Un interviu de Irina Airinei
„Publicului cititor din Israel, toată dragostea mea” (Ovidiu Burdușa, secretar de stat la DRP)
Irina Airinei: Domnule secretar de stat Ovidiu Burdușa, aș spune, cunoscându-vă activitatea, că OMUL SFINȚEȘTE LOCUL și mă refer atât la ceea ce ați făcut ca mic întreprinzător la Roma, cât mai ales la activitatea dumneavoastră din timpul mandatului de Secretar de Stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Ce vă doriți ca român realizat în afara granițelor țării?
Ovidiu Burdușa: Îmi doresc ca românii din afara României să își păstreze cultura, limba, tradițiile, identitatea, oriunde s-ar afla, să nu uite că în pieptul lor bate o inimă de român. Îmi doresc ca românii să capete încrederea de a se realiza acasă, în România, și încrederea de a aduce și de a folosi aici experiența străinătății. În ceea ce mă privește, eu sunt aici pentru țara mea și sunt decis ca, împreună, să dezvoltăm România.
I.A.: Ce constatați acum, la ceas de bilanț, privind înapoi la anul 2020? Care sunt proiectele majore realizate?
O.B.: Unul dintre obiectivele asumate și îndeplinite ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) este implementarea programelor, proiectelor, și acțiunilor în sprijinul românilor de pretutindeni în vederea păstrării, afirmării şi promovării identităţii românești.
Programul de burse pentru copiii etnici români care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă din Ucraina, demarat în 2018, reprezintă un proiect strategic pentru România, păstrarea identității lingvistice fiind o prioritate pentru Guvernul român. Proiectul se află în al treilea an de implementare, iar anul acesta au fost alocați 6 milioane de lei conform HG nr.974/2020 privind suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020 pentru acordarea de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni de burse de studiu elevilor etnici români înscriși în clasa I, a II-a și a III-a în anul școlar 2019- 2020, care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă din Ucraina.
În anii 2018-2019, au fost acordate 5645 de burse elevilor etnici români de clasa I și a II-a, cu domiciliul în Ucraina care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, înscriși în anii școlari 2017-2018 și 2018- 2019. În anul 2019, numărul burselor acordate a crescut de la 1645 (2018) la 3700. În 2020, un număr record de 5315 de elevi de etnie română din Ucraina, înscriși în clasele I-III în anul școlar 2019-2020, beneficiază de burse de studiu în valoare de 1000 lei/anual. Ne dorim să extindem acest program și în Serbia și Ungaria.
Apoi aș prezenta Programul de dotare cu pachete educaționale ale asociațiilor, parohiilor și instituțiilor din afara granițelor țării care desfășoară activități în beneficiul românilor de pretutindeni care au primit pachete educaționale (în format fizic) constând în: Dicționar explicativ al limbii române (DEX), Dicționar Ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), Atlasul geografic al României, harta României și albume de promovare a României. Aș adăuga aici și programul de dotare cu tablete a unor copii cu nevoi speciale
I.A.: Cum ați dezvoltat comunicarea cu românii din diaspora în condițiile grele cauzate de pandemie?
Platforma online DIASPORA-HUB creată pentru a veni în sprijinul românilor aflați în dificultate în afara granițelor României, din cauza pandemiei cu noul coronavirus COVID-19 a devenit operațională în data de 15 aprilie 2020. Platforma Diaspora Hub este rezultatul parteneriatului dintre Autoritatea pentru Digitalizarea României, Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și asociația neguvernamentală Code4Romania, care a lucrat pro bono la acest proiect. De la începutul acestei situații de criză, DRP a fost în legătură cu asociații, membri ai clerului care și-au arătat disponibilitatea de a-i ajuta pe românii aflați în situații dificile în mai multe state europene, cum ar fi Italia, Spania, Olanda, Irlanda, Grecia, Portugalia, Cipru. Încercăm să preîntâmpinăm nevoile conaționalilor noștri care trăiesc dincolo de granițele țării. În această perioadă dificilă marcată de pandemia de coronavirus, a trebuit să mutăm totul în online, de la procedura de depunere a cererilor de finanțare până la întâlnirile cu membrii comunităților românești din afara granițelor.
I.A.: Totodată, un alt palier major la care ne raportăm când vorbim de misiunea DRP este cel al îmbunătățirii imaginii României și al percepției românilor în statele de reședință. Ce puteți menționa în această privință?
O.B.: Aș menționa aici Programul de achiziție și distribuire de materiale identitare prin care DRP a oferit steaguri, steme și cocarde tricolore către mediul asociativ românesc de pretutindeni, în contextul promovării în rândul comunităților de români a elementelor de simbolistică națională și a sărbătorilor identitare din calendarul național și tradițional românesc.
I.A.: Ce ne puteți spune despre Grupul de lucru interinstituțional pentru repatrierea românilor din străinătate?
O.B.: DRP face parte dintr-un grup de lucru creat de Administrația Prezidențială în cadrul căruia, alături de alte instituții ale statului român, dar și de reprezentanți ai societății civile, se conturează proiecte destinate facilitării procesului de reintegrare în țară a cetățenilor români. Este vorba despre proiecte precum realizarea unei platforme de locuri de muncă prin care cetățenii români din afara granițelor să fie informați cu privire la oportunitățile de angajare din țară și să poată accesa online aceste locuri de muncă, modificarea procedurilor de recunoaștere a calificărilor obținute în afara granițelor sau măsuri active de facilitare a reintegrării copiilor în sistemul de învățământ românesc.
I.A.: Ce vă doriți cel mai mult?
O.B.: Îmi doresc ca toți românii să se întoarcă în țară, să activeze, să muncească, să-și crească copiii acasă, dar cu o nouă mentalitate, să se implice în construcția României. Mulțumesc Gazetei Românești pentru ocazia de a putea transmite, pe această cale, publicului cititor de limbă română din Israel, toată dragostea mea, multă sănătate și urarea din suflet: iubiți România, iubiți țara mama din care ați plecat, în adevăratul ei spirit!
Adaugă un comentariu