INTERVIU REALIZAT DE IRINA AIRINEI ŞI DORIN SUCIU (partea I)
Scurtă prezentare:
Născut la 1 februarie 1949 în comuna Crăieşti, judeţul Mureş, este absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş (1967-1973) .
Din 1999 este Profesor de Radiologie-Imagistica Medicală la UMF Tîrgu Mures, având ca arie de activitate Neuroradiologia, Radiologia Intervențională, Neuroradiologia Intervențională la Clinica Radiologică din Târgu Mureş. Domeniile principale de cercetare cărora li s-a dedicat sunt bolile cerebrovasculare, diagnosticul imagistic al tumorilor cerebrale, stocarea, prelucrarea şi transmiterea la distanţă a imaginilor utilizând Internet-ul, inteligența artificială, stabilirea diagnosticului pozitiv şi diferenţial prin metode imagistice la politraumatizaţi, diagnosticul pozitiv şi diferenţial în scleroza multiplă prin mijloace imagistice, reconstrucţia tridimensională şi realitatea virtuală în imagistică etc.
Este autor și coautor a 24 lucrări ştiinţifice cotate ISI, a 68 de lucrări ştiinţifice de specialitate publicate în extenso în ţară și a altor sute de lucrări în volume colective publicate în ţară şi în străinătate. Amintim aici doar două monografii de specialitate şi Tratatul de Tomografie Computerizată.
Este preşedinte şi organizator al Congresului Naţional de Radiologie-Imagistică Medicală, ediţia 15, Tg.-Mureş şi, din 2004, vicepreşedinte al Societăţii Române de Radiologie şi Imagistică Medicală. A participat activ la zeci de congrese de radiologie și alte manifestări ştiinţifice naționale și internaţionale, a primit numeroase premii și distincții pentru activitatea depusă.
Este membru, printre altele, al Societăţii Internaţionale de Rezonanţă Magnetică în Medicină (ISMRM), al Asociaţiei Europene de Radiologie, al Societăţii Americane de Radiologie (ARRS).
Membru Asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România.
De asemenea, este membru fondator al Societăţii Române de Rezonanţă Magnetică în Medicină şi al Societăţii Române de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională.
CE MAI FACEȚI, DOMNULE PROFESOR MIRCEA BURUIAN?
Nimic nou sub soare, fiecare cu treaba lui. Unii construiesc cu entuziasm, abnegaţie şi angajare totală capitalismul multilateral dezvoltat. Eu încerc să-i dau faţă umană.
Grea treabă! De unde vi se trage?
Mai ţineţi minte că, imediat după marea înghesuială din decembrie ̀̀ 89 – să-i ierte Dumnezeu pe nevinovaţii care au murit atunci – unele persoane care ieșiseră în faţă erau întrebate: ce ați făcut dumneavoastră în ultimii cinci ani? Pe mine nu m-au întrebat, că nu ieșisem din rând, dar m-am întrebat singur. Și m-am îngrozit. Nu în ultimii cinci ani, ci în ultimii 15, în cei care ar fi trebuit să fie cea mai bună parte a tinereții mele, nu făcusem decât să fiu slugă la stăpân. Drama mea, și nu numai a mea, ca om și ca medic, a fost că, spre deosebire de generaţiile anterioare, nu am prea avut parte de modele. Sistemul nu încuraja aşa ceva. Te antrena doar cum să supraviețuieşti. Și, dacă aveai ghinion să ai un „mentor” bine adaptat, să înveţi de la el cum să nu faci și să nu-i laşi nici pe alţii să facă. Ca să nu riști nimic, ca să nu ţi-o ia înainte…
Cred că exageraţi!
Deloc! Făcându-mi socotelile, am constatat că, în afară de perioada în care mă formasem ca medic într-un dispensar rural, la Vânători Neamț, nu departe de Humuleștii lui Creangă, o etapă de împlinire umană și satisfacții profesionale, în urma mea se căsca un mare gol. Aproape 15 ani fusesem asistent la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureș. Ținut în frâu în privința aspiraţiilor profesionale, limitat de aparatură, fără nici o posibilitate de a avansa în cariera universitară pentru că nu ni se admisese – mie și colegilor mei – înscrierea la doctorat. Țineam lucrarea în sertar. Nici nu vă puteţi închipui cât de chinuitoare poate fi frustrarea, dar și ce motor formidabil poate să fie. După ce s-a rupt zăgazul, în cinci ani îmi dădusem doctoratul în domeniul neuroradiologiei, unul de vârf, dificil și foarte important.
Profesional vorbind, ați construit în acei ani pe un teren viran. Care considerați că a fost realizarea dumneavoastră cea mai importantă?
Am parcurs toate treptele în cariera universitară, de la asistent la profesor universitar, dar nu asta mi se pare esențial, ci faptul că am reușit să transformăm o clinică radiologică învechită, cu aparate a căror vârstă se măsura cu deceniile, într-una modernă, de referință, cu aparatură performantă, demnă de un centru clinic și universitar prestigios, în care, pe lângă stabilirea unor diagnostice precise, se face și cercetare științifică. Și, pentru că rana stagnării profesionale mi-a sângerat ani îndelungați, am încercat să-i feresc pe colegii mai tineri din jurul meu de această durere şi să le ofer posibilitatea de a evolua profesional.
Care este principiul dumneavoastră de viață?
Unul pe care l-am furat, doamnă, l-am furat! Dar l-am furat de la Brâncuși, care este şi un uriaș filosof al artei: „Să creezi ca un Demiurg, să porunceşti ca un Rege, să muncești ca un Sclav!” E afișat cu litere mari în cabinetul meu. Doar că ar trebui aplicat începând cu sfârşitul.
Ați mai furat ceva în viaţa dumneavoastră?
Am furat meseria, că n-am avut încotro… Ceea ce în orice profesie este umilitor, iar în cea de medic poate fi și primejdios. De asta trebuie să ai un maestru care să te îndrume și de asta am încercat să-i apăr cât s-a putut pe mai tinerii mei colegi de umilințe și primejdii. Nu gratis, ci cu prețul implicării lor totale. Ar putea fi explicația alăturării clinicii de radiologie din Târgu-Mureș celorlalte cinci clinici universitare prestigioase în domeniu: București, Cluj, Iași, Craiova şi Timișoara.
………………………………………………………………………………………………………..
Adaugă un comentariu