Iepuraș vrea să plece la Paris după ce văzuse un filmuleț la televizor…Și chiar se duce! Iepuraș nu este un urechilă, cum sugerează numele, ci o pisicuță…Ajunge în Franța călătorind clandestin în portbagajul unui autoturism…Întreaga vizită e un prilej pentru a descrie, pe înțelesul copiilor, „Orașul luminilor”. Viața lui Iepuraș se petrece în peisajul mirific dintr-un sat al Muscelului, cândva un județ în drepturi proprii, conviețuind cu alte pisicuțe, alături de stăpânii gospodăriei. Pentru autoarea povestirii, aventurile mâței călătoare au fost suficiente pentru a putea vorbi despre o lume care nu mai este.
Există, însă, o „Ligă a pisicilor pacifiste” care primește ajutor din partea „Ligii șoriceilor”. Iepuraș regretă că pisicile nu pot să viziteze și ele monumentele europene. Într-un târziu, Iepuraș se întâlnește cu pisicuțele franțuzoaice și chiar îl găsește pe Robin Francezul cu care se și căsătorește. Nunta are loc acasă, în Muscel, ofițerul de stare civilă fiind câinele ciobănesc Bălan. Mâța Negruță e maestrul de ceremonii, iar nași câinele Husky și cățelușa Bella.
Letiția Florina Brătulescu a înțeles că poveștile pentru copii, astăzi, sunt cea mai bună ocazie pentru a restabili dialogul părinților cu proprii copii. Părinții sunt cei chemați să reinventeze comunicarea cu cei mici. Abandonarea copiilor în fața tabletei electronice, a jocurilor pe computer nu dă rezultate educaționale.
Într-un cuvânt al autorului, scriitoarea își definește profesiunea de credință: „Prezența carte de ficțiune e destinată copiilor pentru a le incita și dezvolta curiozitatea, imaginația, dorința de a cerceta și de a cunoaște aspecte din trecut în conexiune cu viitorul pentru a le trezi interesul și dragostea față de necuvântătoarele care ne înconjoară, fără de care viața nu ar fi posibilă.”
Pe bună dreptate, doamna Brătulescu consideră că „intrați în universul celor mici cu experiența vieții, prin lecturile instructiv-educative din lumea lui „a fost odată ca niciodată”, adulții își îndeplinesc, de fapt, obligația morală de a contribui la educația și formarea spirituală a viitorilor locuitori ai planetei noastre. Poveștile sale contribuie, ca și prețioasele amintiri din copilăria lui Creangă, la recrearea acelei lumi populate, odinioară, de bunici, de copacii din livadă sau de prezența câinelui Azorică. În plus, cărțile sale pun la îndemâna celor mari, instrumentele pentru a accede la viitoarele amintiri ale copilăriei.
Cu o solidă pregătire academică, absolventă a Universității București, doctor în filologie a Universității de Stat din Chișinău, Letiția Brătulescu a predat, până la pensionare, limba franceză la Colegiul Național „Ion C. Brătianu” din Pitești. În prima sa carte a analizat „Poetica impresionismului în opera lui Emil Zola”.
A publicat volumele „Dascălul” (2013), „Trenul” (2016) și „Berevoiești. Oameni, fapte, destine” (2017). Atașamentul pentru universul copiilor și adolescenților a determinat-o să se îndrepte către adevărata sa vocație: literatura pentru copii. Au urmat, astfel, cărțile: „Dialog cu și despre necuvântătoare” (2018), „Pisicuțele istețe” (2019), „Motanul și Izvorul fermecat” (2020) și „Prințesa și Balaurul” (2021).
Urmând exemplul lui Antoine de Saint Exupéry, Letiția Florin Brătulescu își ilustrează cărțile cu desenele proprii adăugând culoare povestirilor sale minunate.
Un articol de Mihai Nicolae
Adaugă un comentariu