Vasile Puşcaş: Omul va reveni în centrul lumii. Societatea trebuie să fie centrul, nu marginea

Vasile Puşcaş, Universitatea Babeş – Bolyai, Cluj: Globalizarea nu se va sfârşi, dar capitalul, motorul globalizării, va fi regândit. Omul va reveni în
centrul lumii. Societatea trebuie să fie centrul, nu marginea

Autor: Iulian Anghel

Criza prin care trecem va redefini raporturile guvernelor cu societatea. Societatea trebuie să redevină centrul lumii. Capitalul se va reinventa. Ne-am concentrat pe economie şi am uitat de societate. Am trăit în ultimele decenii ceva ce a mai fost trăit la finalul secolului al XIX-lea. O încredere nemăsurată în progres, o credinţă cum doar sfinţii o au, anume că nimic nu ne poate împiedica marşul triumfal al umanităţii. Este vremea unei reîntoarceri. Globalizarea va continua – nu-ţi poţi imagina o întrerupere a transportului, de pildă. Dar „capitalul”, motorul globalizării vreme de decenii va fi sub un ochi critic. Poate va fi mai puţină avuţie, poate mai puţin câştig, dar va exista o coeziune socială mai puternică şi acest lucru va compensa. De la politicile de educaţie la politicile de sănătate, de la piaţa muncii şi atenţia faţă de angajat la felul în care capitalul se învârte şi produce bunăstare, trebuie să revedem judecăţile noastre din trecut. Iată tot atâtea subiecte de meditaţie în acestă criză care nu ar fi trebuit să ne surprindă, spune Vasile Puşcaş, profesor la Universitatea Baleş-Bolyai din Cluj.
„Am mizat totul pe economie şi am neglijat societatea. Judecata viitoare trebuie să cuprindă larg, în analiza ei, acest aspect. Suntem într-o situaţie de criză. Dar este un vot de blam pentru guverne – pentru toate guvernele (din Occident – n.red.) – să spui că ai fost luat pe nepregătite. Ne-am concentrat pe economie şi am uitat de societate (externalizând lanţurile vitale de aprovizionare – n.red.). Trebuie să avem de azi înainte o reconstrucţie, inclusiv a pieţei interne a UE. Dacă ne-am fi concentrat mai mult pe societate, nu am fi trăit criza aceasta cu atâtea spaime”.

UE s-a trezit în această criză că depinde prea mult în lanţurile de aprovizionare vitale de ţările din Asia. Dar „delocalizarea” a fost în bună măsură o sursă de prosperitate pentru Oc cident. Acum această decizie începută cu de cenii în urmă a transformat Europa în prizonier. Nu am luat în seamă societatea, în măsura în care trebuia. Ne-am concentrat pe ţinte individuale. Pe enclave. Nu am judecat ansamblul. Avem centre de excelenţă, dar nu politici, spune Vasile Puşcaş care a fost negociatorul-şef al României cu UE în vremea în care România făcea paşii decisivi pentru aderarea la Uniune.

„Judecata lumii ţine de condiţia în care ea este formată. A fost o vreme în care oamenii au crezut în nemărginita lor putere. Dar sunt în istorie episoade de „recluziune” când omul trebuie să se întoarcă spre ceea ce este de fapt. Trăim unul din aceste episoade ale istoriei.”

„Deceniile din urmă seamănă – continuă profesorul Puşcaş – cu ceea ce am trăit la final de secol XIX. Nimeni şi nimic nu putea pune stop entuziasmului de atunci. Invenţiile, inovaţiile, aspiraţiile, nemărginita încredere…Am abordat globalizarea cu acelaşi entuziasm. Dar nu am înţeles-o deplin. Nu am înţeles-o în complexitatea ei nici la nivel de individ, nici la nivel de management al afacerilor… Acum căutăm un medicament. Noi nu trebuia să căutăm azi un medicament pentru o pandemie care ne-a surprins. Trebuia să fim pregătiţi pentru asta. Trebuia să avem lanţurile de producţie pregătire pentru o astfel de situaţie.”

Vasile Puşcaş a condus negocierile de aderare ale României la UE, începute în urmă cu 20 de ani. Şi România şi UE s-au transformat radical de atunci. Oamenii au vrut mai mult şi au avut mai mult. Bunăstarea a crescut şi datorită globalizării.

Serviciile ieftine s-au mutat în ţările sărace şi fabricarea produselor ieftine s-a mutat în ţările sărace. Cum în momente de criză vedem că suntem descoperiţi.

Potrivit lui Puşcaş, criza medicală de azi ce va fi urmată de o criză economică nu va aduce finalul globalizării, dar va veni cu o „resetare” a gândirii despre societate. Capitalul în vremea de azi a uitat aspectul „societar” – societatea a fost marginalizată, a ajuns elementul secundar al acestei extraordinare dezvoltări a pieţei. Criza aceasta care ne obligă să ne reîntoarcem către noi va reseta obişnuinţele noastre, inclusiv în felul în care va fi condus businessul. Piaţa este importantă, dar ai nevoie de coerenţă socială: ”Criza de azi va schimba managementul politicilor publice şi va schimba managementul afacerilor”.

„Va reîncepe să conteze nu doar ce faci, ci şi ce laşi în urmă.”

Preluat din ZIARUL FINANCIAR, 22 05 2020

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.