Dr. Lucian Săcălean: Votăm?!

Suntem într-o perioadă tulbure. Alegerile locale s-au transformat, dintr-un exercițiu democratic firesc, ce ar trebui să pună la dispoziția cetățenilor argumente, idei, proiecte, într-un război de gherilă. În acest război totul e permis, de la sume imense de bani, la trădări, amestecul zonelor ce ar trebui să rămână apolitice, până la bârfa implicării serviciilor secrete de prin diferite părți de continent a ghicitorilor în stele și a vrăjitorilor ad-hoc. Indiferent ce este sau nu adevărat, lupta electorală pentru fotoliul de primar al municipiului Tg Mureș s-a transformat dintr-un presupus turnir cavaleresc într-o bătălie mizeră ce nu are nici-o legătură cu binele comunității.
Am citit opinii, impresii legate de un candidat sau altul. Nu am văzut însă o analiză independentă a principalelor propuneri și programe. În fapt, mi s-a părut că singurul capabil să ofere o analiză de tip cost-timp-oportunitate, este un candidat al cărui nume nu îl voi pomeni. Nu am scris nimic până la acest moment, din respect față de toți cei care au participat la dezbaterile și emisiunile de promovare de la televiziunea M9. Apreciez curajul și onestitatea tuturor candidaților care au acceptat să se prezinte în fața alegătorilor în emisiunea de tip dezbatere găzduită de M9 și moderată de subsemnatul. Cum până la sfârșitul acestei campanii nu voi modera o altă emisiune care să-i reunească, îmi permit să vă propun un punct de vedere personal asupra principalilor candidați.

Soós Zoltán – candidatul susținut de UDMR a reușit la nivel comunicațional să vină cu un discurs coerent. A adunat un staff puternic, a învăța din eșecul trecut, când a fost învins de actualul edil Dorin Florea. A înțeles relativ repede că sintagma “independent” (utilizată cu succes și de Dorin Florea), îi conferă numai avantaje: are libertatea de a promite ce vrea, îl distanțează de discursul, uneori prea centrat pe etnicitate al UDMR, îi permite poziționări greu digerabile în alte condiții și mai ales îl ajută să adune în jurul său și români pe post de militanți și influenceri. Soós și-a construit strategia nu înaintea alegerilor ci cu suficient timp înainte mizând pe nemulțumirile reale care existau. pe implicarea la vot a unei generații de tineri (fără multă experiență politică) dar care îl asimilează momentelor de sărbătoare și distracție prilejuite de manifestări gen Vâltoarea. A riscat inclusiv cu o listă pe care tânăra generație se regăsește chiar dacă unii sunt “copiii lui tata” știind că acest comportament nu va fi sancționat prea mult de electoratul maghiar, așa cum el nu a fost sancționat nici de cel românesc. De departe una dintre cele mai scumpe campanii din punct de vedere financiar pentru primăria Tg Mureș. Indiferent de rezultat, Soós va rescrie centrii de putere în interiorul UDMR de această dată. În caz de câștig…nu în mult timp unii lideri actuali vor deveni cu adevărat istorie! Din perspectiva evoluției în sondaje Soós a fost relativ constant fiind unul dintre cei care poate clama cu succes câștigarea alegerilor.

Theodora Benedek – candidatura care ba a fost, ba nu a fost. Candidatura Theodorei vine după multe lupte intestine în interiorul PNL. Au rămas resentimentele unor liberali mai noi sau mai vechi care își doreau ei acest rol. Nu a fost să fie pentru ei la momentul respectiv, ea părând a fi în grația unor personaje puternice din București. Campania Theodorei Benedek s-a remarcat prin agresivitate, omniprezență, ceea ce în primă instanță i-a fost util. Din păcate agresivitatea, inclusiv în anumite reacții, s-a menținut iar intrarea în campania propriu zisă a așezat-o pe un platou fără a mai înregistra posibilitatea de creștere rapidă pe care a avut-o în momentul intrării în bătălia electorală. Personal am apreciat capacitatea de luptă și rezistența de care a dat dovadă, având în vedere că există o ostilitate fățișă în ceea ce o privește în interiorul PNL și faptul că a trebuit să găsească argumente care să justifice anumite relații din interiorul familiei. De altfel Theodora a intrat în luptă și cu handicapul rezultatelor electorale obținute de către un membru al familiei într-o bătălie electorală anterioară. Suspiciunile ridicate, dacă se vor dovedi adevărate, vor închide pentru o lungă perioadă orice ambiție electorală, iar dacă ele se vor dovedi nefondate…răul este deja făcut. La fel o campanie extrem de costisitoare din punct de vedere financiar.

Claudiu Maior – este omul care a așteptat în umbra lui Dorin Florea momentul intrării în bătălia electorală. Din punct de vedere al ușurinței acestei sarcini, alegerile trecute i-ar fi fost poate mai favorabile. Maior a adunat asupra sa o bună parte a nemulțumirilor ce-l vizau pe Dorin Florea și implicit imaginea negativă asociată acestor nemulțumiri. A pornit relativ târziu în lupta electorală, beneficiind însă de avantajul notorietății și al rețelelor de influență pe anumite segmente. A reușit să fie considerat ca adversar direct a lui Soós ceea ce demonstrează că există o parte a electoratului care preferă alegerile care nu le deranjează confortul. Asocierea cu PRO România nu îl ajută în mod deosebit având o notorietate mai mare decât cea a partidului, ceea ce probabil se va traduce și într-un vot mai ridicat al lui față de partid.

Adrian Mureșan – un candidat căruia îi lipsește deocamdată experiența electorală. În acest moment miza reală a POL nu este neapărat câștigarea primăriei (realist vorbind la momentul 2020 nu au cum) ci obținerea unui scor electoral suficient pentru a acționa ca o pârghie în Consiliul Local. În ce măsură vor reuși acest lucru rămâne de văzut, dar este de apreciat faptul că idei, proiecte promovate de ei au devenit cap de afiș pentru alți candidați. Adrian Mureșan are șanse să facă un scor mai mic decât POL însă este printre puținii candidați capabili să ofere oricărei promisiuni sau viziuni manageriale un calcul cost-oportunitate.Perseverența în politică îi va aduce succes în viitor.
Sergiu Papuc – candidatul PSD a plecat în această campanie din poziția executivă pe care o deține. Suficient de abil pentru a nu intra în coliziune directă cu cei mai puternici contracandidați ai săi, a mizat pe un discurs tehnic care să-i faciliteze calea obținerii unui nou mandat de viceprimar. În cazul lui rămâne aceeași chestiune a situării sub sau peste partid în Tg Mureș, fiind cunoscut faptul că PSD nu a fost niciodată puternic aici iar conjunctura politică actuală este și mai dificilă.

Marius Pașcan – plecat din echipa Florea și datorându-i mare parte din funcțiile sau succesele electorale, a mizat până în prezent pe un discurs de nișă. Electoratul vizat nu este însă suficient de puternic pentru a-i da voturile necesare unui eventual câștig, mai ales că, deși timidă, concurența pe acest segment există, iar argumentele ce pot convinge electoratul mureșan să iasă la vot se dovedesc a fi într-un registru mult mai complex. A rezistat bine în această campanie. Are însă șanse să deconteze reacțiile negative pentru o parte însemnată a electoratului.
Nadia Raţă – plecată nu cu mult timp din PNL (revenim aici la reașezarea polilor de putere în interiorul acestei formațiuni) a făcut un pas extrem de îndrăzneț. Cu siguranță miza reală nu poate fi câștigarea în acest moment a primăriei, ea nu are notorietatea necesară, nici sprijinul unei formațiuni cu suficientă forță locală. Discursul ei este unul atipic, lipsindu-i trimiterile directe asupra modului în care pot sau nu fi rezolvate pragmatic problemele mureșenilor.

Lavinia Cosma – încă parlamentar în funcție, a avut o campanie relativ modestă ca și prezență mediatică. Nici în cazul ei ținta nu este primăria ci posibilitatea unei negocieri pentru a rămâne vizibilă în continuare în viața politică. Partidul verde, pe care îl reprezintă, deși poate fi considerat a fi un trend în unele țări occidentale, în România va mai rămâne o vreme sub pragul electoral. Ceea ce este de apreciat în cazul ei, e faptul că și-a asumat, atât la nivel local cât și național, cauze pentru care a militat cu curaj deranjând oficiali ai statului român. O voce care, personal, cred că trebuie să rămână activă în spațiul public.

Nicolae Ploeşteanu – s-a remarcat prin discursul ferm în ceea ce privește abuzul guvernării la adresa cetățenilor. Construcția din care face parte poate spera la procente mici în acest moment, dar cu multă muncă, viitorii ani îl pot plasa peste pragul electoral. Este de remarcat nivelul discursului dar nu și al abilității politice într-un segment care are pentru moment favoriți la Tg Mureș.

Horaţiu Gorea – l-am urmărit în dezbaterea organizată de M9. Îmi aduce aminte de tipul candidatului care este aruncat în luptă pentru a sublinia o idee, o necesitate sau un proiect al comunității. Nu e cazul însă aici. Chiar dacă conducerea unei grădini zoologice nu este ușoară, managementul unei comunități complexe, precum cea din Tg Mureș, nu poate fi asemănată doar cu ceea ce se întâmplă în lumea animalelor. La nivel de discurs, trimiterile au fost aproape exclusiv centrate spre domeniul lui de cunoaștere, ceea ce e departe de a fi de ajuns pentru a câștiga primăria.

Florea Florin – a avut curajul unei prezențe în fața contracandidaților, prezență pe care o putem aprecia ca decentă. Chiar dacă candidatura sa este pusă pe seama unui staff al altui candidat, Florea Florin, dincolo de modestia apariției sale, a reușit să reziste unei dezbateri tensionate pe alocuri și care a încins spiritele. Nu știu dacă i s-a deschis sau nu apetența pentru viața politică, dar mai are multe de învățat.

Ștefana Roman – din păcate foarte multe nu am de zis în ceea ce o privește pe ea sau formațiunile care îi susțin candidatura. Într-un război politic intern, cu multe atacuri sub centură, retrageri de candidați, contestări ale liderilor, nu are nici-o șansă să performeze.
Corneliu Oltean – sincer eu nu l-am văzut, așa cum nu i-am văzut nici ideile exprimate prin propria-i voce. În cazul domniei sale putem vorbi doar de o momeală câtă vreme campania formațiunii pe care o reprezintă se concentrează aproape exclusiv pe miza Cj.

Despre candidații la președenția Cj Mureș urmează să vorbesc zilele viitoare.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.