După ce a introdus în spațiul public românesc câteva volume și albume despre românii din Voineștii Covasnei și împrejurimi, în mod deosebit, despre vestiții oieri voineșteni, de această dată, vrednica cercetătoare a românității din Curbura interioară a Carpaților, Florentina Teacă, și-a extins aria investigațiilor asupra întregului județ Covasna, finalizând cu succes proiectul Mărturii fotografice: locuri și oameni din județul Covasna, album realizat de Asociația Grit, finanțat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna. Demersul său este cu atât mai merituos, dacă avem în vedere faptul că lucrarea acoperă un gol în istoriografia și etnografia locală, constituind o adevărată premieră.
Este unanim recunoscut faptul că fotografiile sunt documente istorice nemijlocite, care ilustrează și completează informațiile scrise. Fotografia, în calitatea sa de reprezentare vizuală directă a unui subiect sau eveniment, prin conținutul și mesajul ei, are un impact mult mai puternic asupra receptorilor ei. Aspectele înfățișate în fotografiile din prezentul volum sunt deosebit de variate și numeroase, parcurgând perioade istorice diferite, din mediul rural și urban, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, din perioada interbelică și din a doua jumătate a secolului al XX-lea. În paginile albumului regăsim fotografii ale unor clădiri și monumente istorice, vederi generale ale unor localități și instituții. Documentele oferă informaţii valoroase privind personalităţile, dar și membrii „comunităților tăcute” din județul Covasna, precum și evenimentele importante din viața de familie (botezul, cununia, înmormântarea, aniversarea unor vârste, aspecte din viața școlară, plecarea în armată etc.) și din viața cotidiană a comunităților locale (hore, șezători, nedei, hramuri etc.). Specialiștii apreciază că fotografia de familie transmite cele mai naturale emoții și sentimente ale oamenilor. Aceste fotografii reprezintă documente fotografice autentice, un arc peste timp care leagă generațiile unei familii. Pot fi identificate astfel imagini despre locuri și oameni din județul Covasna, despre comunitățile românești statornice în cultura și credința lor, dar, în același timp, deschise spre nou și spre interculturalitate.
Paginile din viața majorității comunităților românești din județul Covasna sunt prezentate în acest album, pe localități, în ordine alfabetică, prin intermediul mai multor imagini inedite care completează ceea ce știam despre românii din fostele scaune secuiești. De remarcat efortul autoarei de a colecționa documentele fotografice care provin din fondurile personale sau familiale, și mai puțin din arhiva unor instituții.
Prin truda sa depusă cu pasiune și consecvență, în ultimii ani, Florentina Teacă a devenit un important colecționar de mărturii fotografice din sud-estul Transilvaniei, alăturându-se intelectualilor responsabili, preocupați de lipsa culturii documentației sistematice la români. Cu experiența dobândită până în prezent, în viitor, recomandăm autoarei ca, pe cât posibil, procesul de scanare a fotografiilor să fie precedat de aducerea lor într-o stare cât mai bună, prin colaborarea cu unitățile specializate în restaurarea și conservarea documentelor, și de identificarea și ordonarea documentelor fotografice, iar, în final, de inventarierea digitală a lor, în cadrul unei colecții de fotografii integrate în arhiva Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”. De un real folos, în acest demers, poate fi colaborarea instituțională cu Asociația pentru Documente și Arhive Fotografice din România. În același timp, poate fi menționată popularizarea expoziţiei virtuale existente pe Facebook, pe pagina Mărturii fotografice: locuri și oameni din județul Covasna, ca modalitate eficientă de valorificare a acestui important segment al patrimoniului cultural românesc din Arcul Intracarpatic.
Cunoașterea de către un public cât mai larg a acestui demers editorial, cu siguranță, va conduce la creșterea numărului deținătorilor de astfel de comori, dispuși să contribuie la continuarea proiectului început, prin tipărirea unor viitoare volume, în paginile cărora să fie cuprinse toate localitățile județului Covasna.
Felicitări autoarei, colaboratorilor și susținătorilor acestui generos proiect care reproduce în imagini noi pagini din istoria, cultura și civilizația românească din județul Covasna, completând astfel, în mod fericit, lucrările asemănătoare referitoare la istoria, tradițiile și cultura concetățenilor maghiari, din acest binecuvântat spațiu din inima României.
Adaugă un comentariu