În 1908, personalități eminente franceze și-au unit talentele și eforturile pentru a crea La Société d’Encouragement au Progrès (SEP), un fel de „Premiul Nobel francez”, orientat spre onorarea operelor de o viață ale celor care au adus contribuții importante la progresul umanintății și umanismului. În fiecare an, până în 1939, distincțiile au fost acordate la diferite niveluri atât în Franța, cât și în străinătate. Cea mai mare dintre ele, Marea Medalie de Aur, a fost acordată unor personalități franceze, precum prefectul Louis Lépine, producătorul de aeronave Clément Ader, exploratorul Jean Charcot, pionierii aviației Henri Farman și Louis-Charles Blériot, laureatului Nobel pentru fizică Jean Perrin. Inactivă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, S.E.P. și-a reluat activitatea în 1959, conferind o Mare Medalie de aur medicului, pastorului, teologului, filozofului, chirurgului și muzicianului organist Albert Schweitzer.
În fața amenințărilor la adresa planetei noastre, sub semnul responsabilității, solidarității și respectării Drepturilor Omului SEP își asumă îndatoririle sale față de posteritate, natură și lumea vie. Președinții săi succesivi, precum Édouard Herriot, Carlos Sarrabezoles, Jean Mistler, Louis de Broglie, Francis Perrin, Léopold Escande, Jean-Loup Chrétien, Louis Leprince-Ringuet, au extins domeniul de acțiune al SEP la alte domenii precum: securitate, secularism, educație, sport, patriotism, siguranță, acțiune umanitară, lumea franceză, ecologie, sănătate, arhitectură, medicină, biologie, nutriție, conservarea patrimoniului natural – aer, apă, teren și spațiu – protecția florei și faunei…
Anul acesta, medaliile de argint și de bronz ale SEP s-au îndreptat și către România:
GHEORGHE FRANCISC GRUN a fost medaliat cu argint: cu responsabilități importante în programele de dezvoltare economică din regiunea Deva și Hunedoara în România, viceprimar și vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie, apoi director general al acestui C.C.I. și Registrului comercial, pionier al evoluțiilor internaționale din România în țările Uniunii Europene, precum și în Elveția, unde a creat și implementat unul dintre cele mai importante programe de schimb bilateral și instruire pentru lideri de afaceri, consilier special pentru dezvoltare economică al eurodeputatului Iuliu WINKLER (primul Vicepreședinte al Comisiei pentru comerț internațional la Uniunea Europeană).
Prof. univ. Dr. IOSIF ANDRAS la Universitatea din Petroșani, medalia de bronz: are în părotofoliu 8 lucrări tehnice de referință, peste 120 de publicații științifice internaționale și deține 9 brevete de invenție majore, a fost profesor invitat la École des Mines de Nancy și École des Mines d’Alès, precum și la Institutul Politehnic din Lorena.
Adaugă un comentariu