Ádám Fischer: Țara de 100 de ani

Apărut în revista maghiară hvg nr. 23 la 4 iunie 2020 (trad. af.news.ro)

Guvernul maghiar poate să mulțumească Trianonului, a declarat Adam Fischer unei publicații austriece.

Un reporter hvg i-a solicitat un interviu în legătură cu aceste idei provocatoare ale domniei sale.

Ádám Fischer (născut la 9 septembrie 1949 la Budapesta) este un celebru dirijor maghiar. Este directorul general al Orchestrei Haydn, dirijor principal al Orchestrei Naționale a Camerei Daneze și dirijor principal al Orchestrei Simfonice de la Düsseldorf.

hvg: Dacă ați fi fost la Budapesta pe 4 iunie, v-ați fi oprit un minut să vă amintiți de Trianon?

Cu siguranță n-aș deranja comemorarea. Dacă cineva vrea să deplângă Trianonul, s-o facă. Totuși, ideologia oficială de astăzi se datorează consecințelor Trianonului, comemorarea lui direcționată central este una mincinoasă.

hvg: De ce trebuie, dreapta actuală, să mulțumească Trianonului?

Deoarece politica împotriva refugiaților se bazează pe ideea de omogenitate națională care nu este compatibilă cu deplângerea Trianonului. (Pentru că după 1918 s-a creat statul național ungar în care, în fine, ungurii devin majoritari, n.n.).

hvg: Cum se îmbină politica împotriva imigranților cu această memorie istorică?

Această concepție se bazează pe ideea că Ungaria este un stat național omogen, Ungaria este „țara ungurilor”. Acest lucru a fost subliniat și de elita politică anterioară Primului Război Mondial care persecuta minoritățile și aspirațiile lor de independență. Afirmația că Ungaria era țara ungurilor nu era adevărată despre Regatul Maghiar. Mai mult, parțial, acest demers a dus la dezintegrarea țării. Politica de astăzi pretinde că „țara este exclusiv a națiunii maghiare”, că Trianonul a impus formarea statelor naționale. Pe scurt: Ungaria nu are o mie de ani, ci doar o sută. Nu este o coincidență faptul că slovacii – care au locuit în aceeași țară cu maghiarii lui Árpád – spun altfel numele țării noastre înainte și după 1918. Ungaria regală este Uhorsko, în timp ce statul național independent poartă numele de Madarsko. Pentru ei, acestea sunt două concepte separate. Dar limba germană a inventat și un termen pentru monarhia habsburgică târzie: un stat multinațional. Odată ce acest lucru s-a realizat, se poate jeli pe bună dreptate. Dar nu trebuie uitat că statul național maghiar modern era preconizat la Trianon. Mie personal, îmi pare rău că s-a pierdut o țară multi-etnică de atunci, dar politica maghiară actuală idealizează omogenitatea națiunii.

hvg: Dar foarte mulți încă au o nostalgie: că pe monumentul din Piața Kossuth sunt inscripționate toate localitățile din fosta Ungarie Mare (care făcea parte din Imperiul bicefal).

Cred că nimeni nu s-a gândit, la sfârșitul anilor 1910, ce ar fi însemnat dacă s-ar fi făcut o ofertă acceptabilă naționalităților care reclamă independența. Cine s-a gândit, ce ar fi fost pentru statul de astăzi dacă nu s-ar fi întâmplat Trianonul? Cum ar arăta azi fosta Ungarie istorică, în care doar cea mai mare minoritate a fost maghiară timp de o sută de ani? Este, oare, ceea ce își dorește cu adevărat dreapta maghiară de astăzi (un stat multinațional, n.n.)?

hvg: Dar simțiți că au fost nedrepte hotarele impuse de Trianon?

E posibil ca granițele statului național maghiar să fi fost trasate greșit, dar asta este o altă problemă. Din acest punct de vedere aș sublinia problemele actuale. Și conducerea actuală, ca și elita din vremea respectivă nu au observat la ce nivel au înstrăinat, pe parcursul multor decenii, conducerea celorlalte țări și câtă antipatie a provocat politica lor în sufletele altor națiuni. Și când, după o sută de ani, s-au apucat de redesenarea granițelor, noi nu am avut nici o șansă să reparăm imaginea noastră externă.

hvg: Ce înseamnă Trianonul pentru familia Fischer?

Familia noastră a fost dezmembrată. Toată familia Fischer provine din Slovacia. Tatăl meu mi-a spus că, chiar în 1913, i-a vizitat pe verii săi și alte rude din Felgedek (după 1918 zona a fost în Slovacia). După război aceste relații s-au întrerupt. Când frații mei și cu mine ne-am interesat de curând dacă mai există membri ai familiei Fischer în acea zonă din Slovacia, a reieșit că toți fuseseră duși la Auschwitz.

hvg: Dacă vorbim despre Trianon, suntem obligați să vorbim de această perioadă sumbră?

Nu, nu trebuie să amestecăm cele două subiecte. Dar niciunul din cele două aspecte din istoria familiei Fischer nu trebuie neglijat: Trianonul a rupt relația între rude și această relație nu a avut niciodată șansa de a fi restabilită.

hvg: Mulți consideră că rănile nu s-au vindecat încă?

Eu am simțit pe pielea mea ura împotriva maghiarilor în statele vecine. Pe măsură ce muzica ne reunește, cunosc soarta maghiarilor din Subotica (Serbia) sau Košice (Slovacia), care au o problemă zilnică cu extremiștii locali care vor să se răzbune pe ei pentru rănile trecutului. Este o prostie că aici și de cealaltă parte a graniței, publicul este manipulat de politicieni care acoperă problemele prezentului hărțuind oamenii cu problemele trecutului. Cu regret, văd cât de ușor este să își atingă scopul. În prezent, nici Europa de Vest nu este imună la provocările naționaliste.

hvg: Ideile dumneavoastră, domnule Fischer, se pot interpreta ușor ca provocări…

Eu înțeleg că oamenii se agață de anumite legende care fac viața de zi cu zi suportabilă. Știu, de asemenea, că aceste provocări au repercusiuni. Dar simt că trebuie să spun: memoria Trianonului este o autoamăgire. Țara trăiește într-o minciună și a fost orbită de faptul că politicienii care se autointitulează creștini, încălcându-și doctrina creștină, înfometează refugiații. În opinia mea, asta a pus capac la toate.

Foto: Wikipedia

Pagini din activitatea dirijorală strălucită a maestrului Adam Fischer

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.