(Dr. Irina Airinei, dr. Mihai Nicolae și publicistul Marin Jenel la lansarea CĂLĂTORIILOR IDENTITARE, vol. I, la Bookfest 2022)
Editura UNIVERSUL ACADEMIC împreună cu Editura EUROCARPATICA au înțeles să aducă, prin lucrarea lor publicistică, mărturie că românii din jurul României sunt parte din noi. Și asta prin cărțile și evenimentele pe care ni le dăruiesc.
(Mihai Nicolae și Marian Bârgău, directorul Editurii Universul Academic)
Este, mai întâi, volumul CĂLĂTORII IDENTITARE. ROMÂNII MEGIEȘI al dr. MIHAI NICOLAE în paginile căruia sunt evocate întâlniri cu românii din Bulgaria, din Transnistria, de dincolo de Bug, din sudul Basarabiei, din Ținutul Herța și din Voievodina.
Avem promisiunea că aceste relatări din casele românilor uitați, vase comunicante ale românității, vor continua în toate zonele înconjurătoare locuite de români pentru a ne oferi o geografie a unității de neam. Căci „pentru a indica originea de familie sau de neam, limba română trimite la generațiile anterioare. Spunem fie moș (ascendent îndepărtat) sau strămoș (bătrânul din care descind membrii aceleiași familii), fie străbun (bunelul de demult) sau străbunic (același sens).”
Iată de ce, și CARTEA VIEȚII celui care a fost OSTATIC ÎN ȚARA SA, ION IOVCEV, director al Liceului LUCIAN BLAGA din Tiraspol și vârf de lance al rezistenței limbii noastre neolatine în cele 8 școli din Transnistria, este o lucrare pentru neuitare. O datorie față de noi înșine, împlinită prin intermediul editurilor UNIVERSUL ACADEMIC și EUROCARPATICA, o mărturie despre Liceul neînvins, rămas vertical ca floarea soarelui printre roțile uriașe ale tăvălugului imperial.
„Printr-o stranie coincidență s-a auzit un tunet care m-a răscolit…Eram înlăturat, printr-un mesaj sec, de regimul Dodon, după o viață întreagă în care am ars ca o lumânare pentru acești copii cărora li se smulgea dreptul la educația în limba maternă. Atât de brutal m-a scos din activitate un președinte care depunea flori la monumentele cazacilor asasini de români.”
Nici cele două grave atentate la viața sa, nici permanentele șicane, arestări, confiscări, vandalizări ale acestor școli, nici demiterea lui brutală nu l-au biruit. A rămas mereu cu copilul în suflet, iar sufletul copilului și limba mamei oglindite în vechea icoană, l-au animat mereu.
Grigore Vieru spunea că „Nu va învinge țara cu cele mai multe tancuri, ci țara cu cel mai mult Dumnezeu în ea.”
Literele alfabetului latin, împușcate în fața copiilor de un cazac, sângerau. Cărțile de literatură, manualele, portretele marilor scriitori români, băncile, cataloagele arse, devastate, la fel. Căci școala nu înseamnă numai ziduri și obiecte ci este parte din viața copiilor, părinților și profesorilor, înălțată ca firul de floarea soarelui în mijlocul drumului…
Mai este, pe raftul editurii și o apariție de anul trecut, un florilegiu poetic al basarabencei cu nume sfânt, Maria. LAS INIMA SĂ SPUNĂ, mărturisește MARIA GĂITAN MOZES într-o necurmată evocare lirică a dorului de casă. CASA MARE, acea cochilie a inimii acolo de unde răzbat tânguirile versului sub tâmpla cerului.
„Nu în bani / şi nici în hăineturi /ori bunătăţi / cu gustul ales. / Mama / şi-ar fi umplut / cămările inimii / dacă aş fi venit pe acasă / mai des. / Revederile noastre puţine, / fugare, / n-au fost niciodată / cu saţ. / Un pod de gânduri / unea depărtările / şi fiecare / ne zbăteam / în propriul laţ. / La sărbători / doar scaune goale. / Paharul – fără oaspeţii dragi / nebăut. / Mâncarea mucegăia / păstrată prin oale / şi drumul spre poartă / de priviri şi de lacrimi bătut.” (REGRETE)
Calde mulțumiri sufletiștilor editori Ștefania Mărgineanu și Ionela Badea precum și prof.dr. Ioan Lăcătușu și doamnei Maria Dohotaru.
Dr. Irina Airinei, coordonatoarea celor 3 volume, alături de Ionela Badea, editor
Adaugă un comentariu