„Cei cu inima română”

La Palatul Parlamentului a avut loc vineri, 24 ianuarie, Convenţia Românilor de Pretutindeni. Evenimentul a reunit peste 300 de reprezentanţi ai mediului asociativ românesc de peste hotare, ai mediului academic şi ai cultelor româneşti din diaspora şi statele vecine, precum şi jurnalişti, scriitori, diplomaţi şi experţi în relaţii internaţionale. Discuţiile au avut în vedere modul în care este reprezentată diaspora în Parlamentul de la Bucureşti, statutul românilor pe piaţa forţei de muncă din Uniunea Europeană şi soluţiile pentru reîntoarcerea acestora în ţară.
De Ziua Unirii Principatelor, românii din întreaga lume s-au reunit la Palatul Parlamentului în cadrul Convenției românilor de pretutindeni. Evenimentul a fost organizat de Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru Comunitățile de români din afara granițelor ţării şi Eugen Tomac, europarlamentar.
Programul a cuprins patru panel-uri tematice:
1. ROMÂNIA DE PESTE HOTARE, REPREZENTATĂ ÎN PARLAMENTUL DE LA BUCUREȘTI.
2. STATUTUL ROMÂNILOR PE PIAȚA FORȚEI DE MUNCĂ DIN UNIUNEA EUROPEANĂ.
SOLUȚII ȘI OBIECTIVE PENTRU REÎNTOARCEREA ROMÂNILOR ÎN ȚARĂ.
3. EDUCAȚIE – IDENTITATE – SPIRITUALITATE.
4. REPUBLICA MOLDOVA ÎNTRE VEST ȘI EST.

„România este o ţară înconjurată de români, spunea Nicolae Iorga. Suntem într-una alt secol, dar acest adevăr rămâne în continuare valabil. S-au modificat doar distanţele faţă de ţară. 10.418.315 români avem acum în afara graniţelor ţării – sunt datele pe care am reuşit să le cumulăm din surse oficiale interne şi externe, dar şi din surse mai puţin oficiale din exterior”, a transmis deputatul Constantin Codreanu, unul dintre organizatori, în debutul evenimentului. „Ce facem astăzi aici în Parlamentul României este să dăm voce acestor oameni şi vreau să vă mulțumesc tuturor pentru acest efort să fiţi la Convenţia românilor de pretutindeni. Sunteţi un exemplu pentru românii care vor să se implice în viaţa social-politică din România, chiar dacă nu mai sunt în ţară, fie că vorbim de românii din Republica Moldova, de cei din Diaspora economică sau comunitățile istorice. Îmi doresc să plecaţi de aici cu sentimentul că aţi fost auziţi, ascultaţi şi că există în Parlamentul României şi în cel European oameni care înţeleg un lucru despre care vorbesc de mulţi ani: primarii, consilierii, președinții de consilii județene, miniştrii, deputaţii, senatorii şi chiar preşedintele ţării, toţi sunt angajaţi ai cetăţenilor şi toţi există pentru cetăţeni, nu cetăţenii pentru funcţionarii sau pentru politicieni”. Parlamentarul a declarat că astăzi statul român compensează o neimplementare a legislației, şi anume legea 289/2007 privind sprijinul românilor din afara graniţelor ţării, prin faptul că nu a mai fost organizat un Congres al românilor de pretutindeni. „Ce facem astăzi aici în Parlamentul României este să dăm voce acestor oameni şi vreau să vă mulțumesc tuturor pentru acest efort să fiţi la Convenţia românilor de pretutindeni. Sunteţi un exemplu pentru românii care vor să se implice în viaţa social-politică din România, chiar dacă nu mai sunt în ţară, fie că vorbim de românii din Republica Moldova, de cei din Diaspora economică sau comunitățile istorice. Îmi doresc să plecaţi de aici cu sentimentul că aţi fost auziţi, ascultaţi şi că există în Parlamentul României şi în cel European oameni care înţeleg un lucru despre care vorbesc de mulţi ani: primarii, consilierii, președinții de consilii județene, miniştrii, deputaţii, senatorii şi chiar preşedintele ţării, toţi sunt angajaţi ai cetăţenilor şi toţi există pentru cetăţeni, nu cetăţenii pentru funcţionarii sau pentru politicieni. Închei cu o speranţă, că într-o zi, într-o sală a Parlamentului României, vom vorbi clar şi răspicat despre cel de-al treilea proiect de ţară, după integrarea în NATO şi UE, despre reunirea celor două state româneşti, despre reîntregirea ţării”, a fost mesajul președintelui Comisiei pentru Comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul Constantin Codreanu.
„Românii din Diaspora reprezintă o preţioasă resursă şi o componentă importantă a societăţii, faţă de care statul şi autorităţile române au multiple responsabilităţi, a afirmat, vineri, premierul Ludovic Orban în mesajul transmis Convenţiei Românilor de Pretutindeni.Faptul că românii care muncesc, trăiesc şi studiază peste hotare, atât în diaspora românească, cât şi în comunităţile istorice, doresc să contribuie şi să aibă un cuvânt de spus în privinţa destinului României, este benefic pentru întreaga societate. Această implicare trebuie să aibă un răspuns instituţional adecvat, iar creşterea numărului de reprezentanţi ai diasporei în Parlamentul României este o măsură firească, pe care dorim să o punem în aplicare.Faptul că românii care muncesc, trăiesc şi studiază peste hotare, atât în diaspora românească, cât şi în comunităţile istorice, doresc să contribuie şi să aibă un cuvânt de spus în privinţa destinului României, este benefic pentru întreaga societate. Această implicare trebuie să aibă un răspuns instituţional adecvat, iar creşterea numărului de reprezentanţi ai diasporei în Parlamentul României este o măsură firească, pe care dorim să o punem în aplicare” a transmis Orban în mesajul citit de secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, la lucrările Convenţiei.
Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, a spus: „Dragi români din toată lumea, bine ați venit la Convenția națională pentru românii de pretutindeni. Convenția românilor de pretutindeni se desfășoară astăzi într-un moment aniversar, într-o zi de sărbătoare, aici, în incita Parlamentului, și împreună cu președintele Comisiei pentru comunitățile românilor din afara granițelor din Parlamentul României, domnul deputat Constantin Codreanu, suntem onorați că ați răspuns invitației noastre. Ne-am dorit ca, în această zi deosebită, să ne reunim aici, unde se dezbate destinul națiunii române, sub aura această a Parlamentului, pentru a discuta despre prezentul și viitorul națiunii noastre. Nu este un eveniment politic. Astăzi, ne-am reunit aici pentru a discuta despre România, despre prioritățile ei, dar și despre România pe care o reprezentați dumneavoastră, fiecare român, indiferent unde se află, fiecare român, care simte și își face datoria din convingere pentru a păstra tot ceea ce ne-au lăsat înaintașii noștri, reprezintă parte din națiunea noastră, parte din România pe care o iubim și o prețuim. Nu întâmplător, astăzi, în zi de săbătoare, sub semnul unității, când sărbătorim Unirea celor două Principate românești, care a dat un nou sens evoluției statului nostru. Un stat puternic, european, un stat care a avut o evoluție fabuloasă, chiar dacă de multe ori suntem nemulțumiți, critici, totuși România este un stat puternic, european, care a avut o evoluție fabuloasă, chiar dacă de multe ori suntem nemulțumiți, critici. Nu întâmplător, astăzi, în zi de sărbătoare, sub semnul unității, când sărbătorim Unirea celor două Principate românești, care a dat un nou sens evoluției statului nostru. Un stat puternic, european, un stat care a avut o evoluție fabuloasă, chiar dacă de multe ori suntem nemulțumiți, critici, totuși România este o țară puternică, o țară mare, membră astăzi UE, un stat de bază al NATO. Sunt lucruri pe care țara noastră le-a reușit pentru că și dumneavoastră v-ați dorit acest lucru, și aici mă refer la contribuția formidabilă pe care au avut-o românii din diaspora veche, românii din SUA, Canada, Franța, cei care ați plecat în vremuri grele pentru a trăi în societăți libere și ați luptat pentru ca România să devină o țară democratică”.
Secretarul de stat pentru relații interinstituționale Daniela Gîtman a salutat consecvența și angajamentul organizatorilor „Convenției Românilor de Pretutindeni” de a cultiva un cadru cuprinzător, care facilitează conexiuni și stimulează dialogul cu cetățenii români și organizațiile acestora de peste hotare. A exprimat speranța că, prin acest demers, se vor concretiza acele soluții de care este nevoie pentru eficientizarea măsurilor de protecție și sprijin pe care statul român le acordă cetățenilor români aflați în străinătate. Secretarul de stat a prezentat succint acțiunile Ministerului Afacerilor Externe în sprijinul românilor din străinătate, concentrate cu precădere pe facilitarea exercitării drepturilor cetățenești, asigurarea serviciilor consulare și apărarea drepturilor cetățenilor români din străinătate, protecția în situații de urgență, precum și asigurarea păstrării identității culturale, spirituale și lingvistice a acestora. Daniela Gîtman a reiterat mulțumirile ministrului afacerilor externe adresate tuturor românilor din străinătate care s-au implicat și au sprijinit organizarea alegerilor prezidențiale desfășurate în noiembrie 2019. De asemenea, secretarul de stat pentru afaceri interinstituționale a lansat o temă de reflecție privind modalitățile prin care comunitățile românilor din afara granițelor ar putea sprijini realizarea obiectivelor de politică externă ale României.
Convenţia s-a bucurat şi de implicarea plenară a deputatului Matei Dobrovie: „Am petrecut Ziua Unirii Principatelor la Parlament discutând cu românii din comunitățile istorice din Serbia și Ucraina despre problemele lor. Mesajul general a fost: Limba este fundamentul. Dacă am pierdut-o, am pierdut totul. Fără școală, presă și Biserică dispărem!Am simțit durerea lor și m-a impresionat dragostea pe care o au pentru limbă și pentru țara mamă România, chiar dacă statul român nu i-a susținut. Deși unii nici nu au primit cetățenia română, chiar dacă o meritau, sunt mult mai români și mai patrioți decât mulți dintre noi.De ziua Unirii Principatelor să ne gândim la cei care au pus idealurile și interesul național mai presus de interesele personale și jocurile politice mărunte.Care au fost nu doar oameni politici, ci și oameni de stat. Care și-au iubit țara prin fapte, nu prin vorbe de gargară politicianistă. Lor le datorăm ce suntem astăzi.Nu există mică unire, fără ea nu am fi fost azi împreună!”
Deputatul Daniel Gheorghe a fost alături de fraţii veniţi din afara graniţelor ţării în această zi de sărbătoare: „La 24 Ianuarie 1859, prin dubla alegere ca domn al Moldovei și al Țării Românești, a colonelului Alexandru Ioan Cuza, ia naștere România modernă.Unirea Principatelor Române este punctul de plecare al marelui vis împlinit al României Mari de la 1 Decembrie 1918 și pasul fundamental al readucerii națiunii românești în marele concert european prin reformele succesive din timpul domniilor lui Al. I. Cuza, Carol I și Ferdinand I.Acum 161 de ani, împărțiți în 3 țări mici, Românii au arătat că sunt o mare națiune care atunci când dorește a înfăptui istorie, națiunea noastră poate! La Multi România, să te vedem mare din nou!”

O zi de dezbateri furtunoase cu dorinţa de a transforma vorba în faptă. De către cei mai în măsură să o facă.

Frate pentru frate. Doamne ajută!

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.