații, ne-am gândit că punerea în lumină a personajelor sau a personalităților feminine românești ar fi un subiect care nu a mai fost abordat ca un tot. Au fost unele manifestări individuale dar nu în cadrul unei conferințe anuale așa cum am gândit-o noi. Încă din 2018 am dorit să relevăm personalitățile feminine care au marcat România Mare. Cele care au avut un rol determinant în configurarea României reîntregite și bineînțeles care au avut un impact deosebit asupra diverselor domenii precum: aviație, gimnastică, istorie, chimie, fizică, literatură și altele.
I.A.: Cum ați început?
R.M.: Firesc a fost să începem cu Regina Maria. Dacă ați observat, pe ambele volume publicate de Muzeul Județean, volume care însumează studiile cercetările prezentate în cadrul simpozionului, în primul an titlul a fost FEMEI CELEBRE ALE ROMÂNIEI ÎNTREGITE, iar în anul următor FEMEI CELEBRE ALE ROMÂNIEI. Ne propunem să exploatăm în continuare acest domeniu care privește personalitățile feminine ale României ca să putem continua acest proiect.
I.A.: Sunt aspecte inedite care îmbogățesc istoria României. Cum veți continua ?
R.M.: Regina Maria a fost figura feminină cea mai importantă care a guvernat evenimentele anilor 1918-1919 și, totodată, cea care, după scrierile vremii și dovezile existente, avut un rol extrem de important în reîntregirea României. Pe lângă aceasta au apărut și celelalte personalități feminine din diverse domenii: aviatoarea Smaranda Brăescu, Florica Bagdasar – prima femeie neurochirurg pediatru care, alături de soțul ei, Dumitru Bagdasar, a revoluționat neurochirurgia românească, Sanda Golopenția, etnolog, Hermina Walch Kaminski, prima româncă doctor în științe medicale, Ștefania Mărăcineanu, marea fiziciană , Margareta Sterian, pictoriță și multe altele. Ideea a plecat de la faptul că nu aveam în țară un simpozion de acest gen dedicat personalităților feminine românești. Gândind retrospectiv, Regina Maria este personalitatea care ne-a stimulat în continuarea acestui simpozion, ea fiind figura majoră în cadrul lucrărilor acestor simpozioane anuale. Autorii lucrărilor care alcătuiesc aceste volume au o înaltă ținută academică. Dorim să internaționalizăm această manifestare în viitor în măsura în care pandemia se va stinge și condițiile internaționale și naționale ne vor permite.
I.A.: Mulțumindu-vă pentru aceste mărturisiri, la finalul lucrărilor, dorim ca anii următori să aducă soarele pe cerul speranțelor noastre. VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!
Bravoooo fetelor! Minunat prezentat. Greu de spus care dintre voi este mai minunată.
Simpozionul acesta care este deja măricel-Are trei anișori frumoși-se va dezvolta si mai mult si va depasi granițele naționale adunând sub acoperământul său și personalități feminine din Europa și chiar de dincolo de ea.
Doamne ajută!
[…] Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, a organizat simpozionul național „Femei celebre ale României”, ocazie cu care au fost omagiate Regina Maria, aviatoarea Smaranda Brăescu, prima femeie neurochirurg pediatru Florica Bagdasar, Sanda Golopenția, etnolog, Hermina Walch Kaminski, prima româncă doctor în științe medicale ș.a. Sursa […]
[…] de dr. Alexandru Bădescu, șeful Șecției Patrimoniu, MNIR, fiind coordonată la Vaslui de către prof. dr. Ramona Maria Mocanu, director al Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din […]