În Republica Moldova, socialistul Ion Ceban, filorus, a câștigat detașat în fața lui Andrei Năstase, candidatul blocului ACUM, la o diferență de 5,04 la sută din voturi. Guvernul Maia Sandu a căzut fiind înlocuit cu un guvern alcătuit din consilieri ai preşedintelui Dodon. Cine e de vină pentru pierderile suferite de partida pro-europeană ?
În momentul de faţă Moldova tinde să se întoarcă înapoi cu 10 ani din perioada când era captivă intereselor Rusiei în regiune şi se izolase de România şi de Europa în general. Andrei Năstase şi Maia Sandu au fost nişte tovarăşi de drum ai socialiştilor proruşi şi Dodon a reuşit să se folosească de ei în acest joc, mizând mult pe ceea ce însemna regim oligarhic şi corupt al lui Plahotniuc care ştim cu toţii cum a ţinut sub control instituţiile din Republica Moldova. Această politică perdantă a Blocului ACUM prin care ei s-au ferit să vorbească despre o orientare pro-românească, de faptul că Basarabia este parte integrantă a României, ne-a dus la această situaţie : o bună parte din electoratul românesc şi din electoratul pro-european a fost îndepărtat prin alianţa cu Dodon şi acum avem un guvern format din consilieri ai lui Dodon şi din oameni care au jucat partida moldovenismului, a statalismului şi chiar a filorusismului. RM va rămâne un spaţiu marginal , la periferia Europei, un stat eşuat unde indivizi dubioşi vor spăla bani şi vor face negocieri secrete. Noi nu îi putem lăsa pe fraţii noştri basarabeni în situaţia de a fi ultimii oameni din Europa. România are o datorie sacră, o datorie istorică, o datorie morală, o datorie de sânge pentru fraţii noştri din Basarabia.
Cum se explică fragmentarea mişcării unioniste ?
Dacă sunt puteri externe care au ca interes ca unirea să nu se producă niciodată, este foarte evident că se poate lucra prin intermediul unor anumite structuri la dezbinarea acestui curent unionist care poate fi astfel dus în derizoriu. Există o zvonistică de tipul fake news care vizează contracararea proiectului unirii cu România şi de multe ori se spune : cutare e cu ruşii, cutare are interese politice, cutare e cu Băsescu, ba că e cu PSDul, ba că are interese de afaceri. Dezinformarea este arma principală cu care se lucrează împotriva curentului unionist. Minciuna, ştirile false, aducerea în actualitate a unor teme care nu au nici o legătură cu proiectul unionist Există un întreg folclor care vizează decredibilizarea liderilor şi a mişcării unioniste în ansamblu. Aici este şi vina liderilor unionişti din RM care nu au înţeles că mişcarea unionistă nu este o mişcare politică, de dreapta sau de stânga, ci este o mişcare identitară naţională care trebuie să unească. Unirea de la 1918 s-a făcut cu naţional-liberali, s-a făcut cu naţionalişti, s-a făcut cu social-democraţi, s-a făcut cu oameni care se vor contura în viitorul PNŢ după 1926, cu conservatori, cu oameni din întreg spectrul politic, de la stânga la dreapta şi de la dreapta la stânga. Să se renunţe la mesianism, la excepţionalism, la dezbinare şi la orgolii. Sunt lucruri pe care adversarii noştri le pot specula extrem de abil: cultivând ambiţii politice şi orgolii deşarte, influenţând interese de ordin material şi aceste lucruri, din păcate, constituie una din principalele cauze ale vulnerabilităţilor mecanismului unionist. Eu cred într-o singură mişcare unionistă, o mişcare unionistă care să nu se transforme în partid politic, dar deschisă spre politic, spre societatea civilă, spre biserică, spre mediul de afaceri, spre intelectualitate şi mediul academic.
Unde a greşit România?
Nu înţeleg de ce România continuă să ezite în politica faţă de RM şi nu este capabilă să îşi asume, ca obiectiv naţional, proiectul unirii. România are obligaţia să pună bazele unei strategii naţionale pe termen lung care să aibă ca obiectiv reîntregirea pe căi paşnice, legale, consensuale, cum s-a întâmplat şi în cazul reunificării Germaniei, pe căi prevăzute prin actul final de la Helsinki din 1975.
Irina Airinei
Adaugă un comentariu