DEUTSCHE WELLE: Ungaria-Proteste împotriva politizării Universității de Teatru și Cinema din Budapesta

Faimoasa Universitate de Teatru și Cinema din Budapesta trebuie politizată de către guvern. Dar studenții și profesorii se opun. Acum au ocupat Universitatea.

Banda adezivă albă și roșie și scânduri din lemn blochează ușile faimoasei Universități de Teatru și Cinema (SZFE) din Budapesta. Există corturi în holul de la intrarea vizavi de Marele Teatru, iar costumele și prosoapele atârnă deasupra șnururilor. Susținătorii vin aproape în fiecare minut și oferă studenților alimente și cele necesare.

„Am ocupat universitatea la miezul nopții”, a strigat marți după-amiază studentul SZFE, Attila Nagy, prin masca galbenă. Tovarășii săi aplaudă și îi susțin cuvintele cu strigăte puternice.

Odată cu ocuparea universității lor, studenții din Budapesta se apără împotriva noii conduceri a universității, o fundație apropiată de guvernul național de dreapta al prim-ministrului Viktor Orbán. Sute de oameni s-au manifestat în fața clădirii colegiului fondat în 1865, luni seara, împotriva preluării mandatului de conducere de marți. Anterior, întreaga conducere a universității a demisionat în semn de protest, inclusiv László Bagossy, conducătorul Institutului de Teatru SZFE.
Preluarea universității de către „Fundația pentru Artă Teatrală și Cinematografică” afiliată guvernului înseamnă „distrugerea autonomiei noastre”, a spus profesorul într-un interviu acordat DW. El însuși nu participă la ocuparea universității, ci chiar cei doi copii ai săi care studiază la SZFE. „Este ultima soluție pentru studenți”, spune Bagossy.
Preluarea de către o fundație afiliată guvernului.

Guvernul maghiar a anunțat la sfârșitul lunii mai că va pune Universitatea de Stat de Teatru și Cinema sub conducerea unei fundații private. Acest lucru ar spori calitatea educației și ar asigura independența universității, a transmis guvernul. De fapt, consiliul de administrație al fundației este format exclusiv din persoane considerate apropiate guvernului. Toate sugestiile membrilor conducerii universității au fost respinse. Mai presus de toate, președintele noii fundații, Attila Vidnyánszky, este un susținător declarat al lui Viktor Orbán. În cele din urmă, în 2013, guvernul Fidesz l-a numit director artistic al Teatrului Național din Budapesta. Vidnyánszky, care s-a referit odată la locul său de muncă drept „loc sacru”, a implementat apoi schimbări radicale, parțial ideologice, în programul teatrului. Drept urmare, nu numai calitatea teatrului a suferit, spune László Bagossy. Publicul s-a îndepărtat.
În calitate de președinte al fundației nou create, Attila Vidnyánszky își poate extinde acum influența asupra Universității de Teatru și Cinema care ar trebui să fie mai „creștină” și mai „națională”. Potrivit conducerii universității demisionate, fundația are acum controlul deplin asupra bugetului, organizării și deciziilor de personal. Cu toate acestea, pentru profesorul SZFE László Bagossy, este clar că Vidnyánszky acționează la cererea prim-ministrului. El îl descrie ca „generalul lui Orban pentru cultură”.

Ce cer studenții

Cu toate acestea, studenții nu vor să accepte această preluare politică. La mitingul lor de marți, ei au cerut încetarea blocadei lor. Attila Nagy a declarat că fundația afiliată guvernului a fost fundamental respinsă și că membrii săi au fost rugați să demisioneze. În același timp, ei declară distanțarea de toată politica de partid. Ei au cerut, de asemenea, ca universitatea să fie plasată sub supravegherea statului care să îi garanteze viitoarea autonomie.

Cu toate acestea, astfel de cereri fuseseră deja formulate și respinse în ultimele săptămâni. Între timp, Vidnyánszky a spus că speră că „starea de spirit se va calma”. Discuțiile dintre Vidnyánszky și fosta conducere a universității, în care este implicat și László Bagossy, au început miercuri. Cu toate acestea, el consideră că o soluție de compromis este puțin probabilă.

Conflictul actual asupra SZFE este tipic „războiului cultural” în curs în Ungaria. De ani de zile, guvernul Orbán a încercat să-și extindă influența asupra universităților și instituțiilor culturale ale țării. Politicienii partidului Fidesz la guvernare au subliniat în repetate rânduri că este necesară o „schimbare de elită” în aceste domenii: elementele liberale ar trebui înlocuite cu elemente conservator-naționaliste. Într-un discurs după victoria sa electorală din 2018, prim-ministrul Orbán a spus că „sistemul politic trebuie să facă parte dintr-o nouă eră culturală”.

La sfârșitul anului trecut, guvernul său a restricționat astfel libertatea teatrului și și-a asigurat cuvântul în alegerea regizorilor. În plus, a fost creat un consiliu național pentru cultură, care ar trebui să garanteze „baza tehnică a strategiei guvernamentale uniforme pentru gestionarea ramurilor culturale”. Viktor Orbán dorește, de asemenea, să alinieze ideologic universitățile și institutele de cercetare. Guvernul său a alungat Universitatea Central Europeană (CEU) din țară. Puțin mai târziu, au urmat intervenții la Academia Maghiară de Științe. Evenimentele din jurul SZFE au loc, de asemenea, la doar câteva săptămâni după preluarea celui mai mare „Index” media independent de către un om de afaceri apropiat de guvern. Aproape întreaga redacție a renunțat la protest.
Data 02.09.2020
Autor Felix Schlagwein

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.