Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a reprezentat CIVICA la întrevederea dintre Comisarul european, Mariya Gabriel, și rectorii universităților europene

În perioada 30-31 ianuarie 2023, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, a reprezentat CIVICA, Universitatea Europeană de Științe Sociale, la reuniunea rectorilor universităților europene. Punctul central în cadrul agendei de lucru l-a constituit întâlnirea cu comisarul european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel.

Reuniunea rectorilor care reprezintă cele 44 de universități europene a avut ca scop sprijinirea eforturilor depuse de alianțele universitare europene pentru a-și valorifica pe deplin potențialul și pentru a dezvolta modalități de cooperare structurală, strategică și sustenabilă, cu beneficii directe pentru comunitățile acestora. Rectorii au avut posibilitatea de a face schimb de idei cu privire la bunele practici puse deja în aplicare, provocările comune cu care se confruntă, precum și viziunea acestora pentru succesul Inițiativei privind Universitățile Europene, în lumina Strategiei europene pentru universități.

Principalele concluzii care s-au desprins în urma sesiunilor de dezbateri și a discuțiilor din plenul reuniunii rectorilor universităților europene au fost înaintate spre analiză comisarului european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel, în cadrul unei întâlniri oficiale, de cei șase rectori raportori, printre care s-a numărat și rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.

“În numele celor 44 de universități europene, i-am transmis doamnei comisar mesajele cheie stabilite în cadrul discuțiilor purtate la reuniunea rectorilor. Doresc să îi mulţumesc doamnei comisar pentru sprijinul pe care am înţeles că ni-l poate furniza Comisia, pentru a eficientiza activitatea universităților europene, în special în privința elaborării unui statut juridic pentru alianțele universităților europene, care va facilita o cooperare transnațională mai aprofundată, pe termen lung, în vederea obținerii unei diplome europene comune”, a susținut rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.

CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale, alianță universitară din care face parte Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a conturat un set ambițios de acțiuni pentru viitor astfel încât să consolideze și să extindă alianța prin dezvoltarea unui campus inter-universitar fizic și digital, care va uni predarea cu învățarea, cercetarea cu inovația și societatea în ansamblul său, dincolo de granițele culturale, lingvistice și naționale. Membrii alianței vor oferi studenților și cercetătorilor din cadrul SNSPA șansa de a beneficia de mobilități de studii noi și oferte educaționale comune. Până în toamna anului 2026, alianța își propune să crească mobilitatea studenților cu 25%, furnizând în același timp peste 2.000 de oferte educaționale pentru studenții aflați la licență și masterat și mai mult de 400 de activități de cercetare pentru tinerii doctoranzi, aflați la începutul carierei.

Amintim că Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a făcut parte din primul val de trei universități românești declarate câștigătoare de Comisia Europeană în competiția pentru crearea Universităților Europene. CIVICA a fost selectat în anul 2019 pentru a crea una dintre cele 17 universităţi europene pilot. De la înființarea sa de către opt universități europene de științe sociale de top, CIVICA a reușit să dezvolte un campus interuniversitar cu adevărat european, însumând un număr total de 72.000 de studenți și 13.000 de cadre didactice. Pe 27 iulie 2022, Comisia Europeană a anunţat că CIVICA a fost selectată şi va primi până la 14,4 milioane de Euro sprijin financiar, pentru continuarea activității.

CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale reunește, în prezent, zece instituții de prestigiu în domeniul științelor sociale, umaniste, în managementul afacerilor și politicilor publice: Sciences Po (Franța), Bocconi University (Italia), Central European University (Austria), European University Institute (organizație interguvernamentală europeană), Hertie School (Germania), SNSPA (România), Stockholm School of Economics (Suedia), IE University (Spania), SGH – Warsaw School of Economics (Polonia) și London School of Economics and Political Science (Marea Britanie)

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.