„Încercarea de explicare sistematică sau de încadrare în canoane al lui Nicolae Iorga presupune, de la început, o ciocnire cu indefinitul și cu infinitul. A spune că a fost intellectual, profesor, om politic, luptător pentru cauza națională, academician, ministru, premier, patron al Culturii, mecenat și câte altele în același timp, mult și nimic. Pentru că, totuși, meseria de professor, înțeleasă ca misiune, în spiritul unui contemporan al său, în spiritul lui Marc Bloch, se va fi potrivit cel mai bine. Ca preocupări intelectuale, Nicolae Iorga a fost istoric, e de prisos să spun că a fost cel mai mare istoric român din toate timpurile, istoric literar, poet dramaturg, eseist ,publicist, jurnalist, dar, cu toate acestea, calificativul de istoric i-a rămas cel mai cuprinzător, mai adecvat, mai potrivit spiritului său.”
S-ar putea să te intereseze
Românii din Ungaria au sărbătorit ZIUA LIMBII ROMÂNE la Seghedin
Institutul Cultural Român de la Budapesta a celebrat Ziua Limbii Române prin organizarea, în parteneriat cu Catedra de limba și literatura română a Universității din Seghedin, a conferinței-dezbatere „Trecerea de la...
CARMEN PETRESCU: ROȘ HAȘANA – ראש השנה
Anul nou evreiesc ראש השנה – este sărbătorit în zilele de 1 și 2 Tișri și marchează începutul celor zece zile de penitență, care au ca apogeu Yom Kipur (Ziua Iertării) יום כיפור, urmând, la șapte zile, Sucot סוכות. Spre...
Despre noi
Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste.
Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei.
Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.
Adaugă un comentariu