Paștele celebrează libertatea, comemorează ieșirea evreilor din Egipt după 210 de ani de sclavie.
Istoria Paștelui datează din timpurile biblice, deoarece comemorează povestea Exodului. Dumnezeu a eliberat poporul evreu după 210 ani de sclavie sub egipteni. După 10 plăgi miraculoase de la Dumnezeu către egipteni și „despicarea mării”, poporul evreu s-a eliberat, motiv pentru care Paștele este privit ca „nașterea” națiunii evreiești.
Paștele durează 8 zile (7 în Israel). Conform calendarului ebraic, începe în a 15-a zi a lunii Nissan și se termină pe 22.
Paștele (Pesah în ebraică) se oficiază timp de opt zile (șapte zile în Israel), începând cu a 15-a zi a lui Nissan, conform calendarului ebraic. Paștele din 2023 începe miercuri seara, 5 aprilie și se încheie joi, 13 aprilie, după căderea nopții.
Sărbătoarea este marcată de celebrarea unui Seder, în Israel, doar în prima noapte. Sederul este conceput pentru a oferi fiecărui evreu experiența „trecerii de la sclavie la libertate”. După cum este consemnat în Haggadah, spunem povestea Exodului și relatăm cele zece plăgi. Pe masă sunt simbolurile sclaviei și libertății, iar masa festivă include multe rețete delicioase de mâncăruri pe care oamenii le așteaptă cu nerăbdare tot anul. Se recită rugăciunea de laudă Hallel și se încheie Sederul cu urarea „Anul viitor la Ierusalim!”
(Marc Chagall, Pesah, Masa de Seder)
Masa de Seder reunește familia, iar copiii cântă o varietate de cântece de Paște, cum ar fi cele patru întrebări (Ma Nishatana), povestesc despre cei patru fii, cântă „Dayenu”, încearcă să „fure” Afikomanul și deschid ușa profetului Ilie.
MATZAH
La Seder, este un mitzvah special să mănânci matza, simbolul principal al Sederului. Toată lumea ar trebui să încerce să mănânce 2/3 dintr-o matză pătrată (sau 1/2 dintr-o matză rotundă) în 4 minute, în timp ce se apleacă spre stânga. Cel mai obișnuit motiv pentru a mânca matza este că în dimineața Exodului, evreii au fost atât de grăbiți să iasă din Egipt, încât pâinea nu a avut timp să dospească. La sfârșitul mesei festive, „desertul” special este o altă bucată de matza, numită Afikoman.
PATRU CĂNI
La Seder, bem patru căni de vin – corespunzătoare celor patru expresii ale libertății menționate în Tora (Exodul 6:6-7). Și, ca expresie a libertății, ne aplecăm spre stânga și înapoi în timp ce bem cele Patru Cupe.
KARPAS
Spre începutul Sederului, mâncăm karpas – o legumă (de exemplu, țelină, pătrunjel, cartofi) înmuiată în apă sărată, pentru a comemora lacrimile sclaviei.
IERBURI AMARE
Mai târziu, în Seder, mâncăm Marror, ierburile amare. Deși mulți au obiceiul de a folosi hrean, se folosește și salata. Marror este înmuiat în Charoset, un amestec de curmale, vin, nuci și mere.
Adaugă un comentariu