Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română a organizat joi, 19 decembrie, la Casa Scriitorilor Români din clădirea Hatnua Hakibutzit, Tel Aviv, evenimentul de lansare a două volume de excepție: „Victoria Speranței” de Ada Shaulov Enghelberg și „Din cioburi de cristal” de Hedi Simon.
Manifestarea i-a avut ca invitați speciali din România pe poetul Adrian Popescu, laureatul Premiului Național de Poezie pentru Opera Omnia și redactorul şef al celei mai prestigioase publicaţii literare clujene, STEAUA și pe Dr. Irina Airinei, lector universitar la SNSPA.
„Întâlnirea cu poetul Adrian Popescu, petrecută aseară la Tel Aviv m-a aruncat într-o lume a amintirilor tinereții, vremea aceea în care acest mare poet publica „Umbria”, „Curtea Medicilor”, „Suburbiile cerului”, „O milă sălbatică”, „Călătoria continuă”, cărți esențiale pentru poezia română. Știam pe de rost versurile sale și le recitam repetitiv , îmi creau o emoție dureroasă, de frăgezire a sufletului, o stare incomparabilă.” –a spus, de la început, poeta Cleopatra Lorințiu, recitând din opera invitatului nostru: „Carnea mea toată este o lumânare/Dar eu sunt flacără într-un cer străveziu./Ca păsările mort/Voi cântări mai mult decât viu./Ochiul arzând se hrănește din ceară/Și face un strop de rouă fierbinte/ Odată am știut să zbor, odată/Dovadă n-am dar îmi aduc aminte./Trupul meu întreg este o lumînare/După ce se va fi scurs toată în țărână/Și flacăra se va topi în albastru/ Veți mai simți o arsură pe mână.”( din „Umbria”, 1971).
Cuvântul de deschidere a aparținut președintelui Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba Română, directorul Gazetei Românești, Dragoș Nelersa care a spus, printre altele: „ Ada vorbește despre iubire dar iubirea e înconjurată de multă tristețe, de ură, de păcate, de o răutate care se revarsă asupra unor oameni nevinovați, asupra copiilor, e o carte dură. Există o rază de lumină în toată povestea asta, Victoria care face ca binele să triumfe.”
Despre cartea celeilalte protagoniste, Hedi Simon, editoarea Ioana Toff a spus: „ Această carte mi-a mers la inimă, bijuteriile lui Hedi, aceste cioburi de cristal mi-au bucurat sufletul , ea le-a combinat așa de bine încât ai putea crede că este vorba despre un roman și nu despre nuvele separate. ” Adrian Popescu a poziționat noul volum al Adei Shaulov în zona stilului doric, după viziunea lui N. Manolescu. Un roman sobru, a cărei acțiune se autogenerează, părțile au independență dar au și unitate. E un roman tensionat care alunecă în tragic. Această concepție morală, această viziune religioasă dă de fapt unitate, boala venerică transmisă ereditar fiind văzută ca un blestem.”
„Parcurgând VICTORIA SPERANȚEI treci de la bucurie la exuberanță și de la erotism la senzualitate, cu arta de a transpune realitatea în proză de foarte bună calitate. Vrei mereu să recitești anumite pasaje nu numai pentru a retrăi toate acele emoții, ci și pentru plăcerea descoperirii anumitor personaje sau descifrarea profundă a personalității lor. Modul în care istoria trăită, istoria cotidiană s-a oglindit în destinul individual al evreilor a fost una dintre temele recurente și centrale ale creaţiei sale. O altă temă puternică a prozei sale este tema erotică. Avînd şi un puternic caracter biografic, proza sa este şi o reflectare a evoluţiei spirituale a scriitoarei într-o perioadă istorică extrem de zbuciumată şi contorsionată din viața sa. Opera sa conţine, după cum se poate observa din întreaga sa operă, şi o accentuată dimensiune etică.” –a spus Irina Airinei.
Scriitoarea Madelaine Davidsohn a remarcat: „Proza lui Hedi Simon are o tristețe care îți pătrunde în suflet și mergi împreună cu ea până la deznodământul bun. Pentru că Hedi este o persoană optimistă, o persoană pozitivă care, până la sfârșit îți dă satisfacția unei încheieri pe care ți-ai dorit-o.”
Seara s-a încheiat în mireasma florilor dăruite tuturor celor de față de decana de vârstă a poeților israelieni, Maria Găitan Mozes, cu speranța într-un an nou mai bun, întru unire, așa cum este câmpul cu flori. Așa să fie. Vivat, crescat, floreat!
Adaugă un comentariu