În Duminica a 29-a după Rusalii (15 ianuarie 2023), care în acest an este și Ziua Culturii Române și se împlinesc 173 de ani de la data nașterii poetului național Mihai Eminescu, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, s-a aflat în mijlocul credincioșilor de la Parohia Apateu, unde a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească și o slujbă de pomenire, împreună cu pr. protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial, pr. paroh Sorin Dumitru Mureșanu și arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala din Jula. Slujirea a fost pricinuită și de faptul că în curtea acestei parohii, începând din anul 2000, se află bustul în bronz al poetului național Mihai Eminescu, adus de la Oradea, cu sprijinul Universității din acest oraș și a fostului rector Teodor Maghiar, de către fostul preot paroh de la Apateu, Origen Sabău, care a și organizat anual manifestări culturale dedicate poetului național. Acestea au continuat și după aceea, cu noul preot paroh de la Apateu, Sorin Dumitru Mureșanu.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie și slujba de parastas au fost date de cântăreții Parohiei Apateu, iar la slujbă au participat credincioși din sat, dar și din Arad.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul a vorbit despre învățăturile ce se desprind din pericopa evanghelică duminicală, ce pune accent pe vindecarea minunată, din boli grele, atunci când în suflet există credință puternică și nădejde în ajutorul Bunului Dumnezeu, dar și pe recunoștință, care este mult mai puțină și mai rară, doar unul dintre cei 10 leproși vindecați revenind în fața Mântuitorului Iisus Hristos, pentru a I-o exprima și a-I mulțumi, dar ea este la fel de importantă și necesară în viața oamenilor, ca și celelalte virtuți. În același duh, al recunoștinței față de înaintași, a fost menționată și contribuția deosebită adusă de poetul național Mihai Eminescu la dezvoltarea și exprimarea limbii române într-o formă aleasă, el fiind și un mare iubitor de țară, dar și de natură și de alte sentimente frumoase, pe care a știut să le imortalizeze în creațiile sale literare și poetice. Îndată după Sfânta Liturghie, Ierarhul și ceilalți clerici slujitori, dar și credincioșii, au ieșit în curtea bisericii, unde au săvârșit o slujbă de parastas, în fața bustului poetului Mihai Eminescu, Slujire Arhierească şi pomenire a poetului naţional Mihai Eminescu, la biserica din Apateu pentru odihna sufletului său. După slujbă a fost depusă și o coroană de flori, tot pentru omagierea poetului.
Astfel și la românii din Apateu, la fel ca și altă dată, a fost cinstit poetul național Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Române.
Pe lângă bustul poetului Mihai Eminescu, tot în curtea bisericii din Apateu se găsește și bustul în bronz al Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și așezat în anul 2013.
Biserica românească de zid, din Apateu, a fost construită între anii 1798–1807, în locul unei biserici mai vechi, din lemn, ce a funcționat pe vechea vatră a satului.
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Adaugă un comentariu