Flori trimise României, din Haifa
(un articol de Irina Airinei)
Tematica naturii vii sau moarte, peisagistica naturală dar și cea urbană a locurilor memoriei care nu mai există,tristețea paradisului pierdut al unei lumi impregnate de tradiții iudaice, povești spuse pe tăcute despre cei care au fost, toată paleta de pământuri, de albastruri,de verzuri alunecând într-o iremediabilă melancolie de tușe păstoase.
Remarcabile sunt adâncimile psihologice ale portretelor care vorbesc, spun povești ascunse, trădează firi și caractere, dezvăluie poveri, experiențe, „trecuturi” individuale puternic interiorizate. Tema privirii este dominantă, ochii au, de fapt, forța evocatoare a unui roman. Este pictura timpului scurs în meandrele memoriei și regăsit prin mișcarea intuitivă a penelului fermecat.
Introspecția, spiritualizarea, perspectiva integratoare a celor două lumi, românească și evreiască, talentul nativ dar și cultura plastică a autoarei fac din personalitatea Lianei Saxone Horodi o voce distinctă în creația artelor vizuale contemporane de factură tradiționalistă.
Liana Saxone a venit pe lume în luna septembrie a anului 1940.
Studiază artă încă de la vârsta de 8 ani cu Riza Propst-Kreid, în București. Se înscrie la clasa celebrului artist român Rudolf Schweitzer-Cumpăna, la vârsta de 19 ani.(R.Schweitzer-Cumpăna, Alegoria toamnei)
Primește primul premiu la concursul de artă decorativă și folclor românesc (1960). Imigrează în Israel în 1964. Urmează studii la școala de artă „Avni” din Tel Aviv (1966). Se căsătorește în 1973 cu inginerul Mirel Horodi (Horodniceanu) și se mută la Haifa. Participă la atelierul de pictură al lui Yehuda Yatziv din Haifa (1990-1995). Este membră a Uniunii Pictorilor și Sculptorilor din Israel (Haifa și Regiunea de Nord) din 1992.
A fost distinsă cu premiile Fondurilor Culturale„Sara și Haim Ianculovici” pentru anul 2001 și cu premiul „Nicu Palty” pentru anul 2003 și cu premiul Herman Struck al Municipiului Haifa (2004). Lucrările ei au fost prezentate în numeroase expoziții personale și au fost reproduse și în albume. Desfășoară și o susținută activitate publicistică în presa de limbă română din Israel, precum și în România („Observator Cultural”, „Cultura”, „Realitatea Evreiască”).
FELICITARI , DIN TOATA INIMA . AI MÂINI SFINTITE SI CREER INDRAZNET. PICTURILE TALE NE ADUC CALDURA SUFLETEASCA,
PAULA SI DORON COLER
ARTICOLUL ÎȚI MERGE LA SUFLET.
Felicitari Liana! Toata aprecierea si admiratia din partea noastre! Iti uram ca multi ani de aici incolo sa ne bucuri sufletele cu frumoasele si inspiratele tale lucrari!
Anca si Anton Manolescu