Telenești: Uniți în cuget și-n simțiri

Orașul Telenești din Republica Moldova, clădit pe locul unei străvechi așezări dacice, pe ruinele unui edificiu gotic amintit și de Cantemir în „Descriptio Moldaviae”, populat, încă din antichitate, de daci, de romani, de greci, de evrei sefarzi, iar, apoi, de românii majoritari, de lipoveni, de evreii askenazi intrați în țară încă de pe vremea lui Alexandru cel Bun, așezare consolidată în epoca modernă ca un stetl evreiesc dinamic și plin de viață, cu bibliotecă, întreprinderi, biserici, o catedrală și cinci sinagogi, călcat de tăvălugul nenorocirilor Holocaustului și deportărilor în Siberia, este, astăzi, un oraș care renaște, a câta oară, din cenușa istoriei, cu fața spre soare. Copiii și tinerii de aici se formează în spiritul culturii române, cultivând limba, istoria și tradițiile românești. Liceul „Lucian Blaga” din localitate dezvoltă parteneriate cu instituții similare din România cu care face schimburi culturale, vizite reciproce, manifestări literare…Din bogata sa agendă spicuim:În perioada de 26-28 octombrie Liceul Teoretic «Lucian Blaga» din Telenești, a primit vizita unei delegații din România, alcătuită din 7 elevi și 4 profesori. Coordonatori de proiect -dna Ianoși Anda Elena, directoarea școlii Gimnaziale « Miron Cristea» din Miercurea Ciuc precum și Silvia Babără director și Raisa Pinteac, director adj. la Liceul „Lucian Blaga” din Telenești, împreună cu Nistea Floare, director adjunct, Ianoși Valer, profesor, Vâlcan Ana, profesoară.Derularea proiectelor educaționale dintre cele doua școli a confirmat credința în rădăcinile neamului, consolidarea unei comunicări eficiente, de durată, perpetuă pentru păstrarea zestrei noastre comune. «Nu avem două limbi și două literaturi, ci numai una, aceeași pe ambele maluri ale Prutului», afirma Al. Mateevici. Fără Unire, nu vom putea dobândi nimic, să avem o inimă, un gând, un ideal, de unde și genericul activității: UNIȚI ÎN CUGET ȘI-N GÂNDIRE.
„Ne considerăm privilegiați, norocoși că l-am cunoscut pe poetul Ionel Simota, grație derulării Proiectului de parteneriat Ambasadorii limbii și culturii române, inițiat de dna Elena Mândru, în colaborare cu școala Gimnaziala „Miron Cristea”, Toplița, judetul Harghita, director dna Anda Elena Ianoși. Proiectul a luat amploare prin implicarea eficientă și colaborarea fructuoasă la alt proiect – Unitate și divertisment, președinte Doru Viorel Ciubică. Grupul de elevi (Mădălina Pascaru, Elena Zelencu, Renata Mardari, Catalin Dinga, Andreea Grajdieru ș.a.) s-a manifestat cu un recital poetico-muzical select, sensibilizând publicul. Revederea a fost o adevărată sărbătoare, după evenimentul „Poezia, lăcaș de suflet”- un popas poetic, o oră spirituală într-o toamnă de suflet cu poetul Ionel Simota. Au urmat prestațiile Roxanei Covalschi și a Elenei Zelencu, care au sensibilizat publicul cu melodii pe versurile poetului: „Frumoasa Basarabie”, „Poem de dor”.Ionel Simota „aparține deopotriva Moldovei și Transilvaniei, opera sa făcând parte din tezaurul poeziei românești, care transcende spațiul și timpul”, în aprecierea dlui dr. Ioan Lăcătușu. Obsedat de cuvânt, de puterea de a acoperi sentimentul și trăirea, dl. Nicolae Jelescu, actor, regizor, director artistic al Teatrului „Alexei Mateevici”, a interpretat, cu originalitate, textul simotian. Grație doamnei Alina Chiriac-Ivașcu,ne-am bucurat de prezența unui grup de elevi, însoțiți de profesorii lor de limba și literatura română. Vocea Mariei Mocanu, interpretă de muzică folk, a dat o notă meditativă și profundă, evenimentului. Cu o surpriză a venit și Vali Boghean: l-a invitat pe poetul Ionel Simota să-și recite versurile pe un fundal muzical. L-am putut asculta pe poetul cu „sufletul în palmă”, a cărui creație emoționează: „Ci totul răsare din Dragoste/Lumina cuvântului și a sufletului care/ Niciodată nu moare”. Silvia Babără (director) Raisa Pinteac (dir. adj.), Veronica Postolache (dir. adj. instruire), profesoare de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Telenești.” („Vocea Harghitei”)„La 16 ianuarie curent, Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din Chișinău a găzduit un eveniment inedit, lansarea cărții „Sentimente cu păsări (II) Mirări”, autor: Ionel Simota, membru al Uniunii Scriitorilor, filiala Brașov din România. Memorabila activitate a făcut parte din evenimentele cu impact organizate în săptămâna culturii. Moderatoarea, Victoria Fonari, conf. dr. la Universitatea de Stat din Moldova, poetă și critic literar, a stăruit să aducă emoțional publicul în lumea cărții lui I.Simota, menționând că poezia sa este pătrunsă de admirația pentru Eminescu, de dragostea pentru mama, de dorul pentru Basarabia, de profunzimea gândului pentru tot ce e frumos și sfânt: „Ce țară, ce baladă, ce poveste,/Se-ascund în dorul făurit de mamă,/ Ce sfântă și frumoasă limbă este,/ Cu EMINESCU toate sunt de-o seamă” (Dor de Basarabia).” („Literatură și artă”, 20 februarie 2020)

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.