Într-un interviu acordat pentru hotnews.ro, Oleksandr Bankov, ambasadorul Ucrainei la București a declarat că pentru ucraineni nu există limba moldovenească. Acesta a ținut să sublinieze, cu privire la predarea limbii române în școli, că „Legea educației secundare se află la dezbateri pentru finalizarea aprobării. Aici sunt 3 formule aplicate minorităților: cea privind minoritățile UE stiputează că în școala gimnazială e 60% în favoarea limbii minoritare. Legea stipulează că limba ucraineană este introdusă în curiculă în cea mai mare proporție de 60% abia în clasele finale, în liceu.
Să nu manipulăm opinia publică că se restircționează ceva sau nu vor mai exista școli – vor exista școli și se vor deschide școli noi. În 2018 s-a mai deschis o școală română în Iordănești în regiunea Cernăuți. Între timp s-a mai deschis o grădiniță pentru etnici români la Cernăuți.
Proporțiile sunt importante. Reforma educaționale are două obiective majore: integrarea mai bună a reprezentanților minorităților naționale în societatea ucraineană, al doilea – întărirea statutului limbii oficiale. Aici am ajuns la recentul raport al Comisiei de la Veneția: e mult mai critic față de legea adoptată și deja se discută despre revizuirea sa.
Când vorbim despre întărirea statutului limbii ucrainene acest statut e afectat de limba rusă. Nu numai limba, dar când acest mecanism de comunicare devine o armă atunci e important să intervină statul pentru a-și proteja cetățenii.
Abordările au fost, dacă citim atent, există trei grupuri – pentru limbile oficiale UE s-a ales formula care permite păstrarea limbii materne în ciclul educațional. Pentru limba rusă am ajuns la 20% și 80% pentru oimba ucraineană.
Și eu am învățat limba rusă până la clasa a VIII-a. În liceu am trecut la ucraineană.”
În replică, liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, s-a arătat profund jignit de declaraţiile Ambasadorului Ucrainei în România:
„Ambasadorul Ucrainei în România, prin declaraţia sa nerezonabilă, a umilit în acelaşi timp sute de mii de cetăţeni ucraineni care se consideră moldoveni, iar limba moldovenească drept limba maternă, numindu-i „românofoni”, deşi ei, desigur, ştiu mai bine. În ceea ce priveşte „moştenirea sovietică”, care cică „împiedică” moldovenii să devină români şi să vorbească limba română, dar nu moldovenească, se pare că domnului Bankov şi nu numai lui i-ar fi neplăcut dacă cineva dinte diplomaţi străini ar începe dintr-odată să numească frumoasa limbă ucraineană drept „malorusească”, a declarat Voronin, citat de agenția de presă BucPress.
Adaugă un comentariu