PROF. DR. MIRCEA BURUIAN: UN OM PENTRU OAMENI (II)

INTERVIU REALIZAT DE IRINA AIRINEI ŞI DORIN SUCIU (partea a II-a)

Sunteţi un om dificil?

Da și nu. Da, pentru că am un temperament vulcanic care izbucnește, fără menajamente și uneori poate chiar fără tact, în faţa lipsei de profesionalism, impostură şi nedreptate. Nu, pentru că sunt un sentimental incurabil, ferit de tentația ranchiunei și răzbunării, pentru că am simțit aceste rele pe pielea mea. Nu-ți poți permite luxul de a fi un om cu adevărat dificil atunci când eşti îmbarcat, împreună cu colegi şi pacienți, pe o corabie al cărei nume este Suferința.

Dumneavoastră, medicii, trăiți într-o lume aparte. Care este cel mai mare defect al acestei lumi?

„Invidia medicorum pessima”, se zice în latină. Că ne invidiem între noi nu este neapărat o catastrofă. Invidia poate fi un motor, ca și frustrarea. Dar ce vină au bolnavii că noi ne „carotăm” reciproc? În domeniul ăsta, v-aș putea povesti foarte multe…

V-ați gândit vreodată să scrieți o carte autobiografică?

Nu. Din simplul motiv că deocamdată am de umplut golul lăsat de acel deceniu și jumătate de pustiu și de cenușă. Pentru asta am scris și scriu cărți în domeniul medical. Mai interesant și oricum mai important decât să scriu despre mine mi se pare terminarea unui ciclu de trei volume privind explorarea corpului uman prin tomografie computerizată. Primul tratat de acest gen din România.

Aţi fost vreodată tentat să vă socotiţi de neînlocuit?

Cu toții ne credem unici şi indispensabili. Nu fac excepţie, dar din când în când mă silesc să îmi amintesc acea vorbă care spune că cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit.

Aţi avut eșecuri în carieră, ați făcut greşeli?

Bineînțeles că am avut, unele dureroase, chiar dacă nu au murit oameni din cauza mea. Toți medicii fac greșeli, mai mici sau mai mari. Din păcate, e inevitabil. Important însă mi se pare să înveți nu numai din corectarea propriilor greșeli, ci și din greșelile celorlalți. Este ceea ce deosebește un om inteligent de unul mai puţin inteligent. Dar un om cu inteligenţă cu adevărat superioară învață şi din succesele altora, ştie să le recunoască şi nu să le invidieze.

Cum îmbinați cercetarea cu învățământul practic în activitatea dumneavoastră cu doctoranzii?

Mă entuziasmează foarte mult munca cu doctoranzii mei pentru că tezele care rezultă în final sunt teze de excepție. În cancerul de prostată există un parametru pe care trebuie să îl urmărim și anume gradul de agresivitate al cancerului de prostată. Un alt subiect de noutate efectele protezărilor de artere coronare. O altă teză de doctorat despre structura texturale a peretelui de la intestinul gros prin analiză cu ajutorul inteligenței artificiale. Ca să susții teza de doctorat trebuie să ai cel puțin o lucrare publicată în străinătate. Ori fiecare doctorand la mine are cel puțin trei sau patru lucrări publicate în străinătate. Și am publicat de pildă acest articol de 22 de pagini în revista Cancers care are un factor de impact de 6 care e cel mai mare din radiologie. Pentru că altfel nu ai cum să îți crească indicele de citare.

Care este cel mai mare succes al dumneavoastră?

Faptul că am reușit să conving un întreprinzător occidental sau, dacă vreţi, un occidental întreprinzător, că având în vedere tradiţia medicală a Târgu-Mureșului aici se poate înființa cel mai important centru privat de excelenţă din România privind diagnosticul de înaltă performanţă în domeniul radiologiei şi imagisticii medicale.

În altă ordine de idei, o altă realizare: Am instituit un tratament cu oxigen hiperbar presiune înaltă care produce o reparare a defectelor osoase după care se pot monta implanturile se consolidează mandibula sau maxilarul și nu mai trebuie să fie recoltate fragmente de os din creasta șoldului sau din creasta de la picior.
Cercetăm în continuare probleme cauzate de bolile vasculare cerebrale când intră cheaguri de sânge în artele arterele de la creier și apare suferința neurologică. Facem trombaspirație aspirație de cheag de sânge din artera care era înfundată și în ziua următoare se duce acasă ca și cum nu a avut nimic Și avem și cel mai mare număr de cazuri reușite de genul ăsta din România de 10 ani de când facem treaba asta dar am rezolva și mai multe cazuri dacă populația ar avea educație sanitară și ar veni în primele patru ore de la producerea accidentului vascular cerebral iată de ce este important să susținem niște conferințe de educație sanitară a populației.

Adică, mai concret…

Am reușit să realizăm un centru medical complex, extins pe circa 1000 metri pătrați, cu aparatură de ultimă generaţie, extrem de performantă în domeniile radiologiei standard, computer-tomografiei, rezonanţei magnetice, ecografiei și cel al studiului metabolismului celular. Centrul va avea filiale la Oradea, Baia Mare, Satu-Mare, Cluj, Bistrița, Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc. Dotarea de excelență nu numai că ne va permite, ci ne va și obliga la studii de cercetare fundamentală și aplicativă privind patologia corpului uman. E o şansă unică pentru mine
şi colaboratorii mei de a contribui la alinarea, pe cât se poate, a imensei suferinţe care le-a fost dată oamenilor să o îndure.

Aceasta este pentru medic şi profesor responsabilitatea supremă?

Aceasta și încă una: de a mă strădui să devin un mentor, de a merita să am discipoli și de a putea, aşa cum spune Poetul, „să-mi pot privi şi trupul şi gândul nescârbit”. Cred cu tărie un lucru: SUMMUM BONUM MEDICINAE SANITAS, cred, deci, că Sănătatea este bunul cel mai de preț al medicinei.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.