Secretarul de stat de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Florin Gheorghe Cârciu:„Suntem alături de românii din Israel!”

Secretarul de stat de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Florin Gheorghe Cârciu pentru Gazeta Românească„Suntem alături de românii din Israel!”

Un interviu de Irina Airinei (realizat înainte de izbucnirea războiului din Ucraina)

Irina Airinei: Așteptăm cu nerăbdare ziua în care se vor termina restricțiile pandemice fiindcă Dragoș Nelersa, directorul Gazetei Românești din Israel, vă așteaptă, având în proiect evenimente culturale importante.

Florin Gheorghe Cârciu: Cu drag, mulțumesc pentru gândurile bune. Eu am fost o singură dată în Israel și am îndrăgit Țara Sfântă. Îmi doresc să revin în acele locuri binecuvântate.

I.A.: Mandatul dumneavoastră vine să redea menirea luminoasă a Departamentului. Intențiile dumneavoastră sunt, însă, limitate de umbrele conflictului din țara vecină. Ați rostit cuvinte de încurajare la adresa minorității etnice românești din Ucraina, din Bucovina, Herța, Odessa. Ce proiecte aveți pentru acești aproximativ 500 000 de români aflați în Ucraina?

Fl.Gh.C.: Noi am avut programată prima vizită oficială în Cernăuți, dar, la recomandarea Ministerului Afacerilor Externe, în contextul evoluțiilor curente din Ucraina, din păcate, vizita pe care o prevăzusem zilele trecute s-a amânat iar delegația Departamentului va fi prezentă în Ucraina de îndată ce contextul internațional va permite. În legătură cu românii noștri de acolo, noi, în primă fază, sprijinim în Ucraina clasele unu-patru cu studii în limba română, elevii români care învață în limba română, avem un număr de 7500 de elevi pe care îi finanțăm cu o bursă nici substanțială dar nici modică, 1000 de RON din partea Statului Român și din partea Departamentului iar aceste burse vor fi date în continuare. Noi ne-am angajat, avem finanțarea, avem banii și de aceea am și insistat să facem prima vizită în Ucraina ca să ne asigurăm că banii vor ajunge acolo unde trebuie.

I.A.: Am văzut că sesiunea de proiecte s-a deschis pentru etnicii români din comunități. Ce ne puteți spune?

Fl.Gh.C.:Da, întâmplarea face că astăzi noi am deschis sesiunea de proiecte iar în ceea ce privește aspectul cererilor de finanțare pentru anul 2022, pe 22 februarie am lansat sesiunea de depunere în curs, ghidul și documentele anexe de finanțare nerambursabilă din acest an. Această sesiune vine cu o serie de noutăți privind procesul de evaluare, de depunere a proiectelor dar și de prioritizare a domeniilor de finanțare.

I.A.: Până când pot fi depuse proiectele?

Fl.Gh.C.: Cererile de finanțare a proiectelor se vor depune până la 30 iunie, dar, prin excepție, pentru proiectele a căror perioadă se desfășoară pe întregul an în curs, perioada de depunere se încheie pe 31 martie. Noi prima evaluare o să o facem la 31 martie pentru cele depuse până atunci. Dacă rămânem în contextul proiectelor, avem priorități: prioritatea noastră numărul unu o reprezintă EDUCAȚIA ȘI CULTURA.

I.A.: Ce vă doriți cel mai mult?

Prioritatea mandatului nostru este aceea de a fi cât mai prezenți în comunitățile din afara granițelor, fie ele istorice fie în „diaspora” cu ghilimelele de rigoare pentru că diaspora e, totuși, altceva. Noi vorbim astăzi de o migrație românească mai mult economică decât de altă natură, dar, repet, prioritatea noastră va fi prezența în comunitățile românești. De aceea ne dorim să ajungem și în mijlocul israelienilor de origine română să îi cunoaștem, să ne simtă aproape, având în vedere și excelentele relații dintre România și Israel.

I.A.: Este un fapt cunoscut că evreii de origine română din Israel au, în general, un nivel cultural înalt și sunt foarte doritori să aibă o comunicare directă cu secretarul de stat de la Departamentul românilor de pretutindeni, cu oficialii și instituțiile statului român.

Interesul nostru este foarte mare față de de comunitățile românești din afara granițelor și sperăm într-o relaxare a măsurilor de pandemie ca să putem fi prezenți în mijlocul românilor pentru că, doar așa, putem să înțelegem realitățile cu care se confruntă, să stabilim o comunicare bună cu toți cei care sunt legați sufletește și spiritual de România.

I.A.: Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru cititorii Gazetei Românești?

Fl.Gh.C.:Eu mai, întâi de toate, vă mulțumesc pentru oportunitatea de a vorbi deschis pe această cale cititorilor Gazetei Românești din Israel. Îmi doresc să ajung cât mai curând la dumneavoastră, în Țara Sfântă, pentru un dialog direct cu românii de acolo pentru care avem toată considerația și pe care îi asigurăm de tot sprijinul nostru, al Departamentului românilor de pretutindeni și al Guvernului României cu convingerea că suntem alături de românii din Israel. De comunitățile istorice și de românii din diaspora.

I.A.: Vă transmit din partea colectivului Gazetei Românești cele mai frumoase gânduri, vă așteptăm în Israel.

Fl.Gh.C.: Dumnezeu să îi ajute pe toți românii, oriunde s-ar afla!

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.