Dragi români, dragi israelieni de origine română cu care recent ne-am întâlnit prin intermediul Cafenelei românești de la ICR Tel Aviv,
oriunde vă veți afla, să fiți cei mai sănătoși! Cu alte cuvinte, să fiți negativi în trup și pozitivi în spirit! Pentru dumneavoastră, cititorii acestui articol postat pe afnews.ro, un dar muzical din tezaurul culturii noastre tradiționale, „Mociriță cu trifoi”.
Muzica ne ține aproape!
Ion Bogdan Ștefănescu
Despre „Mociriță cu trifoi”, Maria Trifoi de la Vadu Izei, Maramureș, spunea: „În graiul local al satului meu, mocira sau mocirița e un teren jos, plat, aproape de un râu și foarte fertil, dar nu mlăștinos, fiind potrivit pentru a cultiva trifoi, lucernă sau chiar cereale.”
„Mociriță cu trifoi”, „hore” cântată de Maria Trifoi și taraful Gheorghe Covaci-Cioată (ceteră, zongoră, dobă) din Vadu Izei, Maramureș. Înregistrare din a doua jumătate a anilor ’60.
Ioan Moldovan: Este prima înregistrare audio acestei bijuterii muzicale a cântecului moroșenesc pe care au preluat-o multi alți interpreți printre care și Angela Buciu. Originea acestei melodii este în Vadu Izei.
Ion Bogdan Ștefănescu, carte de vizită:
Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este solist al Filarmonicii „George Enescu”, profesor la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist la Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. Este doctor în muzică din anul 2002, când a obţinut înalta calificare profesională, la Universitatea de Muzică din Bucureşti, cu lucrarea intitulată „Tehnici şi timbralităţi arhaice în creaţia contemporană pentru flaut” avându-l ca profesor îndrumător pe compozitorul Octavian Nemescu. În anul 1995 a obţinut diploma de „Master of Music” la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, SUA, unde l-a avut ca profesor pe renumitul flautist englez Alexander Murray. În paralel cu studiile de masterat, a activat, în cadrul Universităţii Illinois, în calitate de asistent al prof. Alexander Murray (1994 – 1995). Ion Bogdan Ştefănescu este absolvent, în 1993, al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală – secţia Flaut – la clasa prof. Virgil Frâncu. În afara studiilor amintite, Ion Bogdan Ştefănescu şi-a desăvârşit pregătirea profesională sub îndrumarea celor mai de seamă flautişti ai lumii, la ale căror cursuri speciale a participat de-a lungul anilor, printre care James Galway (Reggio Emilia – Italia, 2003 şi Weggis – Elveţia, 1995), Wolfgang Schultz (München – Germania, 1992), Alain Marion (Nissa, Franţa – 1990), Pierre Yves Artaud (Darmstadt – Germania, 1990).
Adaugă un comentariu