Eva Kauffman, căsătorită Siegler, s-a născut în 1924 la Bucureşti, într-o familie de origine evreiască. Artista, care şi-a semnat lucrările cu pseudonimul Eva Cerbu, a manifestat o predilecţie pentru grafică de-a lungul timpului. Eva Cerbu s-a format după promulgarea legilor rasiale în toamna anului 1940, astfel că a studiat in şcoli particulare cu M.H. Maxy — atât la secţia de arte decorative din cadrul şcolii conduse de ing. Abasohn, cât şi la Şcoala de Arte pentru Evrei. Despre Şcoala lui Maxy putem afla detalii dintr-un material semnat de Yvonne Hasan, publicat în Centenarul femeilor din arta românească, vol. 1, Editura Postmodernism Museum, 2017: „În atelierul condus de Maxy In anii războiului, lucrurile se petreceau altfel decât ştiam că se petreceau la Belle-Arte. Desenele erau realizate şi aici cu cărbune pe coli de desen Ingres (care se mai găseau la librăria Cartea Românească). Dar în loc de peretele gri ca fundal consfinţit pentru model, la Maxy se foloseau fundaluri diverse şi colorate. Modelul nu adopta invariabil poziţia în picioare. În atelierul nostru, modelul putea poza şi aşezat sau cu o anumită torsiune a corpului. Poziţia era aleasă de către elevii mai cu prestanţă sau într-o scurtă vizită a profesorului. Elevii aveau mai multă libertate în felul de a-şi compune desenul, dat fiind că li se permitea să redea modelul doar parţial, doar torsul de exemplu.
După 1947, Eva Cerbu şi-a definitivat studiile la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, unde a aprofundat pictura cu Alexandru Ciucurencu. Eva Cerbu a debutat în anul 1947, la Expoziţia de artă plastică a tinerilor artişti organizată în sala Federaţiei Democrate a Femeilor din România şi, în acelaşi an, a participat la o expoziţie la Praga în cadrul Festivalului Mondial al Tineretului. După acest an, a participat la nenumărate expoziţii de pictură, grafică şi artă decorativă — atât în ţară, cât şi străinătate.
Temele abordate de artistă sunt de o mare varietate — de la scene de muncă în spaţiul rural sau urban, la momente de sărbătoare, compoziţii sportive, scene de circ, până la portrete şi peisaje. Pinacoteca Bucureşti din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti include în colecţia sa mai multe lucrări de gravură semnate de Eva Cerbu: Constructorii, Montarea cazanelor, Șantier naval, La cuptor, Ileana, La Casa de Cultură, Dans ţărănesc, Ritmuri, Femeie cu cocoş, Căluşei,
Din ciclul 1907, Toamna. Operele se remarcă printr-un ritm alert care oferă o dinamică aparte compoziţiilor sale inedite, cu personaje expresiv construite şi puternic profilate pe fundaluri vibrante, structurate în planuri de largă respiraţie. Xilogravura intitulată La Casa de Cultură (Dansul) a reprezentat o achiziţie din 1964. Lucrarea a fost inclusă în selecţia operată de echipa curatorială a expoziţiei Seducţie și triumf în artă. Femei-artist în România, pregătită de Muzeul Municipiului Bucureşti pentru cea de-a opta ediţie a evenimentului Art Safari (16-26 septembrie 2021, sediul ARCUB).
Adaugă un comentariu