În zilele de 5-6 MARTIE 2021 a avut loc Simpozionul național „Femei celebre ale României”, manifestare anuală aflată, deja la a treia ediție, organizată de Consiliul Județean Vaslui și de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Manifestarea a fost deschisă cu un vernisaj al expoziției de panouri „Poloneze și românce care au schimbat lumea”prezentată de Natalia MOSOR, directorul Institutul Polonez din București. Remarcabilă este intenția inițiatoarelor de a prezenta personalități feminine române și poloneze. Amintim câteva dintre ele: Maria Cuțarida Crătunescu și Regina Salomea Pilsztynowa (prinele femei medic), Eliza Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din România ) și Cezaria Baudoin de Courtenay Jedrzejewiczowa (prima poloneză cu titlul de professor universitar, rector, etnolog), Maria Sklodowska-Curie (om de știință), Lucia Sturdza Bulandra și Pola Negri, actrițe, Sarmiza Bilcescu Alimășteanu și Helena Wiewiorska (primele femei avocat), Maria Bălan și Krystyna Skarbek (femei spioane), Viorica Agarici și Irena Sendlerowa (Drepți între Popoare), Janina Lewandowska (campioană a saltului cu parașuta), Smaranda Brăescu (prima femeie parașutist și aviator din România), Elena Caragiani-Stoienescu (fondatoarea aviației sanitare ), Wanda Rutkiewicz (alpinistă), Karolina Lanckoronska (prima femeie profesor de istoria artei din Polonia), Elena Ghica și Narcyza Zmichowska (feministe, oameni de cultură), Cecilia Cuțescu-Storck și Zofia Stryjenska (plasticiene), Smaranda Gheorghiu și Krystyna Chojnowska-Liskiewicz (mari călătoare, scriitoare)… Povești fascinante despre poloneze și românce care au avut curajul să-și impulsioneze țările lor, Europa și lumea.
Prof. dr. Ramona Maria MOCANU, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui a prezentat volumul „Femei celebre ale României” (Editura PIM, Iași, 2021) care însumează lucrările prezentate în cadrul simpozionului de anul trecut. Un volum cu chipul Reginei Maria a României pe frontispiciu și în care regăsim lucrări despre Olga Prezan, Smaranda Gheorghiu (scriitoare), Ștefania Mărăcineanu (descoperiri în fizica nucleară), Dermina Walch Kaminski (prima femeie doctor în științe medicale din România, Aida Vrioni (pioniera presei feminine), Luiza Zavloschi (prima femeie primar), Florica Bagdasar (neurochirurg pediatru), Maria C.Golescu, zburătoarele „Escadrilei Albe”, pictorița Margareta Sterian, Ecaterina Nenițescu Ciorănescu, Angela TeodoraLefterescu (prima femeie căpitan de cursă lungă), Sanda Golopenția, personalitate a exilului românesc, Herta Müller, Premiul Nobel pentru Literatură.
În cadrul sesiunii de comunicări, prof. dr. ADINA BERCIU DRĂGHICESCU a prezentat „Aromâncele de lângă noi pe cărările vieții. Theophania Papacostea, Floria Capsali, Eta (Margarita Caranica) Boeriu, Cornelia Papacostea Danielopol, Micaela Alexandra Ghițescu”, capitol din cartea „Pe cărările vieții..Destine aromâne…destine meglenoromâne…” în curs de apariție.
Dr. Irina AIRINEI VASILE (SNSPA), președintele Asociației interetnice ANIMA FORI, corespondent la Gazeta Românească din Tel Aviv, redactor șef la afnews.ro, a prezentat viața și activitatea poetei basarabence Maria Găitan Mozes în cadrul comunicării „Din România literară în Israelul literar”. Adevărat tezaur viu, Maria Gaitan Mozes reprezintă legătura dintre simbolicele capitale ale culturii înfrățite, Chișinău, București, Tel Aviv. (N.Labiș, M. Negulescu, R.Luca și Maria Găitan)
Dr. Jănel TĂNASE, Roxana CĂLDARE, Laura Nicoleta ANTOHI de la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov au vorbit despre „Prințesele aerului din România – Ioana Cantacuzino și Marina Știrbey”, venind cu pagini inedite din viața uimitoare a acestor pioniere ale aviației române.
Cornelia PRIOTEASA, psihosociolog, doctorand la Şcoala de Studii Avansate a Academiei Române, președintele Asociației pentru educație socio-emoțională Combat Stress RO a prezentat o personalitate necunoscută: „Lady Florence Baker – românca Florica Maria Sas. Prima femeie din Europa explorator în Africa Centrală”.
Dr. Robert STĂNCIUGEL, M.A.I., Paula Stoica – de la frică la curaj, de la suferință la înțelepciune!- momentele importante din lupta soției marelui diplomat Vasile Stoica care s-a luptat cu un curaj extraordinar pentru viața lui și, ulterior, pentru reabilitarea lui.
Dr. Cristina BOȚOGHINĂ de la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești a prezentat personalitatea Elenei Perticari-Davila – descendentă ilustră din neamul Goleștilor.
Cercetătorul dr. Liviu ȚĂRANU de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a prezentat „ O doamnă a istoriografiei românești – istoricul Cornelia Bodea în dosarele Securității”.
Elena COJUHARI de la Biblioteca Națională a României a prezentat personalitatea Elenei C. Cornescu – prima doamnă de onoare din istoria regalităţii româneşti şi prima ocrotitoare a portului tradiţional românesc.”
Dr. Mircea TĂNASE de la Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu” din Buzău a făcut istoricul a două sculpturi brâncușiene realizate de marele sculptor la dorința Elizei Seceleanu- femeia care a pus Buzăul pe harta selectă a operelor lui Constantin Brâncuşi: bustul avocatului Petre Stănescu și femeia care se roagă (realizate în Cimitirul „Dumbrava” în 1908).
Drd. Carmen MATEI, Asociația pentru educație socio-emoțională Combat Stress RO, Eugenia de Reuss Ianculescu – Un vis care a durat o viață: obținerea dreptului la vot pentru femeile românce.
Dr. Alin SPÂNU de la Facultatea de Istorie a Universității București a făcut o expunere incitantă „Celebre și certărețe”: Alexandrina Fălcoianu versus Sabina Cantacuzino.
Dr. Sanda SAFTA de la Muzeul Municipal Câmpulung a prezentat-o pe Ella Negruzzi, lideră a mișcării feministe din România. Iar Marius MITROF, Consilier superior la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a vorbit despre Sybille Chrissoveloni (Youell), o englezoaică din Galaţi pentru România.
Anemari Monica NEGRU, consilier superior Arhivele Naționale ale României a prezentat-o pe Calypso Botez – lidera mișcării feministe pentru drepturi politice din România.
Deși nu a fost prezentă, Serena ADLER de la Radio Shalom România a reiterat un material din emisiunea „Universul la feminin” descriind Valențele personalității profesoarei și compozitoarei Liana Alexandra Moraru. Frumoasa muzică a Lianei Alexandra ne-a mângâiat sufletele.
Dr. Delia Roxana CORNEA de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a prezentat personalitatea Sandei Stolojan de la Liga Apărării Drepturilor Omului de la Paris.
(A consemnat Irina Airinei)
Adaugă un comentariu