Alecu RENIȚĂ: Sesizare către Primul Ministru al României

Domnului Florin-Vasile CÎȚU Chișinău, 04 iulie 2021

Prim-ministru al României

Guvernul României

Stimate domnule Prim-ministru,

Ne adresăm Domniei Voastre, prin intermediul acestei scrisori, în legătură cu rezultatele sesiunii de finanțare nerambursabilă pentru anul 2021, coordonată de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (D.R.R.M.) din cadrul aparatului de lucru al Guvernului.

În data de 05/04/2021, D.R.R.M. a anunțat deschiderea sesiunii de finanțare nerambursabilă pentru anul 2021, cererile de finanțare fiind transmise în perioada 05/04/2021– 14/05/2021.

În data de 01/07/2021 au fost afișate rezultatele sesiunii de evaluare a proiectelor, dintr-un total de 95 de cereri 19 fiind aprobate și 76 – respinse, statistici valabile la momentul publicării rezultatelor și anterior contestațiilor ce urmează a fi depuse în cel mult cinci zile lucrătoare. Menționăm, de asemenea, că, spre deosebire de sesiunea de finanțare organizată în 2020, punctajele finale acordate fiecărui proiect pentru sesiunea de finanțare din 2021, nu au fost prezentate publicului.

Din suma totală alocată celor 19 proiecte aprobate spre finanțare de către D.R.R.M., aproape un milion de lei românești sunt destinați organizațiilor, asociațiilor, instituțiilor înregistrate în România și aproximativ 600.000 – celor din Republica Moldova.

În calitate de conducători ai instituțiilor mass-mediei tipărite din Republica Moldova (R.M.) care activează de zeci de ani în slujba cetățenilor, adevărului, informării corecte, democratizării, europenizării, culturalizării și educației, cu zeci de mii de cititori și un istoric bogat, demonstrat, în promovarea și consolidarea valorilor și conștiinței românești în Basarabia, apreciate înalt pe ambele maluri ale Prutului, dorim să vă aducem la cunoștință că, în cadrul sesiunii de finanțare nerambursabilă din 2021, fără precedent, proiectele presei tipărite de calitate din R.M., promotoare constantă a României în Republica Moldova, cu reputații incontestabile, au fost incluse, cu o singură excepție, în clasamentul proiectelor respinse de către D.R.R.M.

Se cunoaște prea bine că presa tipărită de limbă română din stânga Prutului supraviețuiește și rezistă în fața constrângerilor de ordin economic, de ani de zile, grație ajutorului acordat de statul român, sub formă de finanțare nerambursabilă. Resursele financiare ale presei tipărite independente sunt extrem de limitate, din considerentul că abonamentele sunt adaptate financiar nivelului de trai al populației, ajungând la prețuri anuale foarte modeste de 60-200 MDL (15-50 RON), astfel încât oricine să-și poată permite să le aboneze, iar prețurile tipografiilor, pe de altă parte, sunt foarte ridicate (de mii de euro). La acestea, trebuie adăugate costurile salariale și impozitele. Deși, o bună parte dintre publicațiile noastre au opțiunea de abonamente online și sunt prezente în spațiul virtual, în R. Moldova, cetățenii optează, mai degrabă, pentru variantele tipărite. Accentuăm că, actualmente, variantele tipărite ajung, grație abonamentelor foarte ieftine, în toate cele peste 1.600 de localități, în toate instituțiile, bibliotecile și școlile din R. Moldova.

Ani de zile ne-am exprimat sincera recunoștință poporului român pentru ajutorul acordat. În circumstanțele actuale, ne vedem, însă, nevoiți să regretăm enorm că, în urma, unui concurs care ridică multe semne de întrebare, presa tipărită din R. Moldova, care asigură pentru zeci de mii de cetățeni accesul la informație veridică și la promovarea civilizată a valorilor europene și românești, este împinsă spre faliment și dispariție totală din peisajul mediatic din stânga Prutului.

Suntem conștienți de faptul că ne aflăm într-o era a digitalizării, însă generații de elevi, studenți, profesori din mediul rural și urban au crescut, cresc și, sperăm, că vor mai crește cu revistele/gazetele/ziarele/săptămânalele noastre, iar diverse instituții precum școlile, liceele, facultățile, bibliotecile, ne dau drept puncte de referință pentru studii, cercetări, analize etc.

Instituțiile de învățământ reprezintă oglinda/nucleul societății de mâine și acolo se găsește unul dintre publicurile-țintă ale publicațiilor noastre, iar noi vrem să ne continuăm opera pentru ca societatea de mâine să fie una informată, puternică, să cunoască, să prețuiască România, valorile românești și cele europene.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă solicităm respectuos să interveniți cât mai urgent pentru găsirea unei soluții echitabile și corecte ca presa tipărită de limbă română din stânga Prutului să asigure, în continuare, accesul la informație, la valorile europene și românești, pentru zeci de mii de cetățeni din R. Moldova.

Vă rugăm să primiți, pe această cale, expresia înaltei noastre stime și considerații.

Cu deosebit respect,

ALECU RENIȚĂ, redactorul-șef al revistei naționale NATURA

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.