Monumentul ridicat în memoria Mariţei, fetiţa româncă din Valea Timocului, împuşcată de turci la Smârdan (azi Inovo), în timp ce ducea apă soldaţilor români, a fost amplasat pe malul Dunării, la Calafat, din iniţiativa şi cu aportul Asociaţiei Românilor din Bulgaria, în urma refuzului autorităţilor locale bulgăreşti de a fi amplasat pe locul vechiului monument închinat eroilor români care s-au jertfit şi pentru eliberarea Bulgariei, monument distrus în 1913.
La 9 ianuarie este comemorată MARIȚA, eroina de 15 ani împușcată în timpul Războiului de Independență al României (1877-1878). Luni, 9 ianuarie 2023, se vor împlini 125 de ani…
Marița, fetița din Valea Timocului (la sud de Dunăre) făcea parte dintr-un grup de fete civile voluntare românce din zona Smârdanului care ofereau ajutor Armatei Române prin Serviciul Sanitar, aducând apă și hrană soldaților români din tranșee, care luptau cu otomanii la sud de Dunăre în Bulgaria de azi. Din cele 37 de fete voluntare în Serviciul Sanitar Român, cinci au fost împușcate mortal de armata turcă în luptele de la Smârdan din ianuarie 1878. Marița a fost prima dintre fetele ucise.
În 1905, românii si aromânii din Valea Timocului au ridicat la Smârdan în cinstea Mariței un monument din bronz ronde-bosse, în apropierea Cimitirului militarilor români. Monumentul a fost distrus prin dinamitare de trupele germano-bulgare ce au luptat contra României în 1917 în Primul Război Mondial, când la sud de Dunăre au venit trupele germane conduse de Mackensen atacând România din sud în timp ce alte trupe germane și austro-ungare au atacat dinspre Carpați, ocupând, încă din decembrie 1916 și Bucureștiul si două treimi din România, iar, în 1917, a fost distrus monumentul Mariței, dar și alte monumente precum Monumentul Independenței României de la Tulcea, dar si un Monument al lui Mircea cel Bătrân turnat din metal (pe care germanii l-au topit pentru a obține metal util în război, după ce inițial fusese aruncat in Dunăre de administrația germano-bulgară ocupantă care l-a distrus). Monumentul Mariței,distrus, la rândul lui, reprezenta o fetiță care ținea în mâna dreaptă o coroană, iar în cea stângă un ulcior cu apă pentru soldați.
Dar, la 10 mai 2011, printr-o inițiativă privată a românilor din Timoc, a fost dezvelit la Calafat (România) un nou monument creat de un artist vasluian în ronde-bosse din piatră, în care Marița poartă un costum tradițional. La acest nou monument (refăcut) au contribuit Ion Negură (vlah originar din zona Timoc/Banatul Sârbesc) și Ion Di La Vidin (român/vlah din Zona Timoc Bulgaria).
Articol de prof. Laurențiu Roșu
Bibliografie: „Marița de piatră” – de Cătălin Fudulu publicat în 2008, Valentin Hossu-Longin – A doua Românie , Teodora Bonțeanu – Cultul eroilor militari reflectat în monumentele Războiului de Independență
În ultimii ani, pe locul inițial al monumentului care o evoca pe Marița, a apărut o cruce unde se depun coroane de flori cu ocazia Zilei naționale a Bulgariei.
Adaugă un comentariu