Festivalul „Mozartissimo” la „Casa Artelor Dinu Lipatti”, ziua întâi: pe aripile operei

În prima zi a Festivalului „Mozartissimo” cu expozițiile în aer liber „Viața și creația lui Wolfgang Amadeus Mozart”, „Viața și creația lui Dinu Lipatti” și Expoziția permanentă indoor „Dinu Lipatti, familia și prietenii” au avut loc audiții cu înregistrări celebre din creația lui W.A. Mozart, în interpretarea marilor pianiști Dinu Lipatti și Clara Haskil iar Librăria Casei Lipatti a fost deschisă pe toată durata evenimentului.

Un amplu eveniment datorat muncii susținute a minunatei Alice Barb, Directorul Festivalului MOZARTISSIMO precum și entuziastei echipe a Casei Artelor Dinu Lipatti.

Vineri, 22 iulie 2022, a avut loc recitalul extraordinar de arii, duete și terțete din opere celebre de Mozart, susținut de artiștii lirici ai Teatrului Muzical Ambasadorii, condus de managerul Ciprian Rogojan, director artistic Daniela Nane – soprana Andreea Bucur, mezzosoprana Camelia Cuzub, baritonul Silviu Mihăilă, bas-baritonul Sergiu Neamțu, tenorul Octavian Ene, acompaniați de pianistul Andrei Racu. În program au fost incluse fragmente celebre din Operele lui Mozart: „Don Giovanni”, „Nunta lui Figaro”, „Cosi fan Tutte”, „Răpirea din Serai” și „La Clemenza di Tito”. Începând cu orele 20:30, în Salonul de muzică al Casei Lipatti a fost proiectată prima parte a filmului documentar „Geniul lui Mozart”, o producție BBC realizată de dirijorul și profesorul Charles Hazelwood în anul 2004, care prezintă într-un mod inedit viața și opera compozitorului de la Salzburg.

Andreea Bucur – soprană Soprana Andreea Bucur este licențiată a Universității Naționale de Muzică din București, secția Canto clasic. În anul 2018 a obținut diploma de master în cadrul aceleiași Universități și și-a continuat studiile la Academia Operei de Stat din Viena. S-a perfecționat la cursuri de măiestrie susținute de artiști precum sopranele Mariana Nicolesco, Leontina Văduva, Eleonora Enăchescu, Marina Krilovici, mezzosopranele Bruna Baglioni, Aura Twarowska, tenorii Teodor Ilincăi,Vasile Moldoveanu. În calitate de artist TMA, a strălucit în roluri precum Rosina din „Figaro Style”, Împărăteasa Albă din musicalul „Înșir’te Mărgărite”, Florăreasa din baletul „La Piață”, adaptare după Mihail Jora.

Camelia Cuzub – mezzosoprană Mezzosoprana Camelia Cuzub a urmat studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, având-o ca mentor pe Lect. Univ. Dr. Heliana Drăgușin, s-a perfecționat urmând cursuri de măiestrie vocală susținute de soprana Leontina Văduva, mezzosoprana Viorica Cortez, Canto Vocal Program București, Canto Vocal Program Zagreb, soprana Nelly Miricioiu și a fost selectată pentru a reprezenta Universitatea Națională deMuzică în cadrul programului „Erasmus+” la Royal Academy of Art Haga și la Conservatorio di Musica „Arrigo Pedrollo”, Vicenza. Camelia este deținătoarea a numeroase premii obținute la competiții importante. Pe scena TMA, a interpretat rolurile Bertei din spectacolul „Figaro Style”, al Fiicei Mijlocii a Împăratului și al Mamei Zmeului din musicalul „Înșir’te Mărgărite”, Ghicitoarea din baletul „La Piață”, și Soția Sultanului din musicalul „Păcală și Tândală”.

Octavian Ene – tenor Tenorul Octavian Ene este, în prezent, masterand al Universității Naționale de Muzică din București, având ca mentor pe tenorul Alexandru Badea. De asemenea, a beneficiat de îndrumările sopranelor Liliana Dumitrache și Madelyn Renee și ale tenorului Ionel Voineag. Două roluri sunt reprezentative pentru istoricul său scenic: Tybalt din musicalul „Romeo și Julietta” de Gerard Presgurvic și Tândală din musicalul „Păcală și Tândală” de Roman Vlad, pe cel din urmă interpretându-l pe scena Teatrului Muzical Ambasadorii. Dintre distincțiile cu care a fost răsplătit în calitate de artist TMA, menționăm: Premiul „Symbol, Tradition and Inspiration” obținut în urma participării la XVIth Ryan International Children’s Festival – New Delhi, India, precum și Premii Speciale la XV Sommerfest Festival Nurnberg, Germania ori World Cup Of Folklore 2019 – Veliko Tarnovo, Bulgaria.

Silviu Mihăilă – bariton După absolvirea Colegiului Național de Muzică „George Enescu”, baritonul Silviu Mihăilă a obținut o bursă de merit pentru a-și efectua Studiile de Licență la prestigioasa instituție Royal Northern College of Music din Marea Britanie, studii finalizate cu distincția „Bachelor of Music, with HONOURS”. Ulterior, a absolvit Studiile de Masterat la Universitatea Națională de Muzică din București, cu distincția „Summa cum laude”. A studiat cu mari personalități precum baritonul JeanPhilippe Lafont, sopranele Mariana Nicolesco, LeontinaVăduva, Bianca Luigia Manoleanu, Liliana Dumitrache tenorul Ionel Voineag, basul Sir John Tomlinson, baritonul Mark Oswald, regizorul artistic Anda Tabacaru și pianiștii Alexandru Petrovici, Julius Drake și Alina Pavalache. I-au fost oferite numeroase distincții, la concursuri naționale și internaționale de canto. La TMA s-a remarcat în spectacolele „Figaro Style”, „Păcală și Tândală”, „Înșir’te Mărgărite”.

Sergiu Neamțu – bas-bariton. Bas-baritonul Sergiu Neamțu este absolvent al Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, ca elev al tenorului Daniel Zah. În această perioadă, se remarcă pe scena „Capitol”, în calitate de solist vocal, alături de orchestra Filarmonicii „Banatul”, sub bagheta lui Radu Popa. Artistul liric a colaborat, ca solist vocal, cu Opera Comică pentru Copii în operetele „O noapte la Veneția” de Johann Strauss (fiul) și „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu. Nu în ultimul rând, Sergiu Neamțu debutează pe scena Ateneului din Iași în rolul lui Leoporello din faimoasa operă mozartiana „Don Giovanni”, acompaniat de pianistul Alexandru Petrovici, în regia Anda Tăbăcaru. Alături de Grupul vocal și Ansamblul de balet al TMA, Sergiu este câstigător a numeroase distincții precum Special Award, acordat de Euro-Folk Academy, coordonatorul festivalurilor internaționale organizate sub auspiciile European Association Of Folklore Festivals, partener UNESCO, Laureate I – Gold Diploma ori Premiul „Symbol, Tradition and Inspiration” la XVIth Ryan International Children’s Festival – New Delhi, India.

Andrei Racu – pianist Andrei Racu este licențiat al Universității Naționale de Muzică din București la Secția Dirijat Orchestră, sub îndrumarea Conf. Univ. Dr. Petru Andriesei și absolvent al Facultății de Interpretare Muzicală, Secția Pian, la clasa Prof. Univ. Dr. Dana Borșan. A finalizat, de asemenea, cursurile de Master la secția Stilistică Dirijorală – Dirijat Orchestră, la clasa Maestrului Horia Andreescu. În prezent este profesor la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București și solist instrumentist al Teatrului Muzical Ambasadorii. A colaborat cu muzicieni precum George Emil Crăsnaru, Cristina Anghelescu, Viniciu Moroianu, Marin Cazacu, Cătălin Oprițoiu, Ioan Ivan Roncea,Teodor Costin, Alexandru Iosub, Liviu Buiuc, Tiberiu Oprea, Alexandru Aurel Gheorghita, Nicolae Racu, Ioana Cristina Goicea. În calitate de solist instrumentist al TMA, Andrei asigură acompaniamentul muzical la pian în spectacolele „Figaro Style”, adaptare pentru copii după opera „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini, baletul „La Piață”, adaptare după Mihail Jora și „Povestea Florii-Soarelui”, spectacol bazat pe muzica folclorică românească autentică.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.