Tova Ben Nun Cherbis: „Am crescut un copac cu rădăcini adânci în educație, Complexul Laude-Reut!”

Gala Prieteniei Laude-Reut. 25 de ani de educație pentru excelență la sărbătoarea de Hanuca, 5783 (2022)

În urmă cu 25 de ani, ambasadorul RONALD S. LAUDER iniția una dintre cele mai îndrăznețe misiuni educaționale în România. Alături de TOVA BEN NUN-CHERBIS, punea bazele celei mai cunoscute și mai prestigioase instituții de învățământ privat preuniversitar de azi: Complexul Educațional Laude-Reut. Anul acesta, Laude-Reut, acum un edificiu educațional multicultural, sărbătorește 25 de ani de existență, care marchează, totodată, și cea de-a 13-a promoție de absolvenți de liceu integraliști, toate promoțiile obținând medii de peste 9.00 la bacalaureat.

Joi, 15 decembrie 2022, la Opera Națională, cea de-a XVIII-a ediție a Galei Prieteniei Laude – Reut, prima de după pandemie, a fost deschisă prin intonarea imnurilor de stat de către corul Operei Naționale București condus de ETHAN SCHMEISSER și de DANIEL JINGA.

Ambasadorul Israelului în România, Excelența Sa REUVEN AZAR și-a început discursul cu aceste cuvinte: „Bună seara Domnule președinte al Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, stimați membri ai Parlamentului și ai Guvernului, excelențele voastre, distinși invitați, sunt onorat să celebrăm împreună sărbătoarea de Hanuca, o sărbătoare a cărei semnificație este păstrarea identității, ea ne amintește de Istoria Poporului evreu și a dinastiei hașmoneene cărora le a fost interzis dreptul de a-și practica religia și de a-și păstra tradițiile(…) Un grup de evrei s-a revoltat, este vorba de revolta Maccabeilor care a devenit prima luptă pentru libertatea religioasă din istorie. Datorită acestei lupte, religia iudaică a supraviețuit și mai mult decât atât, a permis nașterea creștinismului cu aproape trei secole mai târziu. În esență, civilizația vestică cuprinde valorile unitare care și au rădăcinile în religia creștină și iudaică precum și în principiile de știință și filozofie moștenite de la greci și romani…. Complexul Educațional Laude-Reut este un simbol al tuturor acestor principii iar educația aceasta este în spiritul moștenirii noastre comune iudeo creștine.”

Doamna TOVA BEN NUN-CHERBIS, Președinte Executiv și Fondator “Laude-Reut” a rostit următoarele:
„Deschidem seara de Gală cu atât mai semnificativă pentru noi toți cu cât marchează debutul atât debutul sărbătorii de Hanuca cât și aniversarea a 25 de ani de la înființarea Complexului Educațional Laude-Reut. Suntem în preajma sărbătorii luminilor Hanuca, cea mai lungă sărbătoare din an legată de minunea care a avut loc în anul 167 înainte de Iisus, în timpul revoltei Hașmoneenilor, în urmă cu 2186 de ani, la Ierusalim….„ Hanuca”: un cuvânt care în limba ebraică are semnificații bogate, una dintre aceastea este „adorare” și are legătură cu eliberarea celui de al doilea Templu dar Hanuca reprezintă și lupta pentru libertate și, mai mult decât atât, rădăcina cuvântului este comună cu aceea a cuvântului „Educație”(…) Viitorul are nevoie de susținere, de minți proaspete pentru a fi unul strălucit. Prezența dumneavoastră aici este un semn că familia Laude Reut și-a îndeplinit scopul de a pregăti generații valoroase. La noi, la Complexul Educațional Laude Reut am început un vis și timp de un sfert de veac am cultivat și crescut un copac cu rădăcini adânci în educație.”

Lumânările rituale de Hanuca au fost aprinse de E.S. REUVEN AZAR, Ambasadorul Israelului în România, dl. MARCEL CIOLACU, președintele Camerei Deputaților, dl. LUCIAN ROMAȘCANU, ministrul Culturii, dl. ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătății, dl. SERGIU MANEA, președinte executiv BCR, dl SILVIU VEXLER, deputat, preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, E.S. SORIN DAN MIHALACHE, Ambasadorul României în Cipru precum și lumânarea „șamaș” („paznic”)de către dl. DANIEL JINGA, manager al Operei Naționale București.

Au fost prezenți diplomați, politicieni de rang înalt, oameni de afaceri și reprezentanți ai lumii artistice care au aplaudat programul susținut de corul Laude-Reut și de Orchestra Operei Naționale București.

Au fost vizualizate mesajele de apreciere rostite de președintele statului Israel ISAAC HERZOG și de inițiatorul vizionar al Complexului Educațional Laude-Reut, ambasadorul RONALD LAUDER.

Moderatorul evenimentului și, totodată, cel care a oferit un show inedit pe scena Operei a fost mentalistul israelian LIOR SUCHARD care a adus zâmbetul pe fețele tuturor.

În cadrul evenimentului au fost acordate premii elevilor cu rezultate deosebite la olimpiade naționale, dar si absolvenților CELR cu nota 10 la examenul de bacalaureat, iar doamna ministru al educației LIGIA DECA a adus felicitări premianților și tuturor celor care au contribuit la strălucitele rezultate ale activităților de învățare și formare în cadrul acestei instituții de elită.

Cu această ocazie a fost lansată și oferită tuturor celor prezenți cartea aniversară a Complexului Educațional Laude-Reut, un album care surprinde cele mai frumoase și mai importante momente din cei 25 de ani de existență a instituției.

Irina Airinei

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.