Volumul „Viața publică din Sfântu Gheorghe – Covasna (1919-1989). Cronologie”- este o importantă apariție editorială semnată de dr. Ioan Lăcătușu, arhivist, personalitate marcantă a comunității covăsnene.
Lucrarea face parte din colecția „Centenarul Marii Uniri (1918-2018)”, apărută la Editura „Eurocarpatica” și prezintă, în aproape 700 de pagini, aspecte ale vieții publice din Sfântu Gheorghe, din perioada 1 ianuarie 1919 – 31 august 1940, din perioada administrației horthyste și a consecințelor sale (8 septembrie 1940 – 6 martie 1945) și din perioada comunistă (6 martie 1945 – 31 decembrie 1989). Volumul cuprinde și o serie de anexe valoroase, ce prezintă fonduri arhivistice ale unor creatori și deținători de documente din Sfântu Gheorghe aflate în păstrare la Arhivele Naționale Covasna, fragmente din volume, studii și articole referitoare la viața publică din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, din perioada 1919-1989, semnate de Ioan Lăcătușu, trimiteri la cărți și publicații referitoare la istoria orașului Sfântu Gheorghe sau tipărite în Sfântu Gheorghe (1919-1989) aflate în evidența Bibliotecii documentare a Arhivelor Naționale Covasna, aspecte privind populația orașului Sfântu Gheorghe, după etnia și confesiunea locuitorilor, la recensămintele din anii 1850-1992.
„În programul manifestărilor consacrate aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 se înscrie și editarea volumului <
Potrivit acestuia, „sunt prezentate succint informații despre personalitățile locale (este reconstituit șirul prefecților, primarilor, parlamentarilor, conducătorilor principalelor instituții publice etc.), despre prezența marilor personalități ale vieții publice românești și maghiare în Sfântu Gheorghe, participarea reprezentanților orașului la viața națională românească, dar și date despre anumite fapte, întâmplări, evenimente, aparent <
Autorul precizează că majoritatea textelor au fost publicate în presa locală din județul Covasna, în cotidienele „Cuvântul Nou” și „Mesagerul de Covasna” și în bilunarul „Condeiul ardelean”, din perioada 1990-2017, dar și în unele lucrări, studii și articole referitoare la orașul Sfântu Gheorghe și județul Treiscaune, azi Covasna.
„Volumul nu și-a propus să realizeze o prezentare exhaustivă a vieții publice a orașului Sfântu Gheorghe din perioada 1919-1989, ci doar să prezinte principalele repere ale istoriei locale, așa cum sunt acestea redate în documentele vremii, și să faciliteze realizarea cercetărilor viitoare, inclusiv pentru perioada de după 1990 și până în prezent. Prin editarea volumului în preajma aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, s-a urmărit introducerea în circuitul public a informațiilor, majoritatea inedite, rezultate în urma inventarierii fondurilor arhivistice Primăria orașului Sfântu Gheorghe, Prefectura județului Treiscaune (parțial) și a altor fonduri și colecții arhivistice aflate în păstrare la Arhivele Naționale Covasna și în Arhiva Centrului Ecleziastic de Documentare <
Acesta a transmis mulțumiri celor care au contribuit la realizarea proiectului editorial:
„Acum, la finalizarea acestui proiect editorial, se cuvine să aducem sincere mulțumiri foștilor colegi de la Arhivele Naționale Covasna, inclusiv celor trecuți în eternitate, pentru tot ceea ce au făcut și fac pentru păstrarea tezaurului arhivistic covăsnean, Presfințitului părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, pentru redactarea Cuvântului de binecuvântare, generoșilor parteneri din cadrul Societății de arhivare Ștefadina din București, pentru sprijinul acordat prelucrării arhivistice a documentelor aflate în păstrare la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, istoricului Vasile Lechințan și profesorului Vasile Stancu, care au lecturat volumul cu acribia specifică cercetătorilor avizați, formulând și sugestii pentru structurarea și definitivarea textului. Gratitudine se cuvine și colegilor Erich-Mihail Broanăr și Florentina Teacă, statornici prieteni care au asigurat tehnoredactarea, respectiv corectarea lucrării, și tuturor celor care au contribuit la editarea acesteia. Nădăjduim că lucrarea va constitui o necesară sursă documentară pentru perioada de referință, atât pentru specialiști, cât și pentru toți iubitorii istoriei acestor binecuvântate locuri din inima României și va contribui la înlăturarea unor clișee și prejudecăți referitoare la caracterul monoetnic maghiar al orașului Sfântu Gheorghe. Numai printr-o cercetare asiduă și onestă se ajunge la cunoașterea adevărului despre istoria acestei frumoase așezări din inima României, reflectată cu acuratețe și cu farmecul și culoarea epocii în aceste pagini cuprinzând o perioadă importantă a secolului al XX-lea.”- a transmis dr. Ioan Lăcătușu.
Volumul, apărut cu binecuvântarea Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, este prefațat de dr. Vasile Lechințan și are postfața semnată de prof. Vasile Stancu.
„Trecutul unei comunităţi umane, cu valorile ei istorice, culturale, de atitudine, de civilizaţie în general, este deosebit de pasionant, mai ales când rezultatele cercetărilor aduc elemente remarcabile care să reconstituie viaţa comunitară, luând în considerare aspecte inedite şi interesante, chiar dacă unele par de o mai mică sau o mai mare importanţă, dar atestă existenţa unei societăţi cu o individualitate aparte, croită de parcursul ei istoric specific. Sigur că de la o cronologie aşteptăm ca autorul să stabilească cele mai relevante evenimente, cele mai specifice categorii ale existenţei comunităţii, o paletă largă de teme, de fapte şi de fenomene care s-au produs în timp, pentru că numai aşa putem evalua trecutul ei istoric. Autorul, dr. Ioan Lăcătuşu, în cronologia municipiului Sfântu Gheorghe, întinsă pe o perioadă de 80 de ani (1919-1989), bine delimitată pe perioade ale evoluţiei social-politice a urbei de pe Olt, din inima României, realizează o primă variantă a parcursului istoric al acestei comunităţi, deoarece sursele de informaţie pentru un astfel de demers sunt practic imense. Această cronologie reuşeşte, însă, performanţa de a da o diagnoză, o imagine veridică a istoriei acestei importante localităţi, reşedinţa judeţului Covasna.”- arată dr. Vasile Lechițan, în prefața volumului.
La rândul său, profesorul Vasile Stancu menționează: „Această istorie în date a orașului Sfântu Gheorghe devine astfel un instrument util de lucru destinat să servească deopotrivă specialiștilor cât și oricărui iubitor al adevărului istoric, la găsirea rapidă a celor mai semnificative fapte ale istoriei comunității românești, a întregii comunități a urbei sângheorghene, însoțite de succinte lămuriri asupra acestor evenimente”.
Lansarea va fi organizată în perioada următoare, data exactă a evenimentului urmând a fi comunicată în ediții următoare ale ziarului „Mesagerul de Covasna”.
Ana Ciorici Costache
Preluat din Mesagerul Harghitei
Adaugă un comentariu