Interviu realizat de Irina Airinei și transmis de Alina Chiriac Ivașcu de la Radio Moldova în data de 26 septembrie 2021
Irina Airinei: Invitatul nostru este domnul doctor Ioan Lăcătușu, un străjer al românismului în inima țării, mentorul edițiilor Universității de vară de la Izvoru Mureșului, organizate începând cu anul 1999. Există un motiv special pentru care această sesiune s-a desfășurat anul acesta în zilele de 24-25 septembrie?
Ioan Lăcătușu: (În fotografie: prof.dr. Ioan Lăcătușu, prof.dr. Radu Baltasiu, prof.dr. Cornel Sigmirean, amb.Dumitru Preda, acad. Ioan Bolovan)
Am organizat această ediție într-o formă concentrată și cu o participare mai numeroasă din țară și mai puțin din partea colegilor din comunitățile istorice. Am ales aceste date deoarece am marcat, astfel, ziua în care Înaltul Ioan a fost întronizat ca Episcop al Covasnei și Harghitei, episcopie divino-umană hotărâtoare pentru destinul românilor din această parte de țară, pentru destinul lor identitar. La 25 septembrie 1994 Înaltul Ioan, azi Mitropolit al Banatului, a fost înscăunat ca episcop.
I.A.: Cu ce gânduri și sentimente realizați acest proiect?
I.L.: (În fotografie: Acad. Ioan Bolovan)
Realizăm acest proiect cu o solidaritate academică exemplară din partea colegilor din întreaga țară și din comunitățile istorice românești deoarece, după cum se știe, în cele două județe din inima României în care românii sunt minoritari, Covasna și Harghita, și numărul cercetătorilor în domeniul științelor socio-umane este redus, dar această situație este remediată printr-o exemplară solidaritate academică, prin prezența unor academicieni, profesori universitari, a cercetătorilor care, cu dăruire totală așa cum a făcut-o și
(În fotografie: Amb. Dumitru Preda)
regretatul istoric Vasile Lechințan de la Cluj pe care astăzi îl comemorăm, așa cum o fac atâția oameni eminenți pe care i-am citat prin apariția lor în colecția „Profesioniștii noștri”, numărul 31 fiind dedicat ambasadorului și istoricului Dumitru Preda, președintele Fundației Naționale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni. Mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a îngăduit să realizăm și anul acesta sesiunea de comunicări.
Totdeauna punem preț și dăm o înaltă apreciere colaborării cu colegii din Republica Moldova, cu ceilalți din comunitățile istorice, oameni cu care suntem pe aceeași lungime de undă și avem un singur și același scop: adevărul istoric despre noi, românii din această parte a Europei.
I.A.: Cum apreciați schimbul cultural și științific cu cercetătorii români din comunitățile istorice?
I.L.: Ne simțim mai puternici împreună, totdeauna am apreciat prezența echilibrată, demnă, a reprezentanților românilor din comunitățile istorice și, de aceea, întotdeauna vom încuraja acest parteneriat, aceste relații și totdeauna, în revistele noastre vom publica ceea ce frații ne trimit iar, la rândul nostru, suntem bucuroși că gândurile noastre, studiile noastre, articolele noastre pot apărea în publicațiile din Basarabia. Ne rugăm la bunul Dumnezeu să depășim aceste dificultăți ale vremurilor noastre prin credință și cultură și prin speranța că suntem cu toții slujitori ai unei sfinte cauze: unitatea românilor de pretutindeni, indiferent de granițele vremelnice.
Adaugă un comentariu