În timp ce Borboly îşi ia mâna de pe comunitate, Korodi face apel la calm şi acceptare.
„Aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău s-au adunat miercuri, în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa. Piumal şi Amahinda au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari şi au fost angajaţi cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la cea mai mare fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni. Patronii fabricii din Ditrău spun că au vrut să angajeze forţă de muncă locală, atât din Harghita cât şi din alte judeţe, dar nu au avut succes, motiv pentru care s-au decis să caute brutari şi în afara ţării. Aşa au ajuns să îi aducă în Harghita pe cei doi brutari sri-lankezi, care au învăţat rapid etapele procesului de producţie, sunt serioşi şi apreciaţi.”- din comunicatul emis de AGERPRES din data de 29.01.2020
„Pe reţelele de socializare a fost creat un grup ce numără deja 2.500 de persoane, unde au apărut postări pline de ură la adresa muncitorilor şi a proprietarului brutăriei, unele chiar incitând la violenţă. Localnicii se tem că brutarii din Sri Lanka vor aduce şi alţi muncitori străini, ceea ce va însemna un pericol pentru membrii comunităţii. Conform portalului menţionat, în cadrul şedinţei de azi, miercuri, 29 ianuarie, a Consiliului Local, oamenii doresc să solicite fie iniţierea unui referendum, fie găsirea unei soluţii care să stopeze influxul de imigranţi.” https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/globalizarea-la-romani-o-comuna-din-harghita-a-expulzat-doi-brutari-din-sri-lanka-vrem-ditrau-fara-migranti-1252312
La întrebările noastre
Cum comentaţi situația creată ? Care e tipul de mesaj pe care consideraţi că ar trebui să îl transmiteţi,astfel încât să nu existe tensiuni în comunitatea locală, plecând de la clasificarea persoanelor pe criterii etnice? Care este cauza conflictului? Există în comunitatea locală lideri de opinie informali care să fi provocat această situaţie ? Ce soluţii euroconforme aveţi în vedere pentru normalizarea relaţiilor interumane în plan local?
Au răspuns:
Korodi Attila deputat UDMR:
„Este vorba despre o foarte mare neînţelegere a unei probleme. Din păcate, în necunoştinţă de cauză, foarte multe persoane au exprimat poziţii opuse, dar nu cunoşteau situaţia reală la faţa locului. Nu este deloc bine ce s-a întâmplat acolo, pentru că există o responsabilitate a tuturor formatorilor de opinie şi la nivel local, pentru această situaţie şi o problemă economică nu are cum să fie transformată într-o isterizare a situaţiei, sper ca lucrurile să se liniştească şi oamenii să înţeleagă care este rostul lor şi să înţeleagă şi o realitate simplă, economică, pentru că, efectiv, acel antreprenor a căutat luni de-a rândul angajaţi şi nu a găsit.
Dacă există în comunitatea locală lideri de opinie informali care să fi provocat această situaţie ? Nu cunosc. Noi în Hargita lucrăm în felul următor : judeţul Harghita face parte din fostele scaune, Ciuc, Gheorgheni şi Odorhei şi eu fiind din zona Ciucului, nu sunt deputat din zona respectivă, am un alt coleg care e de acolo. Din ceea ce observ, nu neapărat lideri de opinie declaraţi, mai degrabă există un curent de opinie fără purtători de opinieşi din cauza aceasta lucrurile sunt mai puţin perceptibile. Acolo deja primăria a încercat să facă o dezbatere publică pentru a încerca să liniştească lucrurile dar nu s-a reuşit, am văzut că pe de altă parte şi formatori din biserica catolică s-au implicat, sper să se calmeze lucrurile. Neinformarea poate să ducă la rezultate care nu sunt de dorit, oamenii trebuie să înţeleagă că acceptarea diversităţii este importantă şi orice altă dezbatere care depăşeşte acest spaţiu este greşită. La nivel local deja se fac acţiuni. La nivel local sper să segestioneze destul de bine situaţia. Formatori de opinie şi din partea noastră deja şi-au exprimat punctul de vedere.”
Borboly Csaba, preşedintele Consiliul Judeţean Harghita, Miercurea-Ciuc (România) s-a eschivat de la un răspuns și, implicit, de la o soluție pentru situația de la Ditrău, deși domnia sa reprezintă întregul județ Harghita și este un lider recunoscut al comunității maghiare.
Puskas Elemer, primarul comunei Ditrău:
„Din păcate această problemă a provenit dintr-o situaţie în care nişte oameni au dezinformat. Au răspândit zvonul că ei sunt migranţi, că migranţii îi atacă pe localnici, că nu prea vor să lucreze. Un lucru rău pentru comună. A fost un grup pe Facebook creat de oamenii din comună „Ditrău fără migranţi” în limba maghiară. Este şi acum problema tensiunilor şi acuma sunt oameni care îi tot provoacă pe alţii. Şi eu îi rog să se liniştească pentru că nu e cazul să avem o problemă negativă în comuna noastră. Este un fapt foarte neplăcut şi ar trebui să se liniştească pentru că suntem în discuţii cu patronul brutăriei, vrem să fie linişte în comună. Nu toată lumea din Ditrău este contra, asta e problema că sunt dezinformaţi şi instigaţi. Ieri am avut şedinţa consiliului local, acolo au venit circa trei sute de oameni, eu ca primar am convocat o şedinţă ordinară a Consiliului local pentru sâmbătă. Şi am promis că vom dezbate într-un for la ora 10 la Căminul cultural din comună.
Sándor Bende, deputat UDMR:
„Este o chestiune complicată. Tebuie să ne uităm a cui e vina şi unde sunt problemele. Unde sunt tinerii din comună, de ce este atât de acută lipsa forţei de muncă ? O cale de pace trebuie să existe. Orice cetăţean care se găseşte legal pe teritoriul României cu drept de muncă are dreptul la un trai decent la fel ca toţi cetăţenii României. Că o comunitate doreşte sau nu doreşte pe cineva în sânul ei, trebuie să găsim un răspuns corect. Atâta vreme cât unii dintre concetăţenii noştri lucrează în alte state şi nu au parte de un tratament de respingere, cred că şi noi ar trebui să fim mai indulgenţi cu cei care vin în ţara noastră să muncească. Orice agresivitate este de condamnat, nu a fost vorba despre aşa ceva. Dar trebuie să răspundem la întrebări de genul : de ce pleacă părinţii în străinătate şi lasă copii şi bătrânii acasă. De ce nu au locuri de muncă ?
Am luat legătura cu domnul primar, ieri a fost o şedinţă de consiliu unde oamenii nemulţumiţi au luat cuvântul, sâmbătă vom avea o întrunire la care voi participa şi vom încerca să rezolvăm situaţia. Este vorba despre doi muncitori de meserie brutari, care au venit să muncească, nu au venit cu familia, nu au venit să ceară ceva de la statul român. E o problemă a întregii ţări cauzată de desfiinţarea învăţământului profesional, o mare greşeală, economia românească se confruntă cu lipsa forţei de muncă. Dorim să rezolvăm problemele. UDMR-ul a venit cu iniţative legislative importante privind învăţământul profesional.”
„Pe Facebook există un grup separat numit „Vrem un Ditrău fără migranți”, unde se manifestă ura: comentariile pline de ură, amenințatoare sunt adresate lucrătorilor oaspeți, iar proprietarul brutăriei nu este cruțat. Unii provoacă la ripostă în grupul de 2.500 de membri. Legea permite un referendum local pentru problemele care afectează rezidenții unei anumite localități. Referendumul este decis de consiliul local la propunerea a cel puțin o treime dintre reprezentanții locali. Un referendum este valabil dacă participă cel puțin 30% din alegători. Grupul Facebook are postări care nu numai că incită, ci și încearcă să instige.” Apud – a Maszol.ro portálról
Istoria se repetă ? Este vorba de doi lucrători, unul catolic şi unul budist, cu o meserie şi cu drept de muncă în România, stat laic şi care, la ei acasă, trăiesc sub teroarea Tigrilor Tamili, extremişti religioşi sângeroşi.
„Toleranţa /nu intră în casă, / nu i se găseşte / pe nicăierea / un loc…” (Maria Găitan Mozes, „Genune”)
Principalul motiv este concepția tribală a comunității care este împărtășită de multe altele din “secuime”. Este vorba de un “patern” cultural-comportamental. Faptul ca un preot catolic asmute o mulțime împotriva unui credincios de aceeași religie este uluitor!