Chișinău: Centenarul Teatrului Național „Mihai Eminescu”

INTERVIUL ACORDAT DE DIRECTORUL ȘI REGIZORUL PETRU HADÂRCĂ, ALINEI CHIRIAC IVAȘCU DE LA RADIO MOLDOVA

Alina Chiriac-Ivașcu: Îl salut cu drag și cu emoție, la acest început de an, pe domnul Petru Hadârcă, regizor, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, un an special pentru această instituție de cultură, un AN CENTENAR la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Bună ziua și la mulți ani!

Petru Hadârcă: Bună ziua și mulțumesc pentru invitație. La mulți ani! Anul acesta este un an deosebit pentru mișcarea teatrală și îndeosebi pentru Teatrul Național din Chișinău, pentru Teatrul Național „Mihai Eminescu” de care ne leagă o istorie de 100 de ani, timp în care, pe scena teatrului nostru și-au demonstrat talentul și măiestria, generații de aur ale Teatrului Național începând cu cei din perioada interbelică și până în prezent. Au dat dovada măiestriei lor pentru a proteja și a menține TEATRUL ÎN LIMBA ROMÂNĂ.

A.C.-I.: Cu această ocazie inaugurăm aici, la Radio Moldova, la Matinal de weekend, această rubrică pe care o veți auzi, stimați ascultători, pe tot parcursul anului 2021, începând cu prima duminică a anului până la ultima duminică din acest an, vorbim de peste 50 de secvențe radio cu acest gen generic: 2021, anul centenar la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Veți auzi vocile actorilor acestui teatru, a domnului Petru Hadârcă, directorul teatrului, vocile regizorilor acestui teatru, ale multor oameni de cultură importanți. Avem o istorie frumoasă, imaginați-vă bucuria noastră de a descoperi nu numai aici, la radio Moldova, dar și la Radio România, vocile actorilor care au rămas în eternitate, grație imprimărilor radiofonice.

P.H.: Vocile actorilor care au făcut istorie pe scena Teatrului Național! Sunt mii de înregistrări cu Costache Antoniu, cu Marcel Anghelescu, cu mulți actori despre care sper să mai auzim, răsfoind aceste pagini de aur în cadrul emisiunilor pe care le inițiați.

A.C.-I.: Vom reuși să vorbim despre toate acestea mai ales că, la sfârșitul anului 2020, v-ați susținut teza de doctorat despre care vom vorbi cu această ocazie.

P.H.: Pasiunea mea de a descoperi adevărul despre Teatrul Național este foarte mare, un adevăr care, multă vreme a fost interzis, nu aveai voie să îți amintești de cei care au promovat limba română. Am căutat acele documente și cronici din perioada interbelică referitoare la activitatea Teatrului Național din Chișinău și atunci, cu mândrie, mi-am zis, de ce să nu le expun. Și de ce să nu fie auzite și de contemporanii noștri. De cei care sunt pasionați de teatru.

A.C.-I.: Cum veți organiza programul acestui an?

P.H.: Lunar, vom încerca să sărbătorim acest eveniment prin diferite proiecte, prin diferite puneri în scenă. Știm că se lucrează și că va fi emisă de către Banca Națională o monedă jubiliară, ne gândim cu Poșta Moldovei să elaborăm și un album dedicat Teatrului Național „Mihai Eminescu” apoi am discutat și cu domnul Tudor Zbârnea la Muzeul Național în luna august să realizăm și o expoziție cu creațiile pictorilor scenografi care au evoluat pe scena Teatrului Național. Cu marii Auguste Baillayre, cu Boris Nesvedov, cu Theodor Kiriakoff care au fost în anii ’20 pictorii scenografi ai Teatrului Național din Chișinău și au realizat scenografii deosebite. Împreună cu Biblioteca Națională sper să reușim să facem o expoziție de caiete-program, de cronici de afișe, cu Teatrul Național vom organiza și un turneu dedicat centenarului. Acea reuniune a teatrelor naționale românești nu a avut loc în septembrie anul trecut și am dori să o facem, în perioada zilelor dedicate Unirii Basarabiei cu Patria-mamă, iar dacă nu vom avea permisiunea din partea comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, atunci o vom organiza în toamnă în luna septembrie Sper ca înainte de Reuniune să organizăm și un Festival național de teatru cu teatrele din Moldova. Valoarea artistică trebuie să predomine. Adevărul iese la suprafață și cred că pe 15 ianuarie avem posibilitatea să prezentăm spectatorilor chiar în variantă online toate evenimentele pe care le preconizăm anul ăsta legate de evenimentul centenarului Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

A.C.-I.: Îmi amintesc cu multă emoție de manifestarea de anul trecut din 15 ianuarie când pur și simplu era atât de multă lume în sală încât nu a mai încăput.Doresc Teatrului Național „Mihai Eminescu” La mulți ani! pentru gloria limbii și culturii române.

1 comentariu

  • În anul centenar, dragă Teatru Național “Mihai Eminescu”, îți dorim să ai scena pentru spectacole cu spectatorii. Felicitări dlui Petru Hadârca pentru titlul de doctor în știință. Sunteți o personalitate cu voință și talent. Mulțumesc pentru interviu Alinei Ivașcu – un om al culturii!

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.