Miercuri, 15 februarie 2023, s-au împlinit 90 de ani de la naşterea lui Iosif Sava, clavecinist şi pianist al mai multor formaţii de muzică de cameră, muzicolog, realizatorul de neuitat al unor superbe emisiuni de radio și televiziune, scriitor.
Pe data de 18 august 2023 s-au împlinit 25 de ani de la dispariția celebrului muzician român-evreu. Cred că este de prisos să încep acest material cu o prezentare a datelor biografice, a studiilor, sau a activităților multiple ale cunoscutului Iosif Sava (Segal). Se știe că a fost un realizator de emisiuni la radio și televiziune. A scris despre muzică, a făcut muzică, a trăit pentru muzică. Am mulțumirea să vă spun că l-am cunoscut personal, eu fiind, ca și el, din Iași.
În familia lui se făcea muzică. Tatăl său, Bernard Segal, era violonist la Filarmonica ieșeană, și, totodată dirijor al orchestrei Teatrului Evreiesc de Stat „Avram Goldfaden” din Iași. Fiind elevă la Liceul de Muzică, îl întâlneam uneori pe tânărul Iosif Segal în curtea celebrei clădiri a fostului pension „Notre Dame”, unde se afla și Conservatorul de atunci. Studia clavecinul și pianul.
Între 1951-1955 studiază la Facultatea de Filosofie, iar între anii 1962-1966 este student la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București. Din 1972 realizează programe săptămânale la radio și la televizor. Pentru toți ieșenii, numele lui Iosif Sava trezește amintiri emoționante.
(Iosif Sava cu invitata Seratei Muzicale, Leopoldina Bălănuță)
În fiecare săptămână oamenii se aflau lângă televizor, așteptând „Serata”. Se puteau auzi discuții pe stradă: „Ne vedem după Serată”, sau „Vezi să nu mă suni în timpul seratei.” „Serata” era sărbătoarea noastră. Era ascultat cu emoție. Aborda întotdeauna subiecte care te fascinau. Partenerii de discuții erau întotdeauna oameni celebri, din variate domenii de activitate: mari actori, scriitori , filosofi, sau oricare persoane care prezentau interes pentru Iosif Sava și pentru public.
La vârsta de 65 de ani, când era în plină activitate creatoare, conducerea TVR l-a pensionat fără nici o explicație. A fost un moment când parcă s-a stins o stea.
După o încercare scurtă de a relua emisiunile la postul PRO TV, Iosif Sava se îmbolnăvește grav și este internat de urgență la Spitalul Municipal, unde, după o lună, aflat în comă profundă, dispare definitiv. Avea încă planuri mari: emisiuni, concerte, proiecte personale.
Rămân în urma lui celebrele „Serate muzicale” cu discuțiile formidabile pe care mulți nu le vor putea uita.
Timp de aproape 50 de ani a scris la ziare, a scris cărți de specialitate, a avut audiții și interviuri. A fost cel mai mare realizator de emisiuni pe care l-a dat Televiziunea Română. Nu este o exagerare dacă afirm că a fost un aristocrat al muzicii. Vorbind despre pensionarea sa neașteptată, fără nici o explicație, Iosif Sava se confesează: „După 30 de ani de radio și televiziune, în care nu am lipsit o săptămână, s-a renunțat la mine cu atâta ușurință. Marea mândrie a vieții mele este că glasul meu nu a lipsit nici o săptămână de pe posturi, chiar atunci, când patru luni am fost în spital- la ora 11 am fost operat și seara trimiteam banda la radio. Despărțirea a fost bruscă și inechitabilă. ”-mărturisea Iosif Sava într-un interviu. Și iată că anul acesta timpul parcă s-a întors, spre a ni-l reaminti pe cel care ar fi împlinit 90 de ani.
Am aflat dintr-un articol al scriitoarei și jurnalistei Marina Constantinescu, apărut într-un număr din „Gazeta Literară”, că a murit și soția lui Iosif Sava, Marghit Dascălu- Sava. A fost o bună prietenă a Marinei Constantinescu, cea care a cunoscut-o și a îndrăgit-o în mod deosebit. Marghit Dascălu a fost profesoară, director de școală, un om de o delicatețe rară și de o inteligență specială. A fost un exemplu de devotament, privind lumea alături de marele Iosif Sava.
Povestind despre această persoană deosebită, Marina Constantinescu își amintește că o vedea mereu la concertele- comentarii, adevărate lecții de muzică, la Sala Radio. Apoi o zărea așteptându-l la sfârșit. Discretă, soția i-a fost toată viața un însoțitor. Era o personalitate puternică, cu mult simț critic, uneori ironic.
Câteva cuvinte ale Marinei Constantinescu sunt de neuitat: „Marghit a fost permanenta lui însoțitoare, de unde Iosif Sava își lua puterea și tăria. Viața celor doi a fost un tandem perfect a cărui direcție și echilibru era în creierul lui Marghit. A fost o călăuză care nu a exploatat personalitatea celuilalt”.
Marina Constantinescu, scriitoare și ea de mare talent, îi dedică lui Marghit aceste cuvinte, ca o manifestare de dragoste și de adâncă prietenie, dar și de regret pentru dispariția ei. Cuvintele Marinei se constituie într-un superb eseu închinat întregii familii Sava. Asemenea oameni nu vor fi niciodată uitați. Personalitățile puternice, talentul, înțelepciunea lor fac viața noastră mai bună, mai frumoasă.
Adaugă un comentariu