DR. RÁDULY ISTVÁN, PREFECTUL JUDEȚULUI COVASNA: UN OM PENTRU OAMENI

„ÎN VIAȚĂ TREBUIE SĂ FII OGLINDA CELUILALT: DACĂ EL TE RESPECTĂ ȘI TU SĂ ÎL RESPECȚI, DACĂ EL ÎȚI ZÂMBEȘTE ȘI TU SĂ ÎI ZÂMBEȘTI.” (DR. RÁDULY ISTVÁN)

Un interviu realizat de dr. Irina Airinei

Covasna, superbă poartă a Transilvaniei ne așteaptă cu zâmbetul pe buze… Un Om pentru oameni: prefectul județului, prof. univ. dr. Ráduly István, care ne invită, În mijlocul lunii lui Cuptor, să vizităm frumusețile pline de prospețime ale zonei. Jurist, doctor în dezvoltare rurală și turism, profesor universitar, în urmă cu mai bine de zece ani a devenit înalt funcționar public, iar în 2004 a fost ales, pentru prima dată, primar al localității Ozun din județul Covasna unde a obținut nu mai puțin de 5 mandate. Prin proiectele de dezvoltare locală inițate împreună cu o echipă extraordinară, comuna s-a modernizat considerabil. Ceea ce face în administrație, face pentru toți locuitorii din județul Covasna, indiferent de naționalitate. Scopul său este să creeze un mediu armonios, asigurând dezvoltarea durabilă a zonei.

Cum ați început munca în administrație, domnule profesor?

În 2004, în iunie am intrat în Administrația publică locală ca primar al comunei Ozun care este cea mai mare comună din județul Covasna: are șapte localități și, la puțin timp după câștigarea celui de-al cincilea mandat, după un an de zile a venit această solicitare să accept numirea în funcția de prefect. Și, iată-mă, de la 1 aprilie 2020, împreună cu colegii mei, ducând la îndeplinire atribuțiile pe care le avem. Avem oameni buni aici, la prefectură. Iar domnul Erdèly Andraś care v-a primit, este directorul meu de comunicare, cu foarte multă experiență în mass media.

Cine continuă astăzi munca la Ozun?

La Ozun am câștigat peste 30 de proiecte în valoare de 27 de milioane de euro și pentru asta am primit și o diplomă de excelență, multe dintre proiecte fiind în derulare. Dar înțelepciunea alegătorilor a făcut ca doamna contabilă cu care am lucrat 13-14 ani, să devină primar și este singura primărie din toată România unde activează numai doamne și fac treabă bună, fac treabă de bărbați. Ozun, o așezare întemeiată pe străvechi urme dacice, te invită să îi vizitezi comorile de patrimoniu: Biserica reformată, Castelul Beldy-Mikes, Conacul Pünkösti , Conacul Temesvári , Conacul Ujvarosy – Agoston, Biserica romano-catolică din Sântionlunca, bisericile reformate din Lisnău, Măgheruș, Bicfalău, biserica ortodoxă din Sântionlunca, cetățile Barabás și Törökvár din Lisnău-Vale și multe alte monumente de arhitectură tradițională care, împreună cu gastronomia, obiceiurile și izvoarele miraculoase ale zonei, își așteaptă oaspeții din toată lumea.

Ce șanse au tinerii de a se angaja în plan local? Care sunt necesitățile de investiții în județ? Ce ar fi necesar de făcut în acest sens?

Știți foarte bine că după revoluție și eu am părăsit țara am fost întors de la granița cu Iugoslavia pentru că atunci începuseră conflictele acolo și nu puteam să merg decât în Ungaria unde am muncit, am strâns bani pe care i-am fructificat acasă însă acum posibilitățile sunt mai mari: occidentul vânează resursele umane și știm că toate țările estice la aderare au acceptat libera circulație a resurselor umane. Într-adevăr, în străinătate, se câștigă mai bine dar, iată, pleacă doctori deși aici câștigă foarte mult, e drept că e vorba de altă mentalitate, tinerețea vrea să vadă lumea…Posibilități avem pentru că Brașovul e la 30 de km și absoarbe forță de muncă, iar mulți tineri din județul Covasna se îndreaptă spre Brașov. În viitor cred că va fi o zonă metropolitană formată din Brașov plus încă 30 – 40 de localități în jur și cred că Sfântu Gheorghe va fi o suburbie a Brașovului.

Ce se întâmplă cu tinerii care termină școlile în regiune și nu știu românește?

Eu dacă aș fi ministrul educației aș rezolva problema pornind de la ideea că toți cei care trăiesc în România trebuie să vorbească limba statului pentru că altfel nu se descurcă. Dacă ajungi la spital la Sfântu Gheorghe poți să spui în maghiară ce te doare dar dacă ești în excursie și ai ajuns la Galați în spital ori la Craiova trebuie să spui care este problema dar asta nu înseamnă că cei care sunt aici și cei care sunt de etnie maghiară trebuie să învețe limba și literatura română exact cum învață cei care sunt de etnie română. De ce? Pentru că pentru acești tineri română este o limbă străină și pentru că în familie vorbesc numai limba maghiară și atunci spune eu , dacă aș fi ministru al învățământului, maghiarii da, să învețe limba română dar să facă asta treptat, adaptat lor și în 12 ani de zile până la bacalaureat eu vă garantez că ar învăța mai mult o materie adaptată lor.

Ați lucrat în folosul oamenilor, indiferent de etnia lor. Ce vă călăuzește în viață?

Părerea mea este aceasta: în viață trebuie să fii oglinda celuilalt, dacă el te respectă și tu îl respecți, dacă el îți zâmbește și tu îi zâmbești. Cei care vin în Europa să ne respecte tradițiile, religia, tot așa cum noi le respectăm pe ale lor. Am fost primar, aveam șapte localități cu douăsprezece biserici: romano- catolice,reformate, unitariene și ortodoxe, iar eu mergeam la fiecare biserică când eram invitat la câte un eveniment, mergeam la toate pentru că nu intram numai la biserica ortodoxă sau reformată ci intram în CASA LUI DUMNEZEU. Dacă ai credință în Dumnezeu și nu o faci de fațadă, atuncea simți și căldura Lui. Așa am fost educat de părinții mei. Eu nu sunt ortodox, dar această cruce ortodoxă a fost acolo sus când am intrat eu în birou și tot acolo este. Cu Înalt Preasfințitul Ioan am avut o relație foarte bună, fiind invitat la multe evenimente ale bisericii ortodoxe la care dânsul a participat și după fiecare eveniment religios am fost invitat la o masă. Tot timpul mă lua lângă el și lângă o mulțime de preoți și tot timpul îmi dădea cuvântul după slujbă, acolo, în biserică, am avut o relație foarte bună, am împărtășit aceleași valori morale, am apreciat adânca dumnealui omenie. Eu nu sunt ortodox, dar crucea ortodoxă a fost aici când am intrat eu în acest birou și tot aici a rămas.

Ce v-ați propus ca prefect?

Am amenajat și modernizat Prefectura, vom reface și fațada. Cât sunt eu aici vreau să construiesc și să las ceva după mine. Am colegi foarte buni aici. Sfântu Gheorghe se dezvoltă foarte bine, este un primar foarte activ care a accesat foarte multe fonduri și vrea să salveze acele clădiri de patrimoniu pe care statul român le-a pierdut după revoluție, fabricile construite la sfârșitul secolului al XIX-lea cum e fabrica de țigarete, fabrica de textile și așa mai departe. Primăria le-a cumpărat, a obținut bani prin proiecte guvernamentale și se va face și un muzeu al comunismului. Pe etaje vor fi prezentate diferite perioade ale comunismului. Poți să te și cazezi acolo cu televizor alb negru la care se văd emisiunile de pe vremuri în intervalul acela de la de două-trei ore zilnic. Vor fi telefoane cu centrală, ca pe vremuri, va fi un muzeu interactiv.

Sfântu-Gheorghe e un oraș curat, cu multe flori, un oraș mititel, iar oamenii sunt cumsecade, foarte gospodari, cu bune intenții, foarte primitori, aspectul orașului este foarte bun.

Vrem să sprijinim și să punem și mai bine în valoare bazele noastre de tratament din Covasna, Șugaș, apele minerale de la Biborțeni, Malnaș, Vâlcele, rezervația naturală Mestecănișul de la Reci, Cheile Vârghișului, peștera Gaura Tătarilor Vârghiș, peștera Puturosul de la Balvanyos, lacul Moacșa, Planul Înclinat de la Comandău, Balta dracului din stațiunea Covasna, Pasul Vadaș din Munții Baraolt, Aita Mare, biserica fortificată din Zăbala, biserica reformată de la Araci, biserica reformată de la Biborțeni, mănăstirea Mărcuș, mănăstirea Schimbarea la Față de la Sita Buzăului, Cetatea Păgânilor, Balvanyos, cetatea țărănească de la Cernat, Cetatea țărănească de la Ilieni, Cetatea țărănească de la Aita Mare, Cetatea Zânelor,

toate acestea își așteaptă vizitatorii. Vă invităm în Covasna cea cu oameni primitori și cu un ambient de vis!

2 comentarii

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.