Dr. Ioan LĂCĂTUȘU despre „PERSONALITĂȚI ROMÂNE DIN ITALIA”, un volum de VIOLETA P. POPESCU

PAGINI REGĂSITE – ROMÂNI CU CARE NE MÂNDRIM
Un eveniment cultural de excepţie: lansarea volumului în limba italiană Personalităţi române în Italia. Interviuri, istorie şi experienţe, de Violeta P. Popescu

La mijlocul lunii decembrie 2008, la Milano, în Italia, a avut loc un eveniment cultural de excepţie: lansarea volumului în limba italiană Personalităţi române în Italia. Interviuri, istorie şi experienţe, apărut la Editura Arco, Milano, 2008, sub semnătura doamnei Violeta Popescu, nimeni alta decât fosta noastră colegă Violeta Pătrunjel, de la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sf. Gheorghe. Aşa după cum sublinia autoarea, pentru prima oară în cuprinsul unui volum se regăsesc reunite o serie de mari personalităţi de origine română care de mai multe decenii îşi aduc o importantă contribuţie culturală, artistică şi ştiinţifică în societatea italiană. În acelaşi timp, prin profesionalismul şi buna lor integrare, fiecare dintre aceste personalităţi în parte şi toate împreună, reprezintă o importantă resursă valorică la adresa României, contribuind la îmbunătăţirea imaginii ţării noastre în Italia, imagine atât de puternic afectată de incidentele abil amplificate, printr-o meşteşugită manipulare, prin intermediul mass-media.

Volumul cuprinde biografiile a 15 personalităţi române atât din vechea diasporă, a anilor 70, 80, cât şi din noua emigraţie de după evenimentele din decembrie 1989, prezentate sub forma unor interviuri. Prin structura şi conţinutul ei, lucrarea are o valoare documentară deosebită, meritul fiind deopotrivă a celor 15 distinse personalităţi intervievate, cât şi a autoarei. Cititorul, cunoscător al limbii italiene, are astfel posibilitatea să cunoască biografiile a 15 personalităţi române care au reuşit să se integreze în noul spaţiul cultural italian, dar în acelaşi timp să-şi păstreze ataşamentul faţă de cultura şi tradiţiile poporului român. De remarcat performanţele obţinute, în profesii atât de diverse (profesori universitari, medici, arhitecţi, actori, regizori, balerini, pictori, violonişti ş.a.), într-un mediul concurenţial unde reuşesc doar valorile autentice. În toată această perioadă, aceşti intelectuali români, nu şi-au uitat rădăcinile – aşa cum inspirat sugerează şi imaginea de pe coperta cărţii.

După cum am subliniat şi la lansarea cărţii, ne aflăm în faţa unui volum care umple nu doar un gol de informare, ci şi unul de percepţie a mentalului colectiv italian asupra valorilor autentice româneşti. Prefaţa este semnată de cunoscutul şi apreciatul om de cultură italian Giorgio Galli, care a apreciat valoarea lucrării şi meritele autoarei, reliefând faptul că „volumul reprezintă un instrument indispensabil ca românii şi italienii să se cunoască mai bine”. Prefaţa este urmată de două studii, unul privind relaţiile socio-politice italo-române, celălalt referitor la salvarea prin cultură a diasporei româneşti din Italia. Pentru cititorul român, deosebit de util este rezumatul în limba română, tipărit la finalul volumului. Aceleaşi cuvinte de apreciere le-a avut şi Mauro Baffico, directorul editurii Arco, care a evidenţiat faptul că publicarea unor autori români a devenit un bun obicei pentru editura pe care o conduce şi că, la fiecare nouă apariţie, descoperă noi valenţe ale puternicelor legături istorice şi interferenţe culturale româno-italiene.

Lansarea volumului „Personalita romene în Italia”, a avut loc într-un amfiteatru din centrul oraşului Milano, în organizarea Centrului Cultural Italo-Român (organizaţie înfiinţată şi condusă de Violeta Popescu, cu sprijinul nemijlocit şi eficient al soţului său informaticianul-teolog Gabriel Popescu), în colaborare cu Asociaţia Dacia – Livorno şi Fundaţia Naţională a Românilor de Pretutindeni, din Bucureşti, şi cu participarea a peste 100 de persoane (în pofida ploii torenţiale), inclusiv Consulul general al României la Milano, Tiberiu Mugurel Dinu. Daniela Soros, vicepreşedinta fundaţiei amintite a înmânat Diplome de excelenţă tuturor personajelor volumului şi autoarei acestuia, evidenţiind demersurile întreprinse de către Fundaţia Naţională a Românilor de Pretutindeni şi Agenţia de Presă Romanian Global News, pentru promovarea imaginii României în Italia şi în toate ţările unde trăiesc comunităţi de români, în cadrul unui proiect mai amplu susţinut de Guvernul României, prin Agenţia pentru Strategii Guvernamentale şi Institutul Cultural Român.

Lansarea volumului a fost onorată şi de prezenţa reprezentanţilor mass-media din România şi Italia, a unor asociaţii culturale şi personalităţi româneşti şi italiene din mai multe oraşe din Italia, dar şi din Elveţia şi Malta, precum şi a doamnei Gabriela Molcsan, de la Academia di Romania din Roma şi Cristian Alexandru Damian de la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistă din Veneţia, care au prezentat mesajul lor de salut şi apreciere din partea conducerilor instituţiilor menţionate.

„Sobrietatea discursurilor – sublinia corespondentul ziarului „Adevărul” în articolul Italia –România, dincolo de prejudecăţi – a fost abandonată în momentul în care pe scenă au fost invitate cele 15 personaje ale cărţii, printre care câştigătoarea Cerbului de Aur, Luminiţa Dobrescu, scriitorii Mircea Mihai Butcovan şi Ingind Beatrice Coman, aceasta din urmă sosită din Malta”. Este un privilegiu să vezi asemenea personalităţi, trăind clipe fericite, în comuniune, cu ochii plini de lacrimi, şi glasurile pline de emoţii, expresii ale unor emoţii puternice specifice doar unor evenimente unice, prin profunzimea şi semnificaţia lor. Să mai adăugăm şi celelalte manifestări organizate cu acest prilej, respectiv expoziţia de pictură a tânărului artist plastic Dragoş Mihai Coman din România, prezentarea noului sit al Centrului Cultural Italo-Român, realizat împreună cu Asociaţia Dacia, din Livorno şi finanţat de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, www.culturaromena.it şi, nu în ultimul rând „crâmpeiul de Românie”, ilustrat de colindele strămoşeşti, imaginile monumentelor şi peisajelor din ţară proiectate pe ecranul sălii, cozonacul „ca la mama acasă” şi vinul ghiurghiuliu de Drăgăşani…

Satisfacţia noastră este cu atât mai mare, cu cât, toate acestea au fost posibile doar după patru ani de la stabilirea în Italia a Violetei Pătrunjel Popescu, în urma binecuvântatei sale căsătorii, după ce a trudit pe ogorul culturii româneşti din Covasna şi Harghita timp de şase ani. Absolventă a facultăţilor de Istorie – Filozofie din Cluj-Napoca şi de Teologie – Asistenţă Socială din Sibiu, profesoara, publicista, cercetătoarea şi Omul de cultură şi de spiritualitate ortodoxă Violeta P. Popescu, afirmă – mai în glumă mai în serios – că cea mai importantă facultate a sa este cea de la Sf. Gheorghe. În amintirea anilor petrecuţi împreună întru promovarea valorilor naţionale şi a credinţei strămoşeşti, autoarea ne-a făcut onoarea de a ne dedica volumul la care ne-am referit. Îi mulţumim şi, la rândul nostru, îl dedicăm vrednicilor săi părinţi din Lunca Calnicului, mentorului său drag, părintelui profesor Ilie Moldovan şi bunului nostru păstor sufletesc, Vlădica Ioan Selejan.

Sincere felicitări autoarei şi tuturor celor care au făcut posibilă această trainică izbândă culturală românească. Aşteptăm cu interes varianta în limba română şi alte volume la fel de valoroase.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.