Sărbătoarea Culturii Române la Centrul de Cultură Arcuş

În acest ianuarie se împlinesc 10 ani de cînd Consiliul Judeţean Covasna a inițiat Premiul Háromszék pentru Cultură, care a fost gîndit să devină un prilej de întîlnire cu oameni ce merită celebraţi pentru faptele lor în slujba culturii covăsnene. Duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 17, la Centrul de Cultură Arcuş – Casa Muzicii (Sf. Gheorghe, str. Oltului nr. 6) a avut loc o astfel de întîlnire chiar de Ziua Culturii Române, cînd Petre Străchinaru a devenit laureat al Premiului Háromszék pentru Cultură. Căci ce altă zi ar fi mai potrivită pentru a sărbători un om a cărui biografie interferează cu fragmente importante din istoria unor instituţii de cultură covăsnene şi cu momentele de debut sau de reuşită/bucurie din biografia unor artişti din toate domeniile, din judeţul nostru şi din ţară?

(fotografie de arhivă)

O astfel de instituţie de cultură a cărei istorie se intersectează cu biografia lui Petre Străchinaru este chiar gazda evenimentului din 15 ianuarie. Cînd a fost înfiinţat în anul 1990, Centrul de Cultură Arcuş a devenit repede cel mai activ şi căutat centru de cultură dintre cele 12 centre înfiinţate de Andrei Pleşu, ministrul Culturii, şi asta pentru că Petre Străchinaru, directorul instituţiei, a transformat Castelul Szentkereszty, sediul de atunci, într-un prestigios spaţiu de întîlnire şi dialog deschis tuturor artelor, mai ales artelor plastice, muzicii şi teatrului. Dacă Centrul de Cultură Arcuş nu a murit în 2015, odată cu retrocedarea Castelului Szentkereszty, iar instituţia are astăzi un sediu elegant în Sfîntu Gheorghe, unde comunitatea românească şi cea maghiară au deopotrivă uşa deschisă, acest lucru se datorează lui Kopacz Attila, omul pe care Petre Străchinaru l-a încurajat, în anul 2009, să candideze la concursul pentru ocuparea postului de director.

Kopacz Attila a valorificat în mod spectaculos toate atributele prin care Centrul de Cultură Arcuş se impusese în anii ’90 în lumea culturală românească, astfel încît, şi după pierderea legendarului sediu de pe domeniul Szentkereszty, prestigiul acestei instituţii din Sfîntu Gheorghe a crescut continuu, fiind recunoscut mai ales drept generosul spaţiu cultural din Secuime, unde cele două culturi, română şi maghiară, se întîlnesc în proiecte şi programe de o mare diversitate.

O altă instituţie de cultură extrem de importantă pentru comunitatea românească din judeţul Covasna este Teatrul Andrei Mureşanu, la a cărui naştere şi emancipare a contribuit şi Petre Străchinaru. Arhivele instituţiilor culturale covăsnene depun mărturie despre ampla şi profunda implicare a lui Petre Străchinaru în viaţa culturală a judeţului nostru, în multiple calităţi: de director de instituţii culturale; de publicist cu rubrici şi colaborări pe teme culturale, în presa locală şi naţională; de iniţiator, organizator şi co-organizator de proiecte şi programe culturale, de anvergură naţională (gale muzicale ale tinerilor laureaţi, ateliere de creaţie cu studenţii din academiile de teatru din România, programe de cercetare sociologică pe tema interculturalităţii în judeţul Covasna, simpozioane naţionale de artă plastică, ateliere de traducere şi interpretare a creaţiilor tinerilor poeţi români şi maghiari ş.a.); de promotor, după modelul european, al centrelor de rezidenţă artistică; de iniţiator, redactor, coordonator şi editor de numeroase albume, colecţii cu valori patrimoniale locale, monografii şi studii culturale.

Despre multiplele calităţi prin care Petre Străchinaru s-a implicat timp de jumătate de secol în viaţa culturală covăsneană a vorbit, duminică, 15 ianuarie, istoricul de artă Jánó Mihály, în discursul său de laudatio, la acordarea Premiului Háromszék pentru Cultură. Un premiu înmînat de Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.

La Sărbătoarea Culturii Române de la Centrul de Cultură Arcuş nu putea lipsi muzica, doar instituţia gazdă este Casa Muzicii, unde artişti din toate generaţiile, mai ales tineri, îşi găsesc refugiul tot timpul anului, nu doar la zile festive. De data aceasta, Sărbătoarea Culturii Române a fost acompaniată de Trupa GRAIU (Alina Ciolcă – voce, Mac Marian Aciobăniței – chitară, Adrian Chepa – bass, percuții, drâmbă), cu a sa fuziune stilistică şi conceptuală de sonorităţi tradiţionale din culturi muzicale despărţite de mări şi oceane, precum graiurile istorice româneşti, respectiv muzicile tradiționale balcanice și cele afro-americane.

Abia plecată la Cluj, Luminiţa Cornea se întoarce în Sfîntu Gheorghe, pentru a ne povesti despre Lumea din clasorul cu timbre Eminescu – o lume suspendată în timp, pe care numai un pasionat de filatelie o poate înţelege.

Organizatorii evenimentului: Centrul de Cultură Arcuş – în parteneriat cu Centrul de Cultură al Județului Covasna, cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Consiliului Județean Covasna.

Nina Ţînţar
COVASNAMEDIA.RO

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.