BĂTANIA: GÂNDURILE ABSOLVENȚILOR DE ȘCOALĂ GENERALĂ


CINE M-A FĂCUT OM MARE?
Cine? Școala Română din Bătania „Lucian Magdu”. În ultimele zile de şcoală, am primit sarcina de la doamna dirigintă să scriu discursul de sfârşit de an şcolar. Zic, sarcină uşoară, termin repede și mă joc în continuare pe laptop. Mă aşez în faţa laptopului şi… şi nici nu ştiu cu ce să încep. Gândurile de-a valma prin capul meu. Amintiri, persoane, mirosuri,zgomote,toate sunt acolo şi parcă toate vor deodată să fie aşternute pe hârtie. Este foarte greu să mă exprim, să îmi pun în ordine gândurile. În şcoala aceasta mi-am făcut prieteni, amintiri, care vor rămâne cu mine toată viaţa. În clădirea şcolii am învăţat să scriu, să citesc, să socotesc, aici am învăţat,în această comunitate, că toate problemele pot fi depăşite. Profesorii m-au ajutat să trec peste greutăţi, m-au susţinut chiar dacă uneori i-am exasperat din cauza aiurelii mele. Încă de la primul meu pas pe poarta acestei şcoli, nu am simţit teamă, deoarece am ştiut că aici sunt în siguranţă. Îmi amintesc de doamna învăţătoare cu mare drag, cum mi-a îndrumat mâna să scriu, m-a învăţat cu multă dragoste să citesc, să cânt, să spun poveşti. Tot cu ea am fost ani de-a rândul la colindat, un obicei frumos şi special pentru români. Cred că cel mai important lucru pe care ea ne-a în-văţat este acela să ne rugăm, ceea ce am făcut în fiecare zi alături de dânsa, iar mai apoi în clasele mari alături de doamna dirigintă.
La şcoală a început cu o mică teamă, cerinţe noi, mai mari, profesori mai mulţi. Știam că notele de acum din cea de-a doua etapă a vieţii mele vor conta pentru viitorul meu. Am constatat cu stupoare că profesorii sunt simpatici, prietenoşi, materiile sunt interesante, atractive. Profesorii tot profesori, elevii tot elevi, ei încercau să mă înveţe, iar eu rămâneam fidel obiceiului meu de a vorbi mult şi câteodată fără legătură cu subiectul orei. Cred că ei au învins,deoarece am acumulat multe cunoştinţe, am învăţat ce înseamnă răbdarea şi toleranţa, motiv pentru care le mulţumesc. Excursiile? Taberele? Vai, aşa de frumoase şi interesante, aşa de multe şi dese. Aici am cunoscut o altă latură a personalităţii profesorilor. Niciodată nu ne-am plictisit, în schimb ne-am amuzat, ne-am jucat, am învăţat, am experimentat şi, nu în ultimul rând, am creat prietenii, care sper să ţină o viaţă. În sufletul meu se amestecă un sentiment de tristeţe cu bucurie, cu durere, cu speranţă. Tristeţe, pentru că mă despart de o comunitate care a fost, practic, o a doua familie pentru mine; bucurie, pentru că, de fapt, plec cu o sumedenie de amintiri plăcute; durere, pentru că se încheie o etapă frumoasă din viaţa mea şi speranţă pentru un vis frumos, care se cheamă: LICEU. S-a făcut târziu şi pe laptopul meu scrie doar titlul „Cine m-a făcut om mare?” Am un singur răspuns: Școala Română „Lucian Magdu” din Bătania.
OLIVER MARK LENARDT, absolvent al Şcolii Generale Bilingve din Bătania

GÂNDURI ŞI DORINȚE ÎNTRE ANII DE ŞCOALĂ DE LA MICHERECHI ŞI CEI DE LA JULA
În 2014 am păşit In curtea şcolii generale pentru prima dată şi ţin minte că eram foarte entuziasmată. Datorită doamnei profesoare Eva Petrujan, m-am acomodat foarte repede. Pe majoritatea colegilor din clasa mea îi cunoşteam fiindcă eram împreună şi la grădiniţă. Ştiam că mă va aştepta multă aventură, dar m-am apropiat de ea cu curaj. Primii patru ani au trecut fără griji şi foarte repede. Îi datorez foarte mult profesoarei mele din clasele primare pentru că m-a învăţat să citesc, să scriu şi să număr. În 2018,am devenit elevă In clasele gimnaziale, unde m-am confruntat cu multe provocări din cauza noilor materii. Noua noastră profesoară de clasă a devenit doamna Viorica Oros Petruşan, care ne-a predat engleză şi istorie. De asemenea, ea ne-a pregătit pentru viaţă în timpul orelor de dirigenţie. Din păcate, din cauza pandemiei, am învăţat online un an şi jumătate, iar profesoara noastră s-a ocupat cu sârguinţă în fiecare zi de noi, pentru care îi mulţumim. Slavă Domnului că am putut să petrecem ultimul an împreună, un an plin de evenimente de neuitat. Am participat la multe concursuri de povestiri. Diriginta noastră ne-a dus în locuri speciale, în excursii, unde ne-am apropiat mult mai mult cu colegii. Relaţia mea cu cei mai mulţi dintre colegi nu va fi întreruptă, deoarece majoritatea îşi vor continua studiile la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Jula. M-am îmbogăţit cu multe experienţe în aceşti opt ani de şcoală şi abia aştept să încep viaţa de liceu.
VIVIEN ROCSIN, absolventă a Şcolii Generale Bilingve din Micherechi

EDUCAȚIA ŞI SPORTUL AU PUS ACCENT PE EDUCAȚIA PE CARE O AM ASTĂZI
Mă numesc Simeon Vlad Bodnar,am 14 ani şi am absolvit şcoala generală din Micherechi în ziua de 17 iunie. Sunt foarte fericit pentru că am terminat primele clase aici în satul meu natal şi pentru că aici am putut de mic să fac tot ce îmi place. Îmi place să joc fotbal, iar profesorul de sport, domnul Dumitru Boca, a avut grijă să nu îmi dispară această pasiune. El m-a dus la campionatele Bozsik, unde am avut rezultate mai avantajoase faţă de celelalte echipe. Aproape în fiecare an am luat parte la „Cupa Prietenie” din Leucuşhaz. Pe Iângă activităţile sportive de la şcoală, am făcut antrenamente la echipa de fotbal din Jula, obţinând multe titluri de succes şi multe medalii. Nu numai sportul a pus accent în formarea mea, ci şi educaţia pe care am primit-o de la Şcoala Generală din Micherechi, dar mai ales concursurile de limba română la care am participat. La Concursurile de povestire „VasileGurzău”din 2015, am obţinut locul al 3-lea, mergând mai departe în etapa de la Bichişciaba. În 2020 am participat la Ziua Culturii Naţionale „Mihai Eminescu”, la locul memorial de la noi din sat, unde ne-am adus aminte de renumitul poet, de operele sale şi de activitatea lui în literatura română. În clasele 7 şi 8 am fost la concursul pe ţară OATV, câştigând experienţă. Pe această cale, vreau să le mulţumesc profesorilor care m-au susţinut şi m-au ajutat în pregătirile pentru aceste evaluări de cunoştinţe. Din toamnă îmi voi continua studiile la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula, iar după ce voi absolvi liceul îmi doresc să studiez în România.
SIMEON VLAD BODNAR, absolvent al Şcolii Generale Bilingve din Micherechi

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.