GEN.(R.) SILVIU PREDOIU: CE ȘTIM ȘI CE NU ȘTIM DESPRE DEZINFORMARE ȘI TEORIILE CONSPIRAȚIEI ?

Sâmbătă,16 aprilie, MAREA LOJĂ ORIENTUL BRAȘOV a organizat un simpozion pe teme de comunicare publică, moderat de domnul VIOREL SCORȚARIU, amfitrionul inspirat al manifestării care a prefațat ampla prelegere susținută de gen.(r.) SILVIU PREDOIU.

A fost lansată platforma ROMÂNIA, IMPLICĂ-TE!

Prezentarea, ilustrată cu aspecte importante din realitatea politico- mediatică internațională, s-a concentrat pe analize de caz ale unor fenomene de DEZINFORMARE și TEORII ALE CONSPIRAȚIEI însoțite de definiri și exemplificări relevante. Redăm, în cele de mai jos, câteva citate din prelegerea susținută de redutabilul specialist în Intelligence, gen. (r.) SILVIU PREDOIU. Iată fragmente din interesanta domniei sale expunere: „Există o societate care se numește International Flat Earth Research Society care are peste 3 milioane de membri și care, anual, atrage peste două 300000 de persoane din rândul celor care cred că Pământul este plat și asta se întâmplă acum, în 2022.


În România, în 2009, în Dealul Mitropoliei, televiziunile transmiteau un miting împotriva introducerii pașapoartelor biometrice cu cip. Mulți credeau că cipul este unealta diavolului etc.

QAnon este o organizație americană în care una din cele mai cunoscute voci, cunoscută sub pseudonimul „Jakob”, a publicat un interviu vizualizat și acceptat de 10 milioane de persoane, în care spunea: „am dat peste această hartă a bio-lab-urilor finanțate de SUA în Ucraina și am început să o compar cu harta loviturilor aeriene celor mai intense ale rușilor… ei, bine, da! Laboratoarele se află, în cea mai mare parte, în orașe, iar rachetele militare rusești au vizat exact aceste locații.”

Această informare vine nu din Rusia ci din Statele Unite ca o variantă de explicație care nu face decât să confuzeze în continuare pe toată lumea. În ultimii ani s-au înmulțit eforturile lor de a decredibiliza SUA din partea unei serii de vectori de dezinformare identificați ca având punctele de origine în Rusia și care au insistat exact pe acest lucru, de ani de zile se consolidează această idee că SUA folosește spațiile est-europene pentru a dezvolta cercetări în domenii în care oficial afirmă că nu este implicată, unul dintre spațiile cele mai afectate de asemenea acuze fiind, de fapt, Ucraina. În momentul în care a început conflictul, toată lumea s-a întors la aceste zvonuri lansate cu ani în urmă de structurile de specialitate ruse și le-au reactivat.

QAnon a ieșit în evidență foarte tare în 2020 când s-a lansat teoria că sataniștii vor să preia omenirea, alegerile furate ale lui Donald Trump, ei au fost în spatele mobilizării care a șocat pe toată lumea, în spatele asaltului asupra Congresului American. Teoriile conspirației, atent și temeinic construite, pot face ravagii în societate.

Politologii au început să consemneze teoriile conspirației în urmă cu aproximativ 30 de ani atunci când au constatat că pot fi utile. La nivelul psihologilor, studiul sistematic, organizat, al teoriei conspirațiilor, în Statele Unite, a început în urmă cu aproximativ 10 ani, atunci când s-a constatat creșterea exponențială a numărului teoriilor extrem de năstrușnice distribuite prin mass media în mandatele ultimilor președinți Obama și Trump. Cele mai multe cercetări sunt focalizate pe înțelegerea motivațiilor pentru care oamenii sunt dispuși să accepte teoriile conspirației. Există studii care vizează vectorii de promovare, există și segmente de studiu care sunt focalizate asupra impactului teoriilor conspirației asupra unor grupuri, asupra unor comunități.

Unul din primele lucruri pe care le remarc în ceea ce privește teoria conspirației este faptul că teoreticienii acestora îți oferă o variantă de explicație mult mai reconfortantă decât adevărul pentru foarte multă lume. Pentru că adevărul este de multe ori destul de greu de digerat și voi veni cu un exemplu pentru dumneavoastră. Alegerile din 2009. Pulsul alegerilor de la Paris. Țineți minte ce dezbateri au fost atunci când se calcula că au fost douăsprezece secunde pentru fiecare persoană care a votat, ceea ce era imposibil, după care s-a ajuns la acest interval de un minut și 20 de secunde. Confuzia a rămas imprimată în mentalul colectiv, că alegerile au fost furate pentru că nu se putea vota, nu puteau vota persoanele înregistrate (ca număr). Am încercat să ofer adevărul neimplicat politic din calitatea pe care o aveam la acel moment. Ambasada din Paris, ca toate ambasadele din lume, este protejată tehnic împotriva intrărilor nepermise, deci blindată cu mijloace de monitorizare video pe exterior. Și le-am propus oficialilor să preia filmările video și să numere persoană cu persoană, câți au intrat, puteau să le vadă fața, câți au intrat, câți au ieșit și am fi putut să scutim societatea de o dezbatere care ne-a mâncat timp, energie, pasiune și așa mai departe. Dar nimeni nu a fost interesat pentru că explicația era mult mai reconfortantă decât adevărul.

Adevăr care ne arată că majoritatea evenimentelor din lumea care ne înconjoară evoluează în afara oricărui control și în afara oricărei manipulări iar noi dorim, cu disperare, ca viața noastră să fie orice, mai puțin o înșiruire aleatorie de evenimente. Vrem să credem că am ajuns în poziții de comandă pentru că am fost buni și pentru că eram sortiți să ajungem în poziții de comandă sau de conducere nu pentru că i-a plăcut de mine șefului de catedră sau unui comandant de pluton. Noi începem să căutăm alte explicații pentru că cealaltă alternativă este o înșiruire aleatorie de evenimente și e foarte greu să acceptăm acest lucru. Conspirațiile pot fi și amuzante. Conspirațiile exploatează scepticismul natural pe care îl are marea majoritate a cetățenilor față de autoritate, față de putere și implicit față de comunicările acestora.

Iar teoria conspirației vine și îți oferă o alternativă de multe ori opusă sau oricum foarte îndepărtată de varianta oficială. Mulți sunt tentați să îi dea mai mult credit, vezi teoriile din perioada pandemiei pentru că, în perioadele de criză, teoriile conspirației găsesc un teren extrem de favorabil pentru a prolifera: au fost zone în care cetățenii au distrus rețelele de 5G instalate plecând urechea la o teorie a conspirației care spunea că se transmite virusul din rețelele de 5G. Au fost persoane care au băut dezinfectanți de toaletă pentru că cineva a spus că aceasta e rețeta și au fost o grămadă de decese chiar dacă cel care a spus era președintele unui stat important.

Cu cât era mai departe de teoria oficială și cu cât prindeau mai bine temerile noastre, cu atât era mai eficientă teoria conspirației care reprezintă forme importante de propagare a intereselor politice. Poate să pară riscant a spune că teoria conspirației este o formă de propagandă politică, dar afirmația mea vizează preponderent utilitatea acestor teorii și nu geneza acestora.

Indiferent de seriozitatea și neimplicarea politică a celor care generează teoria conspirației, studiile au arătat că măsura în care acestea au succes în teren este direct proporțională cu utilitatea ei în plan politic, indiferent dacă a fost vorba despre compromiterea unui candidat, despre promovarea unui curent antisemit sau despre blocarea unor lucrări miniere…
Acceptăm teorii ale conspirației pentru care noi suntem cumva înclinați să le acceptăm.

Urmăream cu interes ce numiri sau făcut în Comisia de control a Serviciului de Informații Externe și atrăgeam atenția într-o postare asupra a două numiri în Comisia respectivă: o persoană, cetățean român care era în proces așteptând sentința pentru o faptă destul de gravă. Dar el era ales și a fost numit în Comisia de control ceea ce mi se părea mie extrem de grav. Arăta superficialitatea cu care încredințezi cuiva date clasificate foarte sensibile neștiind dacă el e vinovat sau nu și dacă va fi deferit până la urmă justiției iar cealaltă persoană pe care o semnalam era un cetățean membru UDMR, cetățean român de naționalitate maghiară despre care nu există în România nicăieri în sursele publice nici o referință. Nu avea nici un CV cunoscut deși era la al doilea mandat. Postarea mea a avut aproape 60000 de accesări și foarte multe comentarii, nici un comentariu despre cetățeanul român, lumea a comentat despre cetățeanul de origine maghiară. Majoritatea a exprimat ideea care este cumva setată. Ca răspuns la aceeași postare am sesizat părerea că oricum serviciile i-au ales pentru că sunt potențial ușor de compromis. Iată cum prinde sau cum se naște o teorie a conspirației.

Postarea mea nu urmărea nici pe departe acest scop, în schimb a apărut această teorie pentru că există o înclinație în acest sens, o teorie a conspirației care este, în esență, presupunerea că un grup de persoane s-a asociat în secret pentru a promova un obiectiv în interes propriu.

Prin DEZINFORMARE vorbim despre o acțiune care vizează compromiterea percepției în legătură cu un aspect foarte important. Se încearcă să se modifice modul în care înțelegi și percepi lucrurile. TEORIA CONSPIRAȚIEI lucrează la un nivel mult mai profund și, practic, se poate spune că urmărește chiar subminarea a societăților democratice. Dacă privim dezinformarea din punctul de vedere al emitentului dezinformării putem spune că ceea ce îl caracterizează este lipsa de interes pentru adevăr. Pe de altă parte dezinformarea nu înseamnă că este o minciună integrală și totul arată că dezinformarea are un obiectiv și dacă are nevoie să mintă complet, minte complet, în caz contrar, minciuna poate fi parțială.

În literatura de specialitate se vorbește despre DISINFORMATION și MISINFORMATION. Misinformation este informarea eronată, poate fi o neînțelegere în comunicare.

MISINFORMATION reprezintă oferirea de informații eronate dar lipsește intenția, cel acuzat de MISINFORMATION putând fi dojenit, dar el are șanse să rămână o persoană de încredere, cu anumite corecții. Un exemplu de informare eronată: reputații jurnaliștii de la Antena 3 au comentat în joc video având convingerea că sunt imagini din războiul din Ucraina, dar nu au făcut-o premeditat, a fost o informare fără intenție, iar, ulterior și-au cerut scuze.

DISINFORMATION este informarea eronată atunci când știi exact ce faci și îți propui a induce în eroare. Mai există o formă de dezinformare cunoscută sub termenul de MALINFORMATION adică informare cu intenție, atunci când ceea ce transmiți este real dar nu are nici o legătură cu momentul despre care transmiți sau cu persoana respectivă și se face această informare numai ca să fie compromisă persoana respectivă. Iată un exemplu: în urmă cu câteva zile a apărut un titlu mare presă „India întoarce spatele Rusiei pe subiectul Ucraina”. În articol se spunea așa: „Rusia a cerut o anchetă independentă în problema masacrelor de la Bucea, India cere o anchetă independentă la rândul ei. Nimic altceva.” De multe ori cititorul doar răsfoiește titlurile, putând fi, astfel, indus în eroare. O altă formă de manifestare a dezinformării o reprezintă conținutul înșelător, adică preluarea unor informații corecte în formulări parțiale.
Pot fi fotografii, date statistice care sunt corecte, dar care sunt prezentate în mod eronat: o fotografie din 1992 care a șocat lumea în timpul conflictului din fosta Iugoslavie, o persoană scheletică agățată de un gard și dedesubt scria Bergen Belsen. Se lăsa să se creadă că e vorba de musulmani legați și închiși într-un lagăr, iar acea fotografie a avut un impact devastator în lume: după 10 ani, un jurnalist german a lămurit faptul că persoana nu era musulman bosniac, ci era sârb.

O altă formă de dezinformare o reprezintă CONTEXTUL FALSIFICAT constând din scoaterea din context a unei informații, introducând-o într-un cu totul alt context. Iată o imagine din Beirut preluată pe Tiktok și prezentată ca fiind din Ucraina.

Procesul de informare corectă a decidenților este îngreunat de faptul că despre același lucru se poate scrie diferit și pot apărea materiale contradictorii.

Oamenii care cred în teoria conspirației au ceea ce se numește o predispoziție conspirativă. Ca și în cazul știrilor false, există percepția că, în general, persoanele din păturile inferioare, persoanele mai puțin informate sunt mai vulnerabile în fața informațiilor false și a teoriilor conspirației.

Credința în teoria conspirației este mult mai frecventă în rândul celor care sunt tentați să creadă în fenomene paranormale și supranaturale. Cum validăm informația? Abordând o gândire critică, comparând premizele cu concluziile, încercând să ne documentăm în privința sursei, modului și locului în care a apărut și așa mai departe, să nu avem idei preconcepute, să nu lucrăm cu etichete, să nu respingem din start mai multe posibilități, sunt foarte multe teorii ale conspirației promovate cu rea intenție, dar nu poți ști acest lucru decât atunci când le analizezi…

În 2018 a avut loc o dezbatere în Parlamentul european dedicată acestui subiect: dezinformarea online, teoriile conspirației și așa mai departe. Concluzia lucrărilor a fost: având în vedere acest pericol real la adresa cetățenilor europeni reprezentat de numărul mare al teoriilor conspirației, manipulării și dezinformării, s-ar putea ca, în interesul nostru comun, să procedăm la reducerea sensibilă a libertății de exprimare. Deci se vorbea despre o formă de cenzură în Parlamentul european. Ne aducem aminte că acesta era unul dintre principalele reproșuri către regimurile comuniste, reproșul că limitează libertatea de exprimare.”

(A consemnat Irina Airinei)

1 comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.