La 5 august anul curent, creația scriitorului Marin Preda este în centrul atenției. E ziua când Biblioteca Centrală a organizat o expoziție de carte. În anul 2022 s-a anunțat „Centenarul Marin Preda”. Un eveniment deosebit a avut loc azi la Galeriile Alfa, organizat de Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România. Invitat special a fost Victoria FONARI, conferențiar universitar, doctor, moderatoarea Cenaclului Literar „Magia cuvântului” în cadrul Bibliotecii Centrale.
Moderatorul evenimentului, conferențiarul universitar doctor Ioan Dănilă, a menționat imaginea scriitorului în revistele de specialitate din perioada vieții.
Criticul și istoricul literar Petre Isachi a specificat „Interogația lui Marin Preda”. A realizat o comparație cu J. P. Sartre, susținând ideea că Marin Preda este un promotor al existențialismului literar.
Scriitorul Grigore Codrescu a evocat că a fost coleg de cancelarie la Colegiul „Vasile Alecsandri” cu regretatul profesor Marin Preda / Marinică, care era nepot de frate al celebrului scriitor.
Pictorul Aurel Stanciu a amintit despre o vizită acasă la Alexandru/Saie/Preda, fratele prozatorului.
În acest context redactorul revistei „Ateneu” Ioan Dănilă a atras atenția asupra unui scaun pe care era scris despre prezența lui Marin Preda, un obiect pe care i l-a oferit fratele scriitorului.
Scriitoarea Cecilia Moldovan a analizat filmele montate după scrierile lui Marin Preda.
Carmen Voisei, directoarea Școlii Populare de Artă, a recitat emotiv poezia dedicată omagiatului scrisă de Anta Raluca Buzinschi.
Victoria Fonari a menționat despre destinul receptării cărților lui Marin Preda în Chișinău, fiind interzise în spațiul pruto-nistrean pana în anii 90. A susținut ideea ca întreaga creație a lui Marin Preda are capacitatea de a se plia pe cerințele actuale de interpretare, atât din optica psihocritică (fie după Freud, fie după Jung sau Lacan), din perspectiva transdisciplinară. Cititorii perioadei postsovietice au posibilitatea să empatizeze cu personajele care tind să păstreze libertatea, verticalitatea, conceptele de existență în detrimentul cerințelor dogmatice.
Președintele Filialei Bacău, Uniunea Scriitorilor din România, Dumitru Brăneanu a explicat cât de important este să fie cunoscută opera și a propus ca aceste discuții să continue pe paginile revistelor și la alte evenimente culturale.
Publicat pe 05/08/2022 de bibliotecacentrala
Felicitări!
Comemorarile literare sunt necesare și îndreptățite ca să nu ne uitam scriitorii, iar când sunt inițiativa și implementarea lor de către tineri, ca voi, mai e o speranța pt identitatea noastra culturala. M-a mirat prezenta și prestația dedicata lui M.Preda.
Excelentă datorita autorității și placutei prezențe a prof. Victoria Fonari. Cu drag! Cecilia Moldovan