Jula, Ungaria: Balul românesc pe țară, o petrecere elegantă și foarte așteptată de aproape 500 de participanți

Centrul Cultural Românesc din Jula s-a umplut până la refuz în sâmbăta trecută, 28 ianuarie, când s-a desfășurat „Balul românesc pe țară”. Organizatorii, Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria și Centrul de Documentare și Informare al AȚRU, au așteptat în acea seară peste 450 de participanți, care și-au cumpărat bilet la acest bal. Evenimentul a fost foarte așteptat, deoarece deja de trei ani, din ianuarie 2020, nu s-a putut ține balul tradițional, din cauza restricțiilor pandemice.

Petrecerea a fost deschisă de președintele AȚRU, Gheorghe Cozma, care și-a exprimat bucuria să vadă un număr record de participanți la balul românesc: „Am fost tare fericiți că anul acesta așa de mulți oameni au acceptat invitația noastră și și-au cumpărat bilet la balul nostru. Suntem peste 450 de persoane, ceea ce este un număr record. Cred că este un bal reușit, din câte se vede, oamenii se simt bine. Au sosit participanți din diferite localități, din județele Bihor, Ciongrad, Bichiș, Pesta, dar au sosit și musafiri din România. Eu cred că oamenii au nevoie de astfel de petreceri, când într-o atmosferă mai destinsă pot să se simtă bine împreună, să se întâlnească, după un timp destul de lung, când am fost izolați unii de alții.”

Înainte de petrecere, au evoluat pe scenă echipe de dansuri populare românești din Ungaria, tinerii și mai puțin tinerii dansatori din Micherechi, Chitighaz și Aletea, „Doina Bihorului” și „Fetele lui Mitica”, interpretând dansuri populare românești locale, precum și din Bihor și Banat. După cină, muzica de petrecere la bal a fost asigurată de orchestra Favorit din Satu Mare.

„Am lucrat foarte mult pentru reușita acestei serate, dar dacă privesc în jur îmi dau seama că a meritat toată oboseala. Am invitat să se prezinte pe scenă în această seară toate echipele noastre culturale, cred că acesta este un lucru unic. Cu toții au dansat din tot sufletul pentru mulțimea de oameni, care au sosit în această seară la noi. Suntem foarte mulțumiți: avem condiții bune, mâncarea e bună, oamenii sunt fericiți că s-au întâlnit. E bine că au venit de această dată și mulți tineri, nu doar oameni mai în vârstă”, ne-a spus doamna Maria Gurzău Novac, directoarea Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, care s-a arătat extrem de bucuroasă să vadă așa de multă lume, dornică de a petrece la balul românesc din Jula.

Am stat de vorbă și cu câțiva participanți la bal, cu toții fiind foarte mulțumiți de eleganța evenimentului, de cina gustoasă și muzica bună, precum și de bucuria revederii cu vechi prieteni și cunoștințe: Dr. Ana Balint (Jula): „După părerea mea este foarte important ca românii din Ungaria să se întrunească și într-o astfel de seară, să petreacă împreună, pentru că în anii trecuți au fost mai multe probleme în comunitatea aceasta. Eu cred că asemenea petreceri ne pot uni și întări.”

Adela Kiss (Budapesta): „Mă bucur să mă aflu azi între foarte multe cunoștințe și prieteni, foști colegi și profesori din timpul când am făcut aici liceul. Pentru mine a fost și un fel de nostalgie să vin azi aici. Acum 23 de ani am fost ultima dată la balul românesc, când m-au chemat să ajut la decorarea sălii. E un sentiment de nostalgie și pentru că tatăl meu, când lucra la Uniunea Democratică a Românilor din Ungaria, era și „Balul românesc pe țară”, o petrecere elegantă și foarte așteptată de aproape 500 de participanți el printre organizatorii acestui bal românesc tradițional, și din copilăria mea țin minte cât de mult lucru avea cu organizarea acestei petreceri.

Mă simt foarte bine la acest bal, este o atmosferă tare plăcută.” Irina Ruja (Mosonmagyaróvár): „Noi stăm acum foarte departe de Jula, dar totdeauna mă atrage inima aici, la Jula și la Micherechi, unde am copilărit și mi-am petrecut tinerețea. Când vin la Jula, și acum așa simt că acum sunt într-adevăr acasă. La petrecerea asta m-am întâlnit cu mulți foști colegi și prieteni din anii de liceu. Ne simțim foarte bine.”

Dr. Maria Gurzău și soțul Marius Ianoș (Orosháza) au sosit la bal îmbrăcați în costume populare românești. „Pentru aniversarea mea de 50 de ani, acesta a fost visul meu, să am un costum popular românesc din Bihor, eu fiind de origine din Micherechi. Deci să am un costum românesc autentic și lucrat manual. Am reușit să-l conving și pe soțul meu să îmbrace și el o ie românească în seara aceasta”, a spus Maria.

„Ne bucurăm că avem posibilitatea să ne arătăm aceste costume frumoase la astfel de ocazii. Chiar ne face mare plăcere”, a conchis Marius.

Toți participanții la balul românesc din Jula, ediția anului 2023, au fost foarte mulțumiți de eleganța evenimentului, de mâncarea și muzica bună, precum și de atmosfera foarte prietenoasă.

Șt.C.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.