În prefața volumului lansat marți, 21 iunie, 2022, la Fundația Europeană Titulescu, autorul, profesorul George G. Potra nota:
„Atâția ani distanță de la înlăturarea din viața politică a României, la 29 august 1936, ca urmare a presiunilor externe și a intrigilor interne și de la dispariția sa fizică la 17 martie 1941, la Cannes, în plin al Doilea Război Mondial, întrebarea „A fost asasinat Titulescu?” își păstrează actualitatea.
Deschiderea pentru cercetare a noi și noi fonduri documentare, publicarea unor memorii și însemnări, intrarea în perimetrul cercetării istorice a noi și noi fapte și evenimente, în fine, coroborarea practică a tuturor elementelor informaționale disponibile până acum, ne permit să abordăm această întrebare cu mai multă temeinicie și să formulăm un număr de răspunsuri și supoziții clare care, dacă nu închid definitiv un dosar, dau întregul temei însăși ideii de a constitui un dosar și de a continua cercetările întru elucidarea unui aspect care nu este doar o fațetă a biografiei unui strălucit om politic și diplomat român ci reprezintă un capitol de istorie contemporană cu reale și profunde semnificații.
Cât priveşte materialul documentar care stă la baza acestei abordări, trebuie spus că numeroase documente s-au pierdut, că numeroase documente, româneşti sau străine, nu sunt încă editate sau parţial nu sunt libere pentru cercetare. Pentru foarte numeroase situații — dat fiind caracterul subteran al întregii acţiuni — nu au fost, de la bun început, niciun fel de documente. În această situaţie, nu s-a făcut uz şi, cu atât mai puţin, abuz de hârtie. Am crezut, de aceea, util ca un asemenea „dosar”, în cea mai bună accepțiune a cuvântului, să fructifice şi să utilizeze toate probele ce ne-au fost cunoscute, lăsând deschise coperţile sale.
Analiza noastră a fost găzduită parțial de revista Luceafărul, cercetările ulterioare au adăugat numeroase pagini interesante fără a contrazice însă, în fond, concluziile acestui dosar puse la îndemâna marelui public, în urmă cu peste un sfert de secol, într-o formă foarte apropiată de cea de astăzi.”
Iată spicuiri din prezentările făcute pe marginea acestui incitant volum:
Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE: „Cartea se preocupă de perioada ultimilor cinci ani din viața lui Titulescu pornind de la o situație cu multe semne de întrebare, starea sa de sănătate în 1936 fiind determinată de ceea ce mulți au considerat a fi fost o otrăvire de un fel sau altul într-o perioadă în care ideea asasinatelor politice circula destul de mult pe axa Berlin – Roma, ținând cont și de mărturia lui Geneviève Tabouis (…)”.
Ambasador Dumitru PREDA, directorul științific al FET, a citit mesajul doamnei Ana Potra adresat cu ocazia lansării volumului de față, scrisoare din care cităm: „Vă mulțumesc tuturor pentru această nouă întâlnire cu o personalitate de talia patronului acestei Fundații și cu o nouă contribuție privind viața și opera sa în serviciul României, realizată de Geo, prin trudnica sa aplecare asupra datelor și atâtor izvoare, cu tot efortul menit a ne apropia mai mult și cu o mai profundă înțelegere asupra destinului românului și europeanului care a fost și va rămâne Nicolae Titulescu.”
Amb.Vasile BUGA: „Dedicat în întregime cercetării operei și activității lui Nicolae Titulescu, cred că (George Potra n.n.) și-a făcut un scop în viață din răspândirea operei sale.”
Dr. Constantin Corneanu: „O carte care invită la reflecție, invită la meditație… Rămâne în discuție dacă a avut dreptate Gh. Brătianu, Gafencu sau Nicolae Titulescu sau, practic, ideea securității colective este generoasă dar, din păcate, având în vedere agenda ascunsă a marilor puteri învingătoare și învinse în Primul Război Mondial, ea pare să fie sortită eșecului.”
Jurnalistul Șerban Cionoff: „Putem vorbi de o intoxicare a mediului public tocmai pentru a-l compromite, pentru a-l discredita pe Titulescu.”
(A consemnat dr. Irina Airinei)
Adaugă un comentariu