Situația fără precedent în care ne aflăm, din cauza pandemiei generate de virusul COVID-19, scoate la iveală și potențează reacții sociale care, în alte condiții ar fi fost mult mai bine filtrate de rațiune. Disperarea îi face pe oameni să acționeze egoist, să se revolte împotriva sistemelor, a semenilor, a providenței, atitudine mult mai ușor de adoptat de către mase, decât solidaritatea, întrajutorarea și respectul.
În acest context, autoritățile române încearcă să mențină calmul populației, făcând apel la responsabilitate și umanitate. Astfel, Secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Burdușa, a transmis ieri următorul mesaj:
„Am remarcat cu amărăciune că în spațiul public se înmulțesc mesajele în care românii se atacă între ei pentru simplul motiv că unii trăiesc aici, în România, iar alții, care au ales să se stabilească în alte state, vor acum să se întoarcă acasă. În loc să ne împărțim în „tabere”, trebuie să înțelegem că, pentru a depăși cât mai repede această perioadă de criză, e mult mai important să fim uniți, solidari și responsabili atât față de noi, cât și față de cei din jur! Românii din țară și cei care revin din străinătate își doresc aceleași lucruri: să se simtă în siguranță și să fie lângă cei dragi. Se spune adesea că românii care au plecat nu au plecat de bine. Nici acum, când se întorc, nu se întorc de bine. Este omenește ca în asemenea momente să ne dorim cu toții să fim acasă, iar ACASĂ este România.
A-i ataca pe cei care în această perioadă se întorc în țară nu ne face cinste. Compasiunea, înțelegerea și o mână de ajutor sunt mai importante, în aceste momente, decât cine cu ce fel de contract de muncă a lucrat în Italia, Spania sau Germania, în ce condiții a locuit și unde a plătit impozit.
În același timp, îi îndemn pe toți românii care revin din state unde cazurile de infectare cu COVID-19 sunt numeroase să facă tot posibilul să nu îi pună în pericol pe cei din jur și pe cei din țară.
Respectați măsurile luate de autoritățile române acceptați punerea în carantină sau izolare, după caz, în funcție de recomandările care vi se fac la punctele de frontieră.
Și nu uitați că medicii, asistenții medicali, personalul MAI, MAE etc. fac eforturi supraomenești pentru ca persoanele infectate sau cele cu risc să fie depistate la timp, astfel încât să țină sub control propagarea coronavirusului. Avem cu toții datoria să îi sprijinim!”
În vedera unei informări corecte și în timp real, Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, și organizația neguvernamentală Code for Romania au lansat, luni, 16.03.2020, platforma online COVID-19 Știri Oficiale (stirioficiale.ro).
Adaugă un comentariu