Vineri seară a avut loc evenimentul „Omagiu lui George Enescu la 141 de ani de la naștere”. Recitalul de muzică enesciană a fost susținut de violoncelista Izabela Ghergu, bursieră a Fundației Regale Margareta a României, acompaniată la pian de Gabriel Gîțan.
Seara a continuat cu proiecția filmului documentar „George Enescu în Arhivele Diplomatice”, producție Trinitas TV, realizator Cristina Liberis.
Proiectul „Arhivelor Diplomatice” dedicat marilor personalități ale culturii române, aduce în prim plan cariera artistică și viața omului și muzicianului de excepție George Enescu. Filmul documentar se adresează nu doar specialiștilor, ci și publicului larg, iubitorilor de cultură de toate vârstele dornic de cunoașterea, recunoașterea și promovarea valorilor naționale. Acesta a fost realizat cu o deosebită dăruire și profesionalism de cunoscuta jurnalistă și producătoare TV Cristina Liberis.
Izabela Ghergu este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, la clasa prof.univ.dr. Marin Cazacu, iar în prezent este studentă la master. De-a lungul anilor, acesta participă la numeroase concursuri naționale si internaționale, cele mai importante premii obținute fiind: Marele Premiu la Concursul Național „Alexandru Moroșanu” (2014); Marele Premiu la Concursul Internațional al Tinerilor Interpreți „Eugen Coca” din Chișinău (2015); Marele Premiu la Concursul Național „Paul Constantinescu” (2016); Premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare instrumentală (2008-2016); Marele Premiu la Concursul Național de Interpretare „Eduard Caudella” (2020).
A concertat alături de Filarmonica din Râmnicu Vâlcea, Filarmonica din Brașov, Camerata Regală, Orchestra Fundației Regale Margareta a României, Orchestra KamerArt și Orchestra Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti“. Izabela Ghergu este membră a Orchestrei Române de Tineret, a ansamblului Violoncellissimo și bursieră a Fundației Regale Margareta a României.
Pianistul Gabriel Gîțan a urmat cursurile de licență și master ale Universității Naționale de Muzică din București. Pe parcursul anilor de studenție a participat și obținut premii la numeroase concursuri. A susținut recitaluri pe scene importante atât în calitate solistică, dar și alături de parteneri de muzică de cameră. Printre cele mai importante realizări ale sale sunt Concertele camerale de la Ateneul Român și Sala Radio (2016-2022), Recitalurile de pian susținute la ICR Londra și Paris (2017-2019), și faptul că este pianist acompaniator oficial al Concursului Enescu și a participat, în aceeași calitate, la Festivalul Enescu 2021.
Adaugă un comentariu