Studenții unei universități renumite acuză guvernul lui Orbán că vrea să restricționeze libertatea teatrului.
De Tobias Zick
Studenții de la teatru și cinema au demonstrat duminică la Budapesta: demonstranții au primit mult sprijin pentru acțiunile lor. Ansamblul Berliner s-a arătat solidar cu ei. (Foto: Marton Monus / picture alliance / AP Photo)
Noua mișcare de protest este încă tânără, dar are deja un simbol: o panglică de plastic roșu și alb. Mii de oameni au format duminică un lanț uman la Budapesta, majoritatea cu măști de față – și o bucată de bandă adezivă între ele și următoarea. Așadar, puteți respecta regulile de protecție împotriva infecțiilor cu corona, în timp ce mergeți mână în mână.
Consiliile universitare fuseseră neputincioase. Apoi au demisionat în colectiv
Scotchul roșu și alb a fost mai presus de toate ecoul unei acțiuni a celebrei Universități de Teatru și Cinema (SZFE) la începutul săptămânii trecute: un număr mare de studenți au ocupat universitatea pentru a protesta împotriva preluării de către un nou consiliu de administrație numit de guvern. Blocaseră intrarea cu nenumărate straturi de bandă adezivă, astfel încât noii domni nedoriți să nu poată intra. Blocada se va încheia doar, au anunțat ei, atunci când organele alese ale universității își vor recâștiga autoritatea managerială. Aceștia au fost demiși de facto de noul consiliu – apoi au demisionat în colectiv în semn de protest: Rectoratul, Senatul, decanatul. Nu aveau „nimic altceva de făcut”, a spus rectorul demisionar László Upor; noua conducere „refuzase orice dialog cu noi”. Un număr de profesori de seamă, inclusiv regizorul Ildikó Enyedi și regizorii de teatru Tamás Ascher și Viktor Bodó, au demisionat din funcțiile lor.
Expresia solidarității cu protestatarii s-a răspândit duminică din centrul Budapestei peste tot; lanțul uman, ai cărui participanți stăteau în rânduri duble pe alocuri, se întindea la aproximativ trei mile de universitatea de teatru până la parlament. Mânia este îndreptată în principal împotriva noului președinte al consiliului, Attila Vidnyanszky, care este considerat un confident al prim-ministrului național conservator Viktor Orbán și care acționează în calitate de director al Teatrului Național din Budapesta. Vidnyánszky se descrie ca „naționalist cultural” și declarase, în ajunul aderării sale la putere, că la școala de teatru și film, veche de 115 ani, „un fel de elitism a dominat generațiile, în ceea ce privește anumite moduri de gândire, metode și concepte „; educația de acolo are trăsături „ideologice”. Potrivit lui Vidnyánsky, universitatea ar trebui să se concentreze mai mult pe „națiune, patrie și creștinism” în viitor.
Mulți angajați și studenți văd lucrurile diferit. Mihaly Cserni, președintele corpului studențesc al SZFE, consideră că universitatea este cea mai recentă victimă a unui „război cultural” pe care Orbán îl poartă de mult timp. Anul trecut, Universitatea Centrală (CEU), considerată liberală, s-a mutat de la Budapesta la Viena sub presiunea guvernului, iar apoi guvernul a retras autonomia Academiei Maghiare de Științe.
Orban însuși, desigur, respinge acuzația de aliniere intelectuală. Dimpotrivă, reformele ar permite SZFE să „funcționeze independent de stat”, a spus el în iulie (conducerea universității este transferată oficial către o fundație) și ar deschide „oportunități mai bune studenților. Ministrul cancelariei sale, Gergely Gulyás, a declarat săptămâna trecută, având în vedere ocupația universitară, că nu vor să restricționeze „dreptul constituțional de a demonstra” al nimănui, chiar dacă guvernul „nu este de acord „cu scopul protestelor și consideră că temerile subiacente sunt” nefondate „.
Între timp, tot mai mulți lucrători din domeniul culturii din alte țări se solidarizează cu studenții în greva și cu personalul didactic angajat la Budapesta. Ansamblul Berliner, de exemplu, și-a anulat participarea planificată la un festival anul viitor condus de Attila Vidnyánsky. Vrem să dăm un „semn de solidaritate”, a spus regizorul Oliver Reese; crearea noului consiliu de administrație de la Budapesta este un pas suplimentar pentru guvernul Orbán „către armonizarea culturii”.
Martin Kušej, director artistic la Burgtheater Vienna a explicat: „Mulțumită multor ani de experiență ca profesor de dirijat, știu cât de importantă este independența pentru orice formare artistică. Universitățile trebuie să rămână libere de orice influență politică! ” Membrii Uniunii Teatrelor Europene (UTE) au declarat într-o declarație comună că au condamnat „orice încercare de a restrânge libertatea și independența teatrului”. În același timp, se speră „că situația din Ungaria poate fi rezolvată prin dialog rațional și decizii responsabile și că teatrul nu va rămâne un element de diviziune, ci un element de legătură al culturii maghiare și europene”.
Un astfel de dialog sperat a avut loc miercuri trecut. Noul președinte al consiliului de administrație, Attila Vidnyánsky, s-a întâlnit cu reprezentanții conducerii demisionare a universității – apoi a declarat pentru radioul public Kossuth că există dezacorduri cu privire la „toate punctele importante”. La urma urmei, s-a convenit ca predarea să continue până la sfârșitul lunii septembrie. Apoi, va continua cu o conducere complet nouă.
© SZ din 08.09.2020
Adaugă un comentariu