Ziua Culturii Naţionale la Centrul de Cultură Arcuş

„Centrul de Cultură Arcuş (Casa Bastion, str. Oltului nr. 6, Sfântu Gheorghe) – în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, Consiliul Judeţean Covasna şi cu sprijinul Ministerului Culturii – vă invită miercuri, 15 ianuarie, de la ora 18, să sărbătorim Ziua Culturii Naţionale, împreună cu tineri artişti, pe care dorim să-i încurajăm şi să-i aplaudăm mulţi ani de acum înainte! Centrul de Cultură Arcuş şi instituţiile partenere au fost mereu deschise tinerilor artişti, inclusiv şi mai ales de Ziua Culturii, când, mai mult ca niciodată, ar trebui să mizăm pe tinerii creatori din toate formele de expresie culturală.” ne spune, cu căldură, cu ospitalitate, managerul acestei prestigioase instituţii, domnul Attila Kopacs.
Programul Zilei Culturii Naţionale – de miercuri, 15 ianuarie 2020 – va fi deschis de un adolescent, Vasile Berde Luca Ștefan, a cărui joacă „de-a cinema-ul” a produs trei scurtmetraje : „The Second Target” (2017), „Don’t open the door” (2017) şi „You First” (2019). „Ne bucurăm să aducem în Sfântu Gheorghe un tânăr artist care să-i încurajeze şi pe adolescenţii din oraşul nostru să facă film şi să ajungă în comunitatea Super – un Festival internaţional de filme realizate de adolescenţi, unde Vasile Berde Luca Ștefan a pătruns cu primele sale producţii cinematografice şi a devenit un nume care promite. Tânărul cineast ne va vorbi despre pasiunea sa pentru film, despre obsesia sa artistică pentru fricile ce ne bântuie când suntem singuri acasă şi despre scurtmetrajul care i-a fost selecţionat şi premiat la mai multe festivaluri de gen.” a adăugat directorul Centrului de Cultură Arcuş.
De Ziua Culturii Naţionale, va fi proiectat filmul „Don’t open the door”. În partea a doua a Programului, ne vom bucura de Concertul cameral susţinut de Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu – recital de pian la patru mâini.
Pianiștii Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu sunt absolvenţi ai Liceului de Muzică George Enescu și ai Universității Naționale de Muzică din București, unde şi-au finalizat și masteratul, doctoratul, stagiul postdoctoral.
Pianista Corina Alexandra RĂDUCANU este laureată a concursurilor Seiler Sofia (Bulgaria), Konzerteum (Grecia), San Sebastian (Spania), Pro Piano București, Marțian Negrea Ploiești, Olimpiada Națională Odorheiu Secuiesc (1998 – premiul I). S-a format la clasa profesoarei Gabriela STEPAN și a prof. univ. dr. Vlad DIMULESCU (pian), conf. univ. dr. Manuela GIOSA, prof. univ. dr. Șerban SOREANU și conf. univ. dr. Ioana Raluca VOICU-ARNĂUȚOIU (muzică de cameră). A urmat cursuri de măiestrie cu profesorii Sorin ENĂCHESCU (Berlin), Constantin SANDU (Porto), Mark RACZ (Birmingham), Alain PLANNER (Paris). În anul 2002 a participat, beneficiind de bursă integrală, la 7-th Hamamatsu International Piano Academy Japonia, unde s-a perfecţionat cu profesorii Hiroko NAKAMURA, Karl-Heinz KAMMERLING, Michel DALBERTO, Pascal DEVOYON și Arie VARDI.
Pianistul Eugen DUMITRESCU este laureat la concursurile Krzysztof Penderecky Cracovia (Polonia), Seiler Sofia (Bulgaria), Maryse Cheillan Hyères (Franța), Carl Filtsch Sibiu, Aperto și Pro Piano București (România). S-a format la clasa prof. univ. dr. Vlad DIMULESCU (pian) și a conf. univ. dr. Ioana Raluca VOICU-ARNĂUȚOIU (muzică de cameră). A participat la cursurile de măiestrie susținute de profesorii Klauss HELLWIG, Jania AUBAKIROVA, Ying WU, Desmond WRIGHT și Constantin SANDU.
Duo-ul este laureat la Concursul Internaţional Lorenzo Perosi Tortona, Concursul Internaţional Pietro Argento Gioia del Colle (Italia), Festivalul Internaţional al Muzicii Maghiare București, Concursul Internaţional Pro Piano București, Gala Premiilor în Cultură 2010 Arcuș.
Cei doi muzicieni au susţinut sute de recitaluri şi concerte, fiind invitaţi la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale din România, Anglia, Austria, Belgia, Germania, Italia, Bulgaria, Grecia, Spania, Polonia, Franța, Republica Moldova, Ucraina. Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu formează un duo artistic din 2005, iar Centrul de Cultură Arcuş este pentru cei doi pianişti o scenă pe care au fost aplaudaţi de multe ori.
Recitalul de pian din 15 ianuarie cuprinde lucrări ale compozitorilor născuți în România:
Constantin SILVESTRI – Jocuri populare românești din Transilvania op.4
Leon KLEPPER – Cântec și Dans
György LIGETI – Integrala lucrărilor pentru pian la patru mâini (Marș, Studiu polifonic, Trei dansuri de nuntă, Sonatina, Allegro)
Béla BARTÓK – Dansurile româneşti Sz. 56 (transcripție Marius SIRETEANU)
George ENESCU / Marius SIRETEANU – Rapsodia română op.11 nr.2
George ENESCU / Marius SIRETEANU- Rapsodia română op.11 nr.1

Programul dedicat Zilei Culturii Naţionale este completat de o Expoziție de artă Plastică, din Pinacoteca Centrului de Cultură Arcuș.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.