Cu profundă durere, Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română anunță decesul scriitorului Berthold Aberman Tellu zl, un om și un scriitor de frunte al comunității originarilor din România. Înmormântarea a avut loc pe 11.11.2021. Fie-i memoria binecuvantată.
BERTHOLD ABERMAN /născut la 27.01.1932 în oraşul Galaţi. În anul 1941 părinţii se stabilesc la Bacău, unde autorul face şcoala primară şi o parte din clasele liceale/Liceul Ferdinand. În 1944, se mută la Bucureşti, continuând liceul la „Profesorii Asociaţi şi Liceul Ciocanul”. Este absolvent al Şcolii de Ofiţeri Topografi din cadrul Institutului Geografic Militar Bucureşti, promoţia 1952. După absolvirea unor cursuri specifice învăţământului militar, intră în Corpul Ofiţerilor Superiori. I se conferă numeroase ordine şi medalii, trece în rezervă, la cerere, în anul 1982. În anul 1986, se stabileşte în Israel, unde lucrează ca specialist în măsurători terestre. Este redactor la ziarul local din Nazaret Illit. Este colaborator permanent şi semnează în diverse publicaţii de limbă română , din Israel dar şi din străinătate.
Este autor al următoarelor volume de proză: Trăiri, Ultima clipă, Trecutul doare, Preşedintele văduvelor, Nimic nu mai e cum era, Viaţă, Viaţă cum treci, Scrisori nevinovate, Descoperirea, Tributul naivităţii, Valy, Uită-mă,Întrebări nerostite,Primăvară în plină iarnă, Dragoste târzie,Deziluzii,Viaţa o iluzie,Amalgam,Scorpionul,Dincolo de resemnare ,Viaţa în zbor,D-ale vieții,Activistul,Corabia speranțelor,Povestiri cu tâlc, Lasă trecutul să moară,Eu, dar tu mamă?Minciuni adevărate, Lecție de viață,La început, au fost doar vise, precum și nenumărate planuri de viitor ținând cont că Măria sa Omul …doar propune…., -Este membru al Uniunii Scriitorilor din România ,membru al Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limbă Română; membru al Asociaţiei Scriitorilor Militari din România. -A fost distins în anul 2009 cu premiul OMNIA de către Asociația Scriitorilor Militari-România. În anul 2010 primeşte DIPLOMA DE ONOARE în semn de preţuire a activităţii Bibliotecii Militare Naţionale din România cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înfiinţare şi în anul 2015,în semn de preţuire cu ocazia sărbătoririi a 155 de ani . – Inclus în volumul lui Ion Cristofor – Scriitori în Ţara Sfântă, vol.3 – 2004 şi în anul 2012 în volumul -Româneşte la Ierusalim.
– Diploma de excelenţă din partea U.S.R-filiala Galaţi-Brăila –2009 pentru opera romanescă .
– 2011 Este distins cu prestigiosul Premiu pentru Literatură al Fundaţiei Ianculovici-Haifa-
– 2013-Premiul Max Blecher pentru volumul VIAŢA,O ILUZIE
– 2017 Premiul Cartea anului- acordat de Centrul Cultural Israeliano-Român şi revista Maximum
– Cavaler al limbii Române-Cu ocazia zilei Limbii Române de câtre Centrul Cultural Israeliano-Român din Tel Aviv
– Citat în volumul”Scriitori israelieni de Limbă Română” a criticului literar Ioan Holban,împreună cu alţi 12 scriitori. -2016-Premiul de excelență acordat de Editura Familia pentru
activitatea literară și contribuția la ridicarea nivelului literar al scrisului românesc din Israel.
– Premiul OMNIA acordat de Centrul Cultural Isreliano-Româ dinTel Aviv și revista MAXIMUM
Adaugă un comentariu