Comemorarea victimelor de la FÂNTÂNA ALBĂ a început cu un cuvânt de bun venit adresat de managerul BIBLIOTECII METROPOLITANE BUCUREȘTI, prof. Ramona MEZEI.
Părintele Mihai SPĂTĂRELU a oficiat apoi o slujbă de pomenire prin care au fost deschise lucrările simpozionului desfășurat vineri, 1 Aprilie, orele 14.00, la Biblioteca Metropolitană București, filiala Dimitrie Cantemir. Cuvântul duhovnicesc al părintelui a fost urmat de vernisajul expoziției de fotografie „O lumânare aprinsă… Masacrul de la Fantâna Albă 1 aprilie 1941”.
Expoziția, deschisă publicului până la 15 aprilie 2022, a fost organizată cu prilejul Zilei naționale de cinstire a Memoriei românilor-victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportaților, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic din ținutul Herța, Nordul Bucovinei și întreaga Basarabie conform Legii nr.68/2011.
Dr. Irina AIRINEI, președintele Asociației Anima Fori, a evocat ofranda lirică adusă de cunoscuți poeți bucovineni citând versuri din creația prof. Grigore BOSTAN, a scriitorilor Vasile BÂCU, Grigore PETRESCU ROTARU ori Vasile LEVIȚCHI.
„La Fântâna Albă se închină / Lutului și umedei țărâni, / dulce și amara Bucovină / Cu tot neamul nostru de români.” (prof. Grigore BOSTAN, șeful catedrei de Filologie Română de la UNIVERSITATEA CERNĂUȚI, membru de onoare al ACADEMIEI ROMÂNE).
Președintele Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, Marian CLENCIU, a prezentat principalele premise și desfășurarea tragicelor evenimente de acum 81 de ani.
Mihai KOPEȚKI, expert în spațiul ex-sovietic, a vorbit despre geopolitica Bucovinei în epocă iar dr. Mihai NICOLAE, președintele Institutului Frații Golescu a spus, printre altele: „Facem aici un parastas așa cum fiecare familie de creștini face pentru cei plecați la Domnul. Această tragedie ne arată și importanța cunoașterii istoriei neamului și necesitatea protecției pe care statul român trebuie să o acorde românilor rămași în afara granițelor actuale ale României. Veșnică să le fie amintirea martirilor neamului românesc.”
Florin PREDA, istoric, a prezentat un film documentar realizat de Biblioteca Metropolitană precum și expoziția omagială organizată cu acest prilej.
Adaugă un comentariu